Zastanawiasz się jaką gitare kupić do kwoty 1000zł?

Postprzez Foch » 2012-02-02, 17:04

Witam, mam mały problem jako że dopiero zamierzam zacząć przygodę z gitarą i problem jest taki sam jak u większości osób które chcą zakupić gitarę czyli którą wybrać ;p.

Dodam ze interesuje mnie Rock/Metal

Kwota to 1000 zł na gitarę elektryczną i mam już coś upatrzone i potrzebuję pomocy z wyborem.
Byłem dziś w sklepie muzycznym w poszukiwaniu Schectera Omen 6 i facet jeszcze Mi polecił Corta Aero 2 który ponoć jest nowością za którego chciał o 100 zł więcej niż za Omena 6. Fakt zagrał na obu gitarach i efekt był dla mnie lepszy na Aero 2 aczkolwiek jako że jestem lajkiem nie jestem pewien czy nie był on lepiej ustawiony.

I tu moja prośba o jakieś porównanie obu gitar a oto linki:
Schecter Omen 6 :
http://www.bigbeat.pl/gitara/gitary/git ... -wsn-8851/

Cort Aero 2 (ciężko z linkiem i ceną dlatego jeszcze dodatkowe pytanie jak wyceniacie tą gitarę ponieważ nie mogę porównać cen z innymi sklepami jako że jest to nowy produkt.
http://www.cortguitars.com/_webapp_3922388/AERO-2

A i jeszcze jedno pytanko, jako że jestem dość wysokim i szerokim w barkach facetem chciałbym się zapytać czy wielkość gitary ma jakieś duże znaczenie, ten Aero był chyba dość małą gitarą.

Wszystkie komentarze związane z topikiem mile widziane i z góry dzięki :).
Foch

Komponowanie RockowePodręcznik do nauki komponowania rockowego
35,00 złCD + książka 48 str
Tapping oburęcznyAdam Fulara, DVD i szkoła tappingu oburęcznego
41,00 złDVD + książka 54 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez KlapekJL » 2012-02-02, 17:57

Ne pewno Omen nada się do rocka i metalu. W tej cenie jeden z lepszych wyborów. O Aero się nie wypowiem, bo tego modelu nigdy nie ogrywałem (ba, nawet nie widziałem), musisz poczekać na opinie innych. Btw jeżeli bardziej interesowałby Cię metal niż rock i nie jesteś dusigroszem, który chce kupić gitarę jak najtaniej, to za 1050zł (a jak się ponegocjuje to i za 1000zł) można spokojnie kupić Schectera Demona - aktywne przetworniki będą dobre do metalu. Co do Twoich gabarytów - to raczej nie ma znaczenia. Na przykład taki Orion z Vesanii - chłop spory, nieźle napakowany, łapę ma jak niedźwiedź (przynajmniej w porównaniu do mojej) a na elektryku bez problemu pomyka ;)
KlapekJL

Pochwały: 27

Postprzez Foch » 2012-02-02, 18:20

Dzięki, post jak najbardziej pomocny :) czekam na więcej opinii aczkolwiek wziąłem Demona pod uwagę :) Problem jest jeszcze z gotówką ponieważ sama gitara jak wiadomo to nie wszystko :D Ale staram się jak tylko mogę :)
Foch

Postprzez bigbeat » 2012-02-03, 15:42

to może ja się wypowiem w kwestii Aero
http://www.bigbeat.pl/gitara/gitary/gitary-elektryczne/cort-aero-11-tcgw-15688/

gitara bardzo ładnie wyważona, świetnie leży w ręku, układ hss z możliwością rozłączenia cewek i grasz jak na stracie.
Co do wygody to gitara mi świetnie leży w ręku, kospus z mahoniu więc trochę waży co może być dla niektórych minusem
gra bardzo agresywnie mimo pojedynczego hambukera.

Schecter Omen 6 Vs. Cort Aero ?
Musisz samemu zdecydować.
Omen jest wiosłem typowym dla mocniejszego grania, bardzo dobrze sprawdza się przy agresywniejszej grze, potrafi wydobyć z przystawek piorunujące wrażenie
co do Aero to jest to gitara na HSS więc można zagrać na niej wszystko od Bluesa po Hard Rocka ale metalu na niej nie uciągniesz.
Mam nadzieję że Ci pomogłem.
www.bigbeat.pl - sprzedajemy tylko te gitary które sami chcielibyśmy kupić! Mamy elastyczne podejście do kwestii cen.
bigbeat
Sklep Muzyczny

Pochwały: 36

Postprzez Foch » 2012-02-03, 17:19

Kupiłem Shectera Omen 6 :) z paroma innymi rzeczami :) dzięki za pomoc.

Jak przetestuję a pewno będzie u mnie jutro to dam znać jak wrażenia :))
Foch

Postprzez cxz3 » 2012-04-03, 22:33

oj kolego na areo 11 metalu nie uciągniesz ? Może miałeś rozlączoną cewkę , bo hum spod mostka daje radę , i to jest układ hsh tylko tem ostatki to mini hum w obudowie singla
cxz3

Reklama