Dyskusje o wzmacniaczach, combo, head. Porady i recenzje

Postprzez FrenzyKill » 2012-01-22, 14:51

Reaktywuje ten temat ponieważ wszędzie są inne opinie.Chciałbym się dowiedzieć który byłby lepszy do hard rocka i metalu (metallica ,black sabbath ,g n' r,ac/dc ,motorhead),oraz jaką wziąć moc 20 ,30 czy 40W.Będę grał w domu i na małych próbach.Czytałem że głośnik powinien być 12'' żeby nie trzeszczał przy cięższej grze.
FrenzyKill

Pochwały: 2

Wielki śpiewnik rockowyPiosenki największych polskich zespołów rockowych
31,00 zł280 str. A5, miękka oprawa
Gitara Flamenco nauka gryOpis gitarowych technik gry flamenco
47,38 zł2xCD + 32 str A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Achillesq » 2012-01-22, 15:04

Mustang to jest bardzo, bardzo uniwersalne - gówno.
Zagrasz na tym dosłownie wszystko, ale wszystko na 60% możliwości.
Nauczyciel ma, i osobiście go nie chwale, ni tu metal, ni tu rock, ni tu nic.. Nadaje się jako zabawka brzmieniowa

Jednakże Roland to inna sprawa.. Także raczej jest kierowany do uniwersalności, jednak jego brzmienie jest całkiem spoko, grałem na nim metal, szatana, delikatniejsze klimaty - jak najbardziej

Wdg mnie, z moich odczuć Roland strasznie nadaje się , akurat na klimaty Metallicy, ograj go ustaw porządnie i zagraj Seek and Destroy albo Mastera - perełka

Ogólnie byłbym na 100% za rolandem bez zastanawiania. Jedyne zastrzeżenie jakie do niego mam to wielkość. Bo 80-tka Cube jest mniejsza od mojej małej 15-stki, i troche nie fajnie to wygląda

Ale ogólnie polecam!
Achillesq

Postprzez Rotaryman » 2012-01-22, 15:24

Zastanów się przede wszystkim czy serio potrzebujesz cyfry.
Taki przekrój styli możesz osiągnąć na przyzwoitym, zwykłym tranzystorze, przy czym brzmienie będzie prawdziwe, co ci się powinno bardziej spodobać.
Ja na swoim ciągnę od lekkiego bluesa, przez zwykły rock po dość konkretne, mocne brzmienie. Żadnego Vadera co prawda nie wyciągnie, ale Black Sabbath, Motorhead jak najbardziej.
Jak dopalić czymś, to pociągnie już co zechcesz właściwie, kwestia jaką kość sobie wybrać.
ObrazekObrazek
Bill Lawrence l500-xlb, Krank DM DIY
Rotaryman

Pochwały: 33

Postprzez SpeedFight » 2012-01-22, 15:52

Grałem zarówno na cube i mustangu(którego zresztą kupiłem)

Roland:
Przede wszystkim przestery są jego najmocniejsza stroną, ale jego clean mi się bardzo nie podobał

Fender:
Tu najbardziej podobało mi się między innymi to że oferuje dostęp do wielu brzmień(ale żeby wyszło coś fajnego trzeba się wiele nakręcić galami), w cubie teoretycznie włączasz i coś tm kręcisz i jest ok, w mustangu trzeba się napocić ale dasz rade ukręcić wszystko.

Jak to twój pierwszy piec to bierz Mustanga,trochę czasu z nim i będziesz miał już rozeznanie z efektami oraz tym jakiego brzmienia oczekujesz od następnego nabytku ;)

Do GN'R i ACDC idealne, brzmienie z Master of Puppets też wyciągam bez problemu.

Nie wiem jak na próbach z nimi jest, ale myślę żeby bezstresowo z nimi tam pograć potrzeba więcej mocy.

//A tak wogule nie patrz na tranzystory kupuj lampe :) W cenie mustanga i cuba już jakieś ciekawe są.
Obrazek Obrazek
Vintage V100 HB >>>>>>>>>>>>> Fender Mustang II
ギターカバー (Gitākabā) 東方 Kanał You Tube
SpeedFight

Pochwały: 1

Postprzez Grzdam » 2012-01-22, 16:38

Achillesq napisał(a):Jednakże Roland to inna sprawa.. Także raczej jest kierowany do uniwersalności, jednak jego brzmienie jest całkiem spoko, grałem na nim metal, szatana, delikatniejsze klimaty - jak najbardziej

Wdg mnie, z moich odczuć Roland strasznie nadaje się , akurat na klimaty Metallicy, ograj go ustaw porządnie i zagraj Seek and Destroy albo Mastera - perełka

Albo jesteś niedoświadczony i mało słyszałeś albo głuchy. Sorry ale taka prawda. Owszem brzmi on "lepiej" na przesterach ale bez przesady. Drive wali masakryczną cyfrą, jest w tym sztuczny. Próbując osiągnąć brzmienia pod metal dostaniesz drive z cukierkami.

EDIT:
@Autor
tania cyfra to spoko pomysł w tej cenie - mniejwięcej poznasz brzmienia, które i tak będą sztuczne.
Później ta sztuczyzna zacznie ci przeszkadzać.
Ile masz kasy?
Grzdam
Moderator

Pochwały: 50

Postprzez FrenzyKill » 2012-01-22, 17:56

700zł ale mogę jeszcze ze 150 pożyczyć
FrenzyKill

Pochwały: 2

Reklama