Dyskusje o wzmacniaczach, combo, head. Porady i recenzje

Postprzez Jacek » 2012-01-20, 23:03

Cześć,

niedawno postanowiłem się przesiąść z gitary klasycznej na elektryczną. Jestem w jej temacie raczej zielony i mam problem. Jak ustawić pokrętła przy wzmacniaczu gitarze, żeby mieć fajny elektryczny dźwięk? Nie znam się na tym i jak sobie tak kręcę to alb mi wzmacniacz strasznie buczy, albo dźwięk jest taki zwykły, jakbym na klasyku grał...

Na wzmacniaczu mam takie pokrętła (wszystkie ze skalą 1-10):

CLEAN: gain, volume
[przycisk do włączenia overdrive]
OVERDRIVE: gain, volume
EQUALIZATION: hight, mid, low
presence, reverb

A na gitarze 3 pokrętła:
volume, 2x tone

Wiem, że to pewnie zależy od tego jaką muzykę chcę grać, ale zależy mi na takim najogólniejszym ustawieniu do elektryka.

Z góry dzięki i pozdrawiam :)
Jacek

Śpiewnik gitarowyNajwiększy polski śiewnik rockowy. 2 części + śpiewnik WILKI gratis
65,00 złponad 600 stron
Szkoła gry na gitarzeDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
34,00 złpłyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Anyone » 2012-01-20, 23:31

Zacznij od tego, że na przesterze ustawisz mid, high, low na 12 (według wskazówek na zegarze). Gain na powiedzmy 4. I teraz kręć gałami dodając/odejmując każdy z parametrów uzyskując brzmienie które Cię zadowoli. Tak samo na czystym.
ObrazekObrazek + Epiphone AJ100
Anyone

Pochwały: 12

Postprzez Drazen » 2012-01-21, 13:07

A jak ustawić pokrętła, żeby były najbliższe do wstępu od Sweet Child O'Mine? Do dyspozycjy mam Gain, Level (distortion) i Volume, Low, Mid, High na cleanie. Czy w ogóle istnieje jakiś temat, gdzie można byłoby o tym poczytać? Dzięki.
Drazen

Postprzez Havok » 2012-01-21, 13:37

Drazen napisał(a):A jak ustawić pokrętła, żeby były najbliższe do wstępu od Sweet Child O'Mine? Do dyspozycjy mam Gain, Level (distortion) i Volume, Low, Mid, High na cleanie. Czy w ogóle istnieje jakiś temat, gdzie można byłoby o tym poczytać? Dzięki.

własne ucho...
Peavey 6505+, Diezel Herbert,Fryette Sig X, Marshall/Mesa Boogie Full stack, Jackson RR24YB, DBZ Venom, Ran Custom, ZW Overdrive,ZW-45,KK Equalizer, ISP Decimator,TC Hall of Fame, Cioks power supply

GG:13411895
Havok

Pochwały: 26

Postprzez AveX » 2012-01-21, 15:03

Polecam tak;

Wszystkie parametry na 12 np.
Gain zwiększać stopniowo, i patrzeć czy nie za dużo/za mało (słyszysz przecież), następnie wziąc się za korekcję Mid, Bass i Treble,

Jak masz je na 12, to po prostu patrzysz czego masz za mało, jak za jasne, zdejmujesz góry/dodajesz basu, jak za dużo środka, ściągasz środek/dodajesz skrajne pasma, jak za bardzo zamulone to rozjaśniasz górą, albo ściągasz dół, i tak dochodzisz po prostu do brzmienia. Ja np zawsze mam gały na 12, oprócz volume rzecz jasna, i to jest moje "ogólne" elektryczne usatwienie, dopiero jak np chce uzyskać konkretne brzmienie z jakiejś piosenki czy cos, to wtedy dopiero kręce gałami na ucho i patrzę czego za dużo czego za mało i dochodzę do złotego środka.
ObrazekObrazekObrazek
Gibson Les Paul 1958 Standard IT -- Fender Standard Stratocaster -- Tone Bender MKII -- Dallas FuzzFace -- Fulltone OCD - Sparkle Drive -- Marshall JMP Plexi 1979r. - Marshall 1960TV 4x12 Greenbacks
AveX

Pochwały: 10

Postprzez Drazen » 2012-01-21, 20:24

AveX napisał(a):Polecam tak;

Gain zwiększać stopniowo, i patrzeć czy nie za dużo/za mało (słyszysz przecież), następnie wziąc się za korekcję Mid, Bass i Treble,

Jak masz je na 12, to po prostu patrzysz czego masz za mało, jak za jasne, zdejmujesz góry/dodajesz basu, jak za dużo środka, ściągasz środek/dodajesz skrajne pasma, jak za bardzo zamulone to rozjaśniasz górą, albo ściągasz dół, i tak dochodzisz po prostu do brzmienia. Ja np zawsze mam gały na 12, oprócz volume rzecz jasna, i to jest moje "ogólne" elektryczne usatwienie, dopiero jak np chce uzyskać konkretne brzmienie z jakiejś piosenki czy cos, to wtedy dopiero kręce gałami na ucho i patrzę czego za dużo czego za mało i dochodzę do złotego środka.

Na 12 znaczy na godzinę dwunastą, czyli pięć? A co z innymi ustawieniami? Bo chyba są różne style jakby np. crunch czy coś takiego.
Drazen

Postprzez epiman96 » 2012-01-21, 20:28

Nie można też zapominac o pokrętłach w gitarze; volume i tone i oczywiscie odpowiednia przystawka;D
Squier by Fender Classic Vibe 50`s Stratocaster | Epiphone AJ 100 VS | Kustom KG112 FX
epiman96

Postprzez Drazen » 2012-01-21, 20:32

epiman96 napisał(a):Nie można też zapominac o pokrętłach w gitarze; volume i tone i oczywiscie odpowiednia przystawka;D

No właśnie z tym pokrętłem mam troszeczkę problem. W mojej gitarce nie ma przy nim żadnych oznaczeń, a pozatym pokrętło jest jakby troszeczkę rozregulowane i tak jakby 'przeskakuje' więc nie wiem w ogóle jaką mam ustawioną barwę. Swoją drogą to mam jedno pytanie: dlaczego niektóre gitary mają podwojone potencjometry?
Drazen

Postprzez epiman96 » 2012-01-21, 20:38

Niektore gitary maja oddzielna regulacje do tonu i do volume do kazdej przystawki, czyli 1 przystawka - 2 pokretła.
Ty powinieneś mieć choć numerki na potencjometrach, lub jak nic nie ma to tak na czuja ustawić.

P.S Jaki model gitary?
Squier by Fender Classic Vibe 50`s Stratocaster | Epiphone AJ 100 VS | Kustom KG112 FX
epiman96

Postprzez Drazen » 2012-01-21, 20:47

epiman96 napisał(a):Niektore gitary maja oddzielna regulacje do tonu i do volume do kazdej przystawki, czyli 1 przystawka - 2 pokretła.
Ty powinieneś mieć choć numerki na potencjometrach, lub jak nic nie ma to tak na czuja ustawić.

P.S Jaki model gitary?

Washburn X series
Drazen

Postprzez epiman96 » 2012-01-21, 20:52

No to musisz się pobawić na ucho, jak Tobie będzie pasowało, wszystko to kwestia zapoznania z piecem i gitara.
epiman96

Postprzez Drazen » 2012-01-21, 22:38

Drazen napisał(a):
AveX napisał(a):Polecam tak;

Na 12 znaczy na godzinę dwunastą, czyli pięć? A co z innymi ustawieniami? Bo chyba są różne style jakby np. crunch czy coś takiego.

Wow! Twoje rady naprawdę pomogły! Teraz to brzmi świetnie ;) już się bałem, że wina leży w tym, że nie umiem tego zagrać. Dziękuję!
Drazen

Reklama