dyeggoo
Posty: 4
Rejestracja: 11-07-2009 18:29

30-12-2010 22:57

Ma ktoś może dostęp do próbek Mayonesowego Hot Raila przy mostku? Planuję wstawić sobie taki zamiast mostkowego singla. Jak to brzmi (w szczególności w połączeniu z środkowym singlem)? Da się z hot raila wyciągnąć trochę mięsa?

Awatar użytkownika
Pierzak
Posty: 51
Rejestracja: 16-12-2010 11:37

04-01-2011 19:20

Macie gdzieś Cort'a M200 bo linki w pierwszym poście nie są aktywne. Dzieks w razie co.
"Pudło" Defila, kawałek mahoniu, 50 W na podłodze, trochę efektów.
conscious pisze:Dużo więcej ci nie pomogę, bo ja się z tym urodziłem.

Awatar użytkownika
mrugaczek
Doradca
Posty: 1659
Rejestracja: 28-01-2008 16:15

04-01-2011 21:24

Na Y2B widziałem kiedyś ładny test tej gitary chyba pod hasłem Cort M200 test albo demo
Gitary:Squier by Fender Stratocaster 1995r, MPM Germany
Wzmacniacz: Fender RocPro1000H, UNIVOX U400G
Kolumny: LAC BS112 Custom
Efekty: za dużo by wypisywać :)
Kable: RED's MUSIC

Awatar użytkownika
Pierzak
Posty: 51
Rejestracja: 16-12-2010 11:37

05-01-2011 10:50

Jest rzeczywiście kilka, nie w tak dobrej jakości, ale dzięki bardzo!
"Pudło" Defila, kawałek mahoniu, 50 W na podłodze, trochę efektów.
conscious pisze:Dużo więcej ci nie pomogę, bo ja się z tym urodziłem.

Awatar użytkownika
ewolter
Lutnik
Posty: 84
Rejestracja: 09-04-2007 00:18

10-02-2011 00:58

GALSON japonia lata 70

Gitare kupiłem w opłakanym stanie ;/

Szukał o niej informacji długo dowiedziałem sie tylko tyle ze jest z lat 70 i drugi egzemplarz posiada "Mike"
z Austrii . Nie spotkałem więcej ani innego modelu tej firmy ani tego samego.
Jeśli kto może być pomocny w uzyskiwaniu informacji to błagam o pomoc .

Specyfikacja:
Korpus mahoń z jesionową nakładką
Gryf mahoń
Klucze grover
Przystawki orginalne "no name"

Oto mała próbka jej brzmienia :

http://www.youtube.com/watch?v=_ktMDNolEPA

zdjęcie:

https://lh6.googleusercontent.com/_5pyv ... 0_4516.JPG

akkwlsk
Posty: 3
Rejestracja: 22-02-2011 15:07

18-03-2011 20:44

ewolter pisze:GALSON japonia lata 70

Gitare kupiłem w opłakanym stanie ;/

Szukał o niej informacji długo dowiedziałem sie tylko tyle ze jest z lat 70 i drugi egzemplarz posiada "Mike"
z Austrii . Nie spotkałem więcej ani innego modelu tej firmy ani tego samego.
Jeśli kto może być pomocny w uzyskiwaniu informacji to błagam o pomoc .

Specyfikacja:
Korpus mahoń z jesionową nakładką
Gryf mahoń
Klucze grover
Przystawki orginalne "no name"

Oto mała próbka jej brzmienia :

http://www.youtube.com/watch?v=_ktMDNolEPA

zdjęcie:

https://lh6.googleusercontent.com/_5pyv ... 0_4516.JPG


Może warto napisać do HR GUITARS ? zajmują się sprowadzaniem do Polski starych japońskich gitara więc pewnie mają jakąś wiedzę w tym temacie;) Więcej o firmie radzę poszukać w google bo nie wypada robic reklamy.
e-mail: [email protected]

Awatar użytkownika
sebjus
Posty: 476
Rejestracja: 13-11-2010 21:32

23-04-2011 11:24

Opiszę i ja jedną z najtańszych gitar na rynku pod którą podpisuje się firma z tradycjami.

WASHBURN X10

Kupiłem ją jako nową z planami na tuning.
Już po wyciągnięciu z pudła na pierwszy rzut oka widać że to tragedia. Zero jakiejkolwiek regulacji w fabryce. Struny około 1,5cm nad XII progiem, gryf jak łuk Robin Hooda, stroiki zamontowane byle jak czyt. fale Dunaju, o progi można pokaleczyć ręce, luźle na podstrunnicy, niedobite, odpadające siodełko.
Ta gitarka ma za to trzy plusy, jak dla mnie super wygodny gryf, super brzmiący mostkowy hum prawdziwy rzeźnik, oraz jakość położenia lakieru na desce.

Osobiście uważam że jest to bardzo dobry sprzęt do tuningu. Czyli kupujesz taka gitarkę nową za 400-500zł, inwestujesz w nią kolejne 400-500zł i masz fajny sprzęt.

Po zakupie całkowicie ją porozkręcałem. Wyrwałem beznadziejne progi, poprawiłem nacięcia i założyłem nowe progi Jumbo, koszt 80zł, położyłem na gryf dodatkowe dwie warstwy lakieru bezbarwnego teraz jest śliski, szybki, bardzo wygodny, koszt 20zł.
Przykleiłem siodełko które odpadało, wymieniłem stroiki na Mayonesa, równo je mocując. Deska jak już wyżej pisałem polakierowana fabrycznie jest bez zarzutu, więc została, mostek tremolo jest bardzo delikatny więc rozkręciłem go, nasmarowałem wszystkie gwinty i poskładałem.
Jakość zamontowania wszystkiego na desce była OK, wszystko równo i dokładnie. Wymieniłem pickupy na DiMarzio/IBZ HSS, potencjometry i kondensatory, koszt 330zł.

Teraz gitara stroi super, trzyma bardzo długo, z krzywizną gryfu trzeba było się troszkę namęczyć ale efekt końcowy to 0.6mm na E6 nad XII progiem.

Napisałem to wszystko z dwóch powodów. Pierwszy to taki że jak ktoś chce kupć tego elektryka do nauki gry jako pierwszą gitarę i nie ma pojęcia o "tuningu" niech ją sobie odpuści bo zrazi się do elektryka na całe życie, bo fabrycznie jest ona beznadziejna.

Drugi powód jest taki że jak ktoś chce nową gitarę, nie ma za dużo kasy, ale posiada trochę zdolności manualnych to jak najbardziej ją polecam do tuningu, a to dla tego że deska jest polakierowana OK i ma wygodny gryf.

Podsumowując jako fabryczna ma same minusy, ale możemy ją szybko i nie drogo zrobić pod siebie.
elekt. Peavey Rotor EXP Limited Edition (black) Tesla AH-2 18V EMG A/B
elekt. Jackson RR5 SH-2 SD Nazgul
elekt. Ibanez MTM10 Seymour Duncan AHB-1n AHB-2b Metal Blackouts

Awatar użytkownika
Young
Posty: 19
Rejestracja: 21-05-2011 20:29

18-06-2011 23:30

Mam już tego Washa troszkę, więc moge coś o nim powiedziec :)

Dane techniczne

Gitara elektryczna 6-cio strunowa
Korpus i gryf wykonane z klonu
Podstrunnica z palisandru
Mostek stały
Klucze typu die-cast
Pickupy Washburn WB630 w układzie HH
Przełącznik trójpozycyjny
Potencjometry: 1 x volume, 1 x tone


Brzmienie

Tutaj zależy od wzmaka. Jednak gdy ustawisz dobrze nawet średniej klasy wzmacniacz lub nawet taki do bani wszystko brzmi znośnie, a nawet dobrze. Na sucho oczywiście brzmi nieciekawie. Nadaje się do wg mnie maksymalnie metalu, coś w stylu Metallica. Jeżeli chcesz grac coś bluesowego - na tym wiośle dasz rade. Jednym słowem jest bardziej uniwersalne niż przeznaczone do jakiegoś konkretnego gatunku muzyki, co czyni je dosyc dobrym jak na początek nauki gry :)

Wrażenia

Pierwsze wrażenie było - "Wow, ale wyje*ane wiosło!". I dalej tak sądzę. Dobrze się na tym gra, trzyma strój, BARDZO WYGODNY GRYF, wygląda przyzwoicie, gra jak dla mnie jest więcej niż tylko dobra, ale nie bardzo dobra. Stroiłem wiosełko dwa razy. Raz, po kupnie. Wtedy źle nastroiłem i potem drugi raz i jak na razie dobrze trzyma strój. I co najważniejsze ... STOSUNEK JAKOŚCI WYKONANIA DO CENY ! Za śmieszne pieniądze (400-600zł) możemy kupic używke lub jak znajdziemy to nówkę :) Ja osobiście wydałem na to 350 zł, bo mój Wash ma mały odprysk i ryske :P Jakoś to nie przeszkadza w grze. Ogólnie gitara jest wygodna.


Wygląd

Wygląda nieźle, a nawet zachęcająco :P Ładny, czarny, połyskujący lakier robi swoje. Pod spodem umieszczam klika zdjęc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek



Podsumowanie

+STOSUNEK JAKOŚCI DO CENY
+wygodny gryf
+długo trzyma strój
+bardzo dobrze się prezentuje w wersji black i tej "przypalonej"
+uniwersalna

-na czarnym lakierze strasznie widac odciski palców
-wycofana z produkcji ...

EDIT
Mam mikrofon do bani, więc próbek niestety nie dodam. Wiem, że gdzieś na forum są próbki Washa x12.
Obrazek Obrazek
Washburn x12 ; Career CA15DSP

Geohound pisze:Fajne do grania o smokach i dziewicach - czyli niefajne.

Awatar użytkownika
WarwickFramus
Sklep Muzyczny
Posty: 901
Rejestracja: 30-11-2011 09:07

08-12-2011 13:07

Zapraszam do posluchania probek gitary Framus Holywood Vintage DC

Jest to videorecenzja naszej gitary zrobiona przez Andiego z Pro Guitar Shop
http://www.youtube.com/watch?v=X56FDYWpEvY

Obrazek

Zaletą tej gitarki jest bardzo ciekawy wygląd.

Dodatkowo obecność oddzielnego potencometru basu oraz rotary switch dający 4-ry pozycje

-off
-neck
-bridge
-neck+bridge

Korpus składa się z komór, także gitara jest w środku pusta, za wyjątkiem drewnianego klocka idącego przez środek instrumentu. Co za tym idzie jest to bardzo lekka gitara.

Gitara jak na modele dostępne z naszych instrumentów Framusa jest w dość atrakcyjnej cenie.
Gitara produkowana jest w Korei pod ścisła kontrolą naszych inżynierów, przechodzi podwójne QC.

Bez problemu sprawdzi się w rockowych klimatach. Brzmienie pozostawiam do oceny słuchającym.
Zapraszamy na nasz facebook dystrybucyjny:
https://www.facebook.com/warwickdistributionPL

Awatar użytkownika
demogor
Posty: 3
Rejestracja: 05-02-2012 10:00

05-02-2012 14:45

jackson demmiolition king v
http://youtu.be/G6RePV1E9Qk

nic dodać nic ująć...
Obrazek
Jackson Demmiolition King V
Marshall 2203KK Amp Head

Awatar użytkownika
ewolter
Lutnik
Posty: 84
Rejestracja: 09-04-2007 00:18

27-02-2012 22:16

Vintage V100 tsb

Vintage V100TSB gitara elektryczna, Sunburst
• korpus: Mahoń
• top: Płomienisty klon
• gryf: Mahoń (wklejany)
• podstrunnica: Palisander
• skala: 24.75"/628mm
• progi: 22
• inkrustacje: Trapezy / Masa Perłowa
• klucze: Wilkinson Deluxe WJ44,
• mostek: Tune-O-Matic
• przetworniki: Wilkinson MWVC Double Coil x2
• potencjometry: 2x Volume, 2xTone, trójpozycyjny przełączni

http://www.youtube.com/watch?v=CssILz0Gii4

aleksander1997
Posty: 8
Rejestracja: 04-12-2011 22:39

03-03-2012 15:04

Prosze o recenzje i próbkę Vintage V100 Lemon Drop

Awatar użytkownika
rafal2222
Posty: 17
Rejestracja: 03-10-2011 16:02

10-03-2012 01:47

Ibanez S1XXV FGR (2012)

Kolor Fluorescent Green
Korpus Mahoń
Gryf 3 częściowy klon
Typ gryfu Wizard III
Progi 24/Jumbo
Podstrunnica Palisander
Znaczniki zielone kropki
Mostek ZR w/ZPS2
Kolor osprzętu CK
Przetwornik (gryf) INF 1
Przetwornik (środek) INFS 1
Przetwornik (mostek) INF 2

Obrazek

W rzeczywistości kolor wygląda 100 razy lepiej :)

http://www.youtube.com/watch?v=fri2V8Ycz4U
Ibanez S1XXV

Awatar użytkownika
ksantyp
Doradca
Posty: 1124
Rejestracja: 26-03-2010 08:13

19-03-2012 22:36

http://www.youtube.com/watch?v=bKnhGF3PBAA
Test porównawczy czterech gitar Yamaha PAcifica 112.
Wszystkie instrumenty są używane, pochodzą z różnych roczników, jedna jest nawet z Taiwanu, czyli wczesna.
Wszystkie wiosła grają bardzo podobnie, prawie tak samo.
Wszystkie powalają w relacji Cena-jakość.
Nagrano na Marshallu TSL 60
FILMIKI O GITARACH - vlog gitarowopodobny

WYPRZEDAJE KOLEKCJE - DOBRE GITARY W JESZCZE LEPSZYCH CENACH.


NTK Ekipa

Ravo
Posty: 207
Rejestracja: 15-05-2012 20:20

26-05-2012 18:09

Jest ktoś kto wypowie się na temat deana vendetty XM?
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/gitary/gitary-elektryczne/dean-vendetta-xm-ns
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/gitary/gitary-elektryczne/dean-vendetta-xm-bk
I dlaczego te dwie gitarki różnią się kosztem, jeżeli mają tylko inne kolory ? :P
A i w NS jest błąd opisu tam bo ta gitarka ma 24 progi, a napisane że 22 ;p
@edit
Czy struny przechodzące przez korpus są jakimś minusem czy nie?

Smart
Posty: 187
Rejestracja: 06-09-2012 23:10

07-09-2012 19:42

Ravo pisze:Jest ktoś kto wypowie się na temat deana vendetty XM?
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/gitary/gitary-elektryczne/dean-vendetta-xm-ns
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/gitary/gitary-elektryczne/dean-vendetta-xm-bk
I dlaczego te dwie gitarki różnią się kosztem, jeżeli mają tylko inne kolory ? :P
A i w NS jest błąd opisu tam bo ta gitarka ma 24 progi, a napisane że 22 ;p
@edit
Czy struny przechodzące przez korpus są jakimś minusem czy nie?


dla mnie struny przechodzące przez korpus to wielka zaleta;)

Awatar użytkownika
Wolek
Posty: 306
Rejestracja: 21-11-2012 19:05

02-01-2013 19:58

Może ktoś dodać jakieś próbki z Cort'a KX5?

Słyszałem kilka próbek w necie i na yt ale mało satysfakcjonujących.Najlepiej we wszystkich kombinacjach na cleanie i przesterze na single i humbucer(nie znam się po prostu jedno pokrętło się podnosi na single i zostaje na czymś tam)
Obrazek + VOX AD15VT-XL

Awatar użytkownika
Oktawian
Posty: 208
Rejestracja: 19-05-2012 20:23

03-01-2013 19:01

Odezwij się do retha . Ale on ma trochę upgrade'owaną tą katanę ...
000 00 000 00000 0 0 00 000 0 00 0h0p0 00 000 0 000 0t0

Obrazek

Awatar użytkownika
pandos
Posty: 129
Rejestracja: 29-06-2012 14:31

15-01-2013 08:11

Polecam się odnieść do pierwszej strony i wpisu zgrabarz-a. Tam ma fajne próbki Corta.
Obrazek
Obrazek
Ibanez s470 (Japan 94') + DiMarzio D-Sonic/LiquiFire + Line 6 TonePort DI - Gold

Awatar użytkownika
ksantyp
Doradca
Posty: 1124
Rejestracja: 26-03-2010 08:13

16-01-2013 17:06

Z Nowym Rokiem postanowiłem zrobić inne wersje moich próbek. Na razie cztery wiosełka: Ibanez, Tokai, Jackson i LOdestone
http://www.youtube.com/playlist?list=PL ... e=view_all
wkrótce więcej... mam nadzieję, że takie próbki dadzą lepszy obraz przedstawianych gitarek.
FILMIKI O GITARACH - vlog gitarowopodobny

WYPRZEDAJE KOLEKCJE - DOBRE GITARY W JESZCZE LEPSZYCH CENACH.


NTK Ekipa

Awatar użytkownika
ksantyp
Doradca
Posty: 1124
Rejestracja: 26-03-2010 08:13

31-05-2014 11:44

FILMIKI O GITARACH - http://www.facebook.com/filmikiogitarach

http://youtu.be/Ai6qxJHmSQc – EPIPHONE G400
http://youtu.be/suVwVL5M_YA – GITARY CHARVEL
http://youtu.be/71rwOwTqjFQ – BUDOWA GITARY ELEKTRYCZNEJ
http://youtu.be/3pwDB-i64rg – AKTYWNE EMG
http://youtu.be/Qu9fbjlfbSU – STRUNY GITAROWE
http://youtu.be/TBXucuBSXLk – PORÓWNANIE PRZESTERÓW
http://youtu.be/sR4SnbHMaFw – OLEJEK CYTRYNOWY
http://youtu.be/tCUl0-1IZ1g – IBANEZ ROADSTAR
http://youtu.be/pqdcuyzZsS4 – IBANEZ SA 260
http://youtu.be/hQaNgOtr2PQ – PORÓWNANIE MARSHALL
http://youtu.be/CzNqffQXWyk – EPIPHONE GOTH
http://youtu.be/hKQ_eIi61_w – YAMAHA PACIFICA 012
http://youtu.be/mb_jKcGQS44 – LES PAUL PORÓWNANIE
http://youtu.be/O8sOZ93f6Dw – BOSS METAL ZONE
http://youtu.be/WskSCsQb1Vc – KOSTKI GITAROWE
http://youtu.be/sZRuHOqNlYg – IBANEZ RG 470 JAPAN
http://youtu.be/jo13VB4nni0 – GITARY SIEDMIOSTRUNOWE
http://youtu.be/XBOWvzL4M4k – GITARY JACKSON
http://youtu.be/VG1WPg8dWMk – BITWA IBANEZ JACKSON FENDER
http://youtu.be/k7Zky9UMMDY – BITWA SG
http://youtu.be/VANNxQRn18E – STARE MAGAZYNY GITAROWE
http://youtu.be/I_k6iwvHD9o – PRZEGLĄD PRASY
http://youtu.be/1jvW8_0JYH0 – NOWA CZY UŻYWANA?
http://youtu.be/o73LuibxPhs – JAK KUPIC WIOSŁO W NECIE
http://youtu.be/OZqJ-gkrwW0 – DREWNIANE KOSTKI GITAROWE
http://youtu.be/4-wMbvPGMos – ODPOWIEDZI NA WASZE PYTANIA
http://youtu.be/Vq7SjPrxync – PORÓWNANIE PICKÓW
http://youtu.be/6cSIPBQdhwc – PRZYSTAWKI GITAROWE
http://youtu.be/qc91mjkQ3dM – PRZETWORNIKI GITAROWE
http://youtu.be/HDnihMNBl5c – HISTORIA GITARY NA PODSTAWIE PRASY
http://youtu.be/oUyDiv5G164 – HUMBUCKERY WYPASY I TANI SINGIEL

Zapraszam również do obejrzenia teledysków (co to w ogóle jest za słowo) mojego zespołu NTK Ekipa

http://youtu.be/thHIE1xPHAY NTK Ekipa – Skateboat

http://youtu.be/ciA30L6fwnc – NTK Ekipa – Nielegolas

Pozdrawiam – Ksantyp Enteka :)
FILMIKI O GITARACH - vlog gitarowopodobny

WYPRZEDAJE KOLEKCJE - DOBRE GITARY W JESZCZE LEPSZYCH CENACH.


NTK Ekipa

Awatar użytkownika
baz0k
Posty: 46
Rejestracja: 27-08-2013 11:50

16-07-2016 23:25

Kilka recenzji ode mnie. Niedługo pojawią się videotesty na http://www.youtube.com/baz0k

1. Dean Gran Sport https://baz0k.wordpress.com/2016/07/14/ ... port-test/
2. Dean Custom 450 (EMG 81/85) https://baz0k.wordpress.com/2016/07/16/ ... -recenzja/

Wróć do „Gitary elektryczne”