Opinie i dyskusje o gitarach elektrycznych

Postprzez haxigi » 2009-03-18, 16:58

baru napisał(a):Mogł by mi ktoś podrzucić próbki do Schectera Demona xDD był bym wdzięczny ^^

jo też o niego zapytam ale w wersji 7strun :)
haxigi

Pochwały: 1

Tapping oburęcznyAdam Fulara, DVD i szkoła tappingu oburęcznego
41,00 złDVD + książka 54 str. A4
Improwizacja na gitarzePoznaj tajniki improwizacji melodycznej, zagraj jak oni!
20,00 zł56 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez wild_guitar_666 » 2009-04-08, 15:32

To i ja się podepnę, też szukam próbek Schectera demona (wersje z FR)
wild_guitar_666

Postprzez Adios » 2009-04-08, 19:55

Wersja z FR to po prostu możłiwość powajchowania, brzmienie raczej to samo. O ile sięnie mylę philu gra na Demonie, więc wystarczy wejść w "Waszą Twórczość"
Martch, Takamine EG-116 i parę innych gratów.

Mroova napisał(a):nirda okevke

Stefan napisał(a):Kasztanki to mój świat!
Adios
Moderator

Pochwały: 32

Postprzez Korgat » 2009-04-08, 20:36

www.streemo.pl/philu
Tam są jego kawałki
ObrazekObrazek
Ibanez ART 320 + Peavey Bandit 112 (stara wersja, handmade in USA)
Korgat
Doradca

Pochwały: 13

Postprzez Banit » 2009-05-18, 22:19

Witam!

Chciałbym przedstawić Gitarę elektryczną ze stajni B.C. Richa ,czyli B.C. Rich KKV .Moodel ze stałym mostkiem.

WYKONANIE

Tutaj naprawdę trudno zauważyć jakieś złe wykonanie elementów. Wszystko w porządku progi
są :-) gryf jest :mrgreen: a sam korpus z lipy jest :-D . Pickupy firmowe. 2xHumb.Gryf jest 24 progowy co daje duże możliwości. I bardzo efektownym jest ultra szybki gryf co naprawde daję dużo. Może nie jest tak wąski jak w Ibanezach pokroju MTM1 , ale jest tak wygodny ,że nawet pięcioletnie dziecko mogłoby go spokojnie okiełznać.

BRZMIENIE

I tutaj najważniejsza sprawa jako , że nie mam narazie możliwości nagrania więc opiszę.Brzmienie oczywiście jako , że B.C. Rich specjalizuje się w wiosłach przeznaczonych do metalu do tutaj sprawdza się Idealnie. Humbeckery dają mocno po "gębie" . "Mięcho" jak najbardziej wskazane. Clean dość fajny. Możliwość zmiany na H przy mostku obydwa i przy gryfie.

OGÓLNIE

Gitara jest z wyższej półki cenowej co nie pozwala każdemu na jej zakup. Polecam raczej gitarzystom którzy planują grać wszelako pojętny METAL. Jest to gitara i dla początkującego i bardziej zaawansowanego muzyka. Wiosło Polecam.

Obrazek

Pozdrawiam
ESP MH-401
Banit

Postprzez Nieznajomy » 2009-06-01, 10:58

JohnaS załóż najlepiej jakiś nowy temat albo poszukaj tematu z usterkami.

Dobra jeśli ktoś ma możliwość przetestowania i wrzucenia tutaj próbki dźwięku gitary Hamer Explorer to będę wdzięczny ;)
Nieznajomy

Pochwały: 4

Postprzez Wi.Ld6 » 2009-06-02, 12:02

Jackson Dinky DK-2M

Co DO Jackson'a osobiście jestem raczej bardzo pozytywnie do niego nastawiony. Robią Naprawde Poteżne Wiosła nie Spotkałem raczej modelu ktory miał by jakieś konkretne usterki czy niedociągnięcia. Modale Na Którym grałem To Dinky DK-2M - czarny Korpus wkonany z Olchy i Klonowy gryf Koloru raczej Białego z czarnymi Rekinimi Zębami.

Wykonanie to także wygoda gry ;)

Nie Pozostawia nic do życzenia, dobrze wyażona, świetnie dopasowuje się do gry na siedząco jaki na stojąco. Wszystkie elementy co do milimetra są dokładnie połaczone nie zostawiając (jak czesto bywa nałaczeniu gryfu z korpusem) jakiś drobnych szparek. Waga Deski nie jest zbyt wielka ale gryf nie opada podczas gry stojącej. Przystawki neck:
SH2N Jazz, bridge: TB4 JB, gryf jest idelanie przyjazny ręce - naprawde świetnie wykonana gitara. 24 Progi Typua Jambo, Klucze Die Cast i 5 pozycyjny przełacznik przełaczajacy przystawki wedle schematu wielu ibanezów. Mostek Typu Floyd Rose raczej nie oryginlany bo nie niemiecki. Model ktory testowałem posiadał amerykański most - swietnie trzyma strój, do woli można bawić sie wajcha wszystko świetnie się sprawuje.

Brzmienie:

I tutaj poprostu mnie zatkało ,gitara bardzo mocno i intensywnie ale z charmonijna płynnością radzi sobie z wszystkim co chcemy grać. Brzmienie jest genialne - ostre bardzo głebokie wyraźne. Sustain jest odpowiedni nie za długi nie za krótki. mimo Wszystko gitara nie jest do wszystkiego bo cos co jest do wszystkiego to jest do niczego - Blues, Rock, Metal - Spoko... Jednak To Własnie metal dla mnie wydobył z niej wszystko - jazzu czy ballad nie gra sie zbyt fajnie - przetworniki i dośc dobrze wibrujące drewno robią swoje i odrazu gitara dostaje "pazur". Czysty kanał napewno nie pasuje do tej gitary - można grać sobie bez problemu jednak do tłumu ktory nie odrózni Szklankowego brzmienia od gitary akutsycznej. Ostatecznie - Jackson Robi gitary do Cieżkiej Muzyki ew Customy robione na zamówienie z seri jackson czy Charvele się nadaja do innego grania. Co Do Różnicy miedzy przystawkami to są one bardzo słyszalne - pod mostem istna siekiera natomiast pod gryfem nadaje sie do bardzo melodyjnych solówek ,wolniejszych riff'ów.

Podsumowując

Ową gitare można nabyc nawet za 2300 używana ew nówke 2800 i szczerze powiem że za taką kase dostajemy to co pasuje każdemu miłośnikowi ostrego grania - potężnego towarzysza na długie lata który daje sobą naprawde ogromne możliwosci.

http://www.stevesmusiccenter.com/JacksonDK2MBLKBig.jpg
Nie Ma Gorszych Czy Lepszych Gitarzystów - są tylko rózne gusta i ilość czas poswięconego pasji

B.C.Rich Warlock IT SE+Vox Valvetronix AD15VT-XL
Wi.Ld6

Postprzez miechu89 » 2009-06-09, 19:32

a ma ktoś próbki T.burton'a brilliant'a?
miechu89

Postprzez A_O » 2009-07-07, 20:57

[shadow=red]Washburn X200 PRO EB[/shadow]

Nie napiszę za wiele bo za mało potrafię wiosłować ale zrobiłem się w konia. Gitare jak wyżej kupiłem na guitarcenter za 1881 zeta. Dziś ograł mi ja profesjonalsta z MOK Pionki i próbki wrzucam niżej :

Test_1

Test_2

Fachowiec powiedział mi, że gitara gra jak należy ale ma na lakierze defekt czego ja nie zauważyłem bo widać to pod światłem. Za to fachowiec dostrzegł to w 1 sekundę :-/

DEFEKT

Wygląda jak by lakier popłynał niczym fala w czasie schnięcia albo to jakieś pęknięcie. Reasumując. Kupiłem towar w 3 gatunku płacąc jak za 1 :-? . Gitara więc jest w trakcie reklamacji i potem napiszę jak to się skończyło :roll:

Ale gitara bardzo sie mi podoba i nawet czyniłem spore postępy ucząc się zgodnie z programem may-szkoły choć widzę na niej "byki" . Niestety po 3 h zabawy gitarę oddaję do reklamacji a ostrzegano mnie aby nie kupować przez net :-?

Moim celem jest grać jak ten gościu, który testował mi Wasburna :mrgreen:

Miłego wieczoru A

[ Dodano: 2009-07-23, 14:22 ]
Witam

Wkleję próbkę
swoich "umiejętności" :shock: ale proszę o ulgę dla "dziadka" :mrgreen: . To są moje pierwsze efekty po 5 h ćwiczeń.

---> Proba

plik na serwerze "wisi" gościnnie.

Pozdr. A
Washburn X50 PRO EB, Zoom G2.1u, Line 6 POD Studio UX2.
A_O

Postprzez toudi » 2009-08-11, 17:10

Witam zastanawiam się nad kupnem gitarki samick AV1 proszę was o pomoc jeśli ktoś ma tą gitarę to bardzo proszę o wrzucenie jakiś próbek dźwięku na przesterze i na clean-ie. Mile widziane uwagi na temat gitarki.
Muzyka to naprawdę mocny narkotyk. Może cię zatruć, podnieść na duchu lub sprawić, że rozchorujesz się, nie wiedząc dlaczego.
toudi

Postprzez PiterDragon » 2009-08-16, 20:48

Siemka !!!
Mam zamiar kupić sobie wiosełko.

Ibanez GRGR121EX BKN

Ibanez GSA60

Cort g210

I tu mam pytanie : Czy ktoś jest posiadaczem którejś z ty wyrze wymienionych gitarek, był bym dozgonnie wdzięczny gdyby ktoś wrzucił próbki dźwiękowe tych powyżej wymienionych wiosełek.

Z góry dzięki ( chociaż pofatygujcie się z cort`em lub Ibanez GRGR121EX) PLISSSSSSSS :cry: :cry: :-> :-)
:P
PiterDragon

Pochwały: 3

Postprzez patrickhalabalala » 2009-08-30, 23:58

Mam więlką prośbę do was, a mianowicie, potrzebuje próbki dźwiękowej gitary T. Burton Brilliant. Bardzo mi na niej zależy. Jeżeli ktoś ma link do strony na której się znajduje próbko, to bardzo bym o nią prosił. Z góry dziękuję i pozdrawiam. ;-)
patrickhalabalala

Postprzez metalman955 » 2009-09-02, 16:07

Hohner arbor series mx1

Opis
gitara wykonana typem Stratocaster,
ciemno zielona, sprawia wrażenie, ze jest czarna
gryf prosty jak drut
Układ HSS ( humb+singel+singel)
Mostek dwustronny ( Floyd rose )
Gryf klonowy (mi sie zdaje) , i 21 progów
2 pokrętła "tone" i jedno do volume
i przełącznik cewek w humbuckerze
Kupiłem w anglii uzywana za 100 Funtów

Wrażenia
Gitara dość wygodna, dźwięk ładny, radzi sobie z większymi rzeczami ;]
Jest dość lekka i nie roztraja się szybko

Podsumowanie
Gitara dobra dla początkujących tylko nie znam wartości nowej, bo nigdzie nie moge jej znaleźć

Zdjęcie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e48 ... bc3e0.html
Ostatnio edytowano 2010-01-13, 17:23 przez metalman955, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek
Obrazek
metalman955

Pochwały: 9

Postprzez Lockwood » 2009-09-17, 22:15

Schecter Revenger STBLK

Opis:

Gitara ma kształt... odbitego w lustrze explorera. Wg mnie jest on po prostu ciekawy, oczu na pewno nie męczy. Ja zakupiłem ją w kolorze STBLK (Satin Black). Dlaczego? Bo w innym nie występuje ;P.

Przetworniki w niej użyte to aktywne Duncan Designed HB-105, most - Tune-O-Matic ze strunami wpuszczanymi w korpus z solidnego mahoniu, szyjka jest bodaj z klonu a podstrunica z palisandru, ale nie dam głowy, nie wiem czy nie odwrotnie ;). 24 progi jumbo oznaczone są w dwojaki sposób: na krawędzi podstrunicy - białymi kropkami - oraz na samych progach - gotyckimi krzyżami z... nie wiem czego, ale tworzywo to się nie ściera ;). Cały osprzęt, czyli potencjometry (sztuk 2 - volume i tone), klucze (Schecterowskie) i most są niklowane i ładnie pasują do całości.

Wersja, którą kupiłem jest bez floyda, aczkolwiek istnieje również taka wyposażona w ten most. O jego jakości nie mogę się wypowiedzieć bo nie grałem, ale doszły mnie słuchy, że opłaca się dopłacić ok. stówy do floyda, bo jest całkiem niezłej jakości. Ale to tylko zasłyszane opinie.

Za gitarę zapłaciłem 780 zł w bigbeat.pl rok temu. Teraz kosztuje jakieś 400 zł więcej, ciekawe czy mógłbym na niej teraz zarobić :P.

Wrażenia:
Co do jakości wykonania mojego modelu mogę się troszeczkę przyczepić. Nie jestem do końca pewien czy to akurat wady TEGO, kupionego przeze mnie egzemplarza, ale...trzy progi jak dotąd musiałem trochę podpiłować, występował konkretny fret-buzz, dokładnie tyczyło się to grania na progach 12, 13 i 19 więc spiłować musiałem 13, 14 i 20 próg (ten ostatni chyba jeszcze trochę podpiłuję ;P). Najciekawsze, że problem występował tylko przy dwóch środkowych strunach. Mimo wszystko nie jest to wada, która przekonałaby mnie do reklamowania gitary, biorąc pod uwagę cenę/jakość i wrażenia z gry. Trochę samodzielnej pracy z gitarą dało mi po prostu doświadczenie a także pozwoliło ustawić instrument tak, jakbym sobie tego życzył ;).

Ale na przyszłość - nawet jeśli ogram gitarę w jakimś sklepie i mi się spodoba, nie kupię jej przez internet żeby trochę zaoszczędzić, chyba, że będę sprowadzał coś z USA. W innym wypadku -szkoda nerwów.

Jeśli chodzi o właściwości "jezdne" - od początku grało mi się na niej wygodnie, aczkolwiek dopiero niedawno ustawiłem ją tak, że jestem zadowolony w stu procentach. Sama regulacja nie nastręcza wielkich problemów, jeśli oczywiście ktoś potrafi ją przeprowadzić. Ja na początku nie potrafiłem. Teraz akcja strun jest bardzo przyjemna (mierzone ok. 1.6 mm przy wiolinowej E i ok. 2.1 mm przy basowej E na 12 progu). Gryf jest naprawdę bardzo wygodny, trochę większy niż ibanezowskie wyścigówki, jednak wydaje mi się bardziej komfortowy od takiej typowo płaskiej szyjki i o niebo lepszy od Stratocasterowej grubej berty. Taki złoty środek, do którego jednak trzeba się troszkę przyzwyczaić. Do samych progów jest świetny dostęp od początku do końca.

Aktywne przetworniki wybaczają dużo mniej. To właśnie był główny problem przy przesiadce z pasywnych. Do dziś mam problemy z dokładną artykulacją tak, by mnie gitara nie skarciła, ale pomaga to szlifować umiejętności ;P.

Brzmienie... cóż, wgniotło mnie w fotel za pierwszym razem, teraz zwyczajnie mi się bardzo podoba. Przesiadka z Merlina Hellfire włożonego do "sklejkowego" Ibaneza GRG 170 DX na aktywne Duncany naprawdę pozwala poczuć moc tego, co do Revengera włożono. Mimo że Hellfire jest bardzo dobry, stawiam na HB-105. Śmiem twierdzić, że instrument jest bardzo uniwersalny i choć jego wygląd raczej nie pasuje do kapeli bluegrass, to brzmieniowo sprawdzi się w każdym gatunku muzycznym, jednak ciężkie brzmienia najlepiej wpasowują się w charakterystykę Schectera. Wszak na stracie z logiem hello kitty też można grać metal jak się do niego dobrego humba włoży ;P.

I na koniec - uwaga. Cieszyłem się biorąc czarny, matowy sprzęt, ale tak czy siak lakier łatwo się "palcuje". Nie pocą mi się się ręce nadmiernie ale jednak łatwo jest pozostawić na gitarze ślady. Trzeba po prostu ją ładnie wycierać i dbać ;P.

Podsumowanie:
Gitara jak za taką cenę oferuje ogromne możliwości. Nawet teraz, przy cenach "kryzysowych" brałbym ją od razu, jednak tylko w przypadku ogrania jej w sklepie i dokładnego sprawdzenia. Tak, coby z pilnikiem potem nie zapierdzielać. Gdyby była dokładniej wykonana to warta byłaby z 1700-1800 zł a nie 1000 mniej jak wtedy, gdy ją kupiłem. Myślę, że będzie to mój instrument na lata, jako że uczciwie rzecz przyznając - dopiero od jego zakupu zacząłem naprawdę ćwiczyć i przykładać się do gry a także do pielęgnowania sprzętu (choć, cholera, parę odprysków lakieru już jest i muszę to załatać bo aż wstyd). Polecam z całego serca.

Próbki brzmienia:

Uprzejmie proszę o nie czepianie się dokładności mojej gry czy też jakości dźwięku ;P. Gram jak gram a mikrofon mam tylko taki za 5 zł z tesco, kupiony dawno dawno temu, więc cudów nie ma. Skrzypienie w tle to fotel. Mam nadzieję że da Wam to chociaż przedsmak brzmienia i możliwości tej gitary. Nagrywane przy użyciu wzmacniacza Vox AD50VT.
Nie nagrałem połączonych humbuckerów, jak ktoś chce to niech da znać na priv i podeślę próbkę.

przester, humb przy gryfie, solo
przester, humb przy mostku, solo
przester, humb przy mostku, riffy
trochę szatana, humb przy gryfie,riffy
clean, humb przy gryfie (1)
clean, humb przy gryfie (2)
clean, humb przy mostku
crunch, humb przy gryfie, tylko trochę za dużo basu mi się dało chyba :P

Fotki:
ObrazekObrazekObrazek

Trochę mi się rozpisało. Mam nadzieję że bez zbędnego męczenia - pomogę komuś.
-All that we seen or seem is but a dream within a dream.

Schecter Revenger
Vox AD50VT212
Lockwood

Postprzez Nyanna » 2009-10-06, 21:54

A ja bym prosiła o próbkę Deana Vendetty 1.0
Obrazek
Washburn x10 Louise + Kustom Arrow 16
Music always starts with the silence
Nyanna

Reklama