jakiś tydzień temu doszła do mnie paczka z POD'em od firmy Line6. W tej recenzji chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące nagrywania gitary (zarówno elektrycznej jak i elektroakustyka) za pomocą komputera.
Tak jak pewnie wiekszosc z Was chciałem uzyskać dobrą jakość dźwięku, nagrywając swoje kawałki czy covery ;)

LINE 6 POD STUDIO GX ma u mnie JAK NAJBARDZIEJ GŁOS NA TAK.
-----------------------------------------------------------
1. Po otwarciu opakowania(zawartość):

2. Instalujemy oprogramowanie (ściągamy Line6 Monkey ze strony producenta, Pod Farm 2 z płyty dołączonej do zestawu, później liczne update'y i uaktualnienia sterowników). Po instalacji - podłączamy gitarkę do PODa i - jeżeli chcemy - podpinamy wyjście na głośniki, lub słuchawki.
POLECAM MIEĆ W MIARE DOBRE GŁOŚNIKI DO KOMPA ABY DŹWIĘK BYŁ ODPOWIEDNI I TAKI JAK NA WYJŚCIU!!!
PS: Jeśli coś nie buja, lub wg nie odpowiada, polecam sprawdzić ustawienia Audio w Ustawieniach Systemu.

3. Nagrywamy.
Odpalamy program POD Farm 2.5 (po update'ach powinniśmy mieć tę wersję) oraz jakikolwiek program do nagrywania (np. Reaper - darmowy, ja od siebie polecam Cool Edit Pro 2.1 - płatny).
W tym momencie mamy już tylko do dyspozycji nasz słuch i kreatywność ponieważ dysponujemy niemal pełną gamą brzmień. Mam to cacko od tygodnia i do tej pory nie przejrzałem wszystkich możliwości ;)
Wygląd interfejsu

Na youtube.com mamy pełno filmów prezentujących różne ustawienia wzmacniaczy, efektów, które możemy pobrać w formacie, który obsługuje Pod Farm i ustawić na swoim PC ;) Myślę, że jak za niecałe 450zł, jakie musimy wydać na POD Studio GX, nawet pierwsza nagrywka robi wrażenie...
Poniżej kilka ŚWIEŻYCH próbek, bez efektów, przeróbki, podrasowań ;) prosto z Pod Farmu!
Gitara: Ibanez S570 BK
LINK: http://soundcloud.com/themathewguitar/s ... -studio-gx
1. 80's Clean (Intro Tell Me Baby - Red Hot Chili Peppers grane palcami, bez przestawiania ustawień w secie - syczenie jest do całkowitego pozbycia sie za pomocą Hiss Reduction w Cool Edit Pro)
2. 80's Metal Rhythm 1 (metal riff bez przestawiania ustawień w secie)
3. 80's Metal Rhythm 2 (metal riff z niewielką zabawą pokręteł, podkręcone treble i drive, zmniejszone tłumienie brzmienia)
4. 80's Clean (kawałek Purple Haze, z oryginalnym setem Clean lat 80')
5. 80's Clean (Lynyrd Skynyrd - Simple Man Intro, z małą modulacją wzmacniacza)
6. 80's Metal Rhythm + phaser (phaser wraz z oryginalnymi ustawieniami pieca Brit J-800, na ostro \m/)
7. 80's Metal Rhythm + medium hall (własne ustawienia J-800 + Reverb: Medium Hall)
PODSUMOWANIE:
Jakość dźwięku bez żadnych ustawień i modulacji oceniam na bardzo dobrą... Uzyskanie wymarzonego brzmienia to tylko kwestia czasu i chęci pracy z PODem Studio GX. Dodając do niego również takie programy jak Guitar Rig, FL Studio czy Addictive Drums, a w szczególności Cool Edit Pro z pluginami i wave'ami jestesmy w stanie wycisnąć wszystko co trzeba by pojawił się uśmiech na twarzy ;) Żaden dźwięk nie stanowi już dla nas żadnego problemu!
Troche o Pod Farmie:
Pod Farm 2.51 to program, który otrzymujemy wraz z urządzeniem, służący do zmiany brzmienia poprzez wybrane przez nas ustawienia "wirtualnego sprzętu gitarowego". Do dyspozycji (podstawowo) mamy ok. 25 wzmacniaczy gitarowych, 6 preampów, ok. 30 kolumn nagłaśniających, 6x distortions, kilka procesorów do dynamiki dźwięku i mnóstwo innych efektów (delay, reverb, wah-wah i in.). W programie są również gotowe ustawienia do wybranych utworów oraz stroik gitarowy!!!

Set - Smells Like Teen Spirit (heavy)
Polecam każdemu, kto chce zacząć przygodę z nagrywaniem gitar w tani i prosty sposób! ;)
W razie jakichkolwiek pytań PW lub gg: 4875401 ;)
Pozdrawiam,
TheMathewGuitar