Jak podłączyć gitarę komputera. Nagrywanie, obróbka i realizacja dźwięku.

Postprzez TheMathewGuitar » 2012-01-28, 21:36

Witam,

jakiś tydzień temu doszła do mnie paczka z POD'em od firmy Line6. W tej recenzji chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące nagrywania gitary (zarówno elektrycznej jak i elektroakustyka) za pomocą komputera.
Tak jak pewnie wiekszosc z Was chciałem uzyskać dobrą jakość dźwięku, nagrywając swoje kawałki czy covery ;)

Obrazek

LINE 6 POD STUDIO GX ma u mnie JAK NAJBARDZIEJ GŁOS NA TAK.

-----------------------------------------------------------

1. Po otwarciu opakowania(zawartość):
Obrazek

2. Instalujemy oprogramowanie (ściągamy Line6 Monkey ze strony producenta, Pod Farm 2 z płyty dołączonej do zestawu, później liczne update'y i uaktualnienia sterowników). Po instalacji - podłączamy gitarkę do PODa i - jeżeli chcemy - podpinamy wyjście na głośniki, lub słuchawki.

POLECAM MIEĆ W MIARE DOBRE GŁOŚNIKI DO KOMPA ABY DŹWIĘK BYŁ ODPOWIEDNI I TAKI JAK NA WYJŚCIU!!!

PS: Jeśli coś nie buja, lub wg nie odpowiada, polecam sprawdzić ustawienia Audio w Ustawieniach Systemu.

Obrazek

3. Nagrywamy.

Odpalamy program POD Farm 2.5 (po update'ach powinniśmy mieć tę wersję) oraz jakikolwiek program do nagrywania (np. Reaper - darmowy, ja od siebie polecam Cool Edit Pro 2.1 - płatny).

W tym momencie mamy już tylko do dyspozycji nasz słuch i kreatywność ponieważ dysponujemy niemal pełną gamą brzmień. Mam to cacko od tygodnia i do tej pory nie przejrzałem wszystkich możliwości ;)

Wygląd interfejsu
Obrazek

Na youtube.com mamy pełno filmów prezentujących różne ustawienia wzmacniaczy, efektów, które możemy pobrać w formacie, który obsługuje Pod Farm i ustawić na swoim PC ;) Myślę, że jak za niecałe 450zł, jakie musimy wydać na POD Studio GX, nawet pierwsza nagrywka robi wrażenie...

Poniżej kilka ŚWIEŻYCH próbek, bez efektów, przeróbki, podrasowań ;) prosto z Pod Farmu!
Gitara: Ibanez S570 BK

LINK: http://soundcloud.com/themathewguitar/s ... -studio-gx

1. 80's Clean (Intro Tell Me Baby - Red Hot Chili Peppers grane palcami, bez przestawiania ustawień w secie - syczenie jest do całkowitego pozbycia sie za pomocą Hiss Reduction w Cool Edit Pro)

2. 80's Metal Rhythm 1 (metal riff bez przestawiania ustawień w secie)

3. 80's Metal Rhythm 2 (metal riff z niewielką zabawą pokręteł, podkręcone treble i drive, zmniejszone tłumienie brzmienia)

4. 80's Clean (kawałek Purple Haze, z oryginalnym setem Clean lat 80')

5. 80's Clean (Lynyrd Skynyrd - Simple Man Intro, z małą modulacją wzmacniacza)

6. 80's Metal Rhythm + phaser (phaser wraz z oryginalnymi ustawieniami pieca Brit J-800, na ostro \m/)

7. 80's Metal Rhythm + medium hall (własne ustawienia J-800 + Reverb: Medium Hall)

PODSUMOWANIE:
Jakość dźwięku bez żadnych ustawień i modulacji oceniam na bardzo dobrą... Uzyskanie wymarzonego brzmienia to tylko kwestia czasu i chęci pracy z PODem Studio GX. Dodając do niego również takie programy jak Guitar Rig, FL Studio czy Addictive Drums, a w szczególności Cool Edit Pro z pluginami i wave'ami jestesmy w stanie wycisnąć wszystko co trzeba by pojawił się uśmiech na twarzy ;) Żaden dźwięk nie stanowi już dla nas żadnego problemu!

Troche o Pod Farmie:
Pod Farm 2.51 to program, który otrzymujemy wraz z urządzeniem, służący do zmiany brzmienia poprzez wybrane przez nas ustawienia "wirtualnego sprzętu gitarowego". Do dyspozycji (podstawowo) mamy ok. 25 wzmacniaczy gitarowych, 6 preampów, ok. 30 kolumn nagłaśniających, 6x distortions, kilka procesorów do dynamiki dźwięku i mnóstwo innych efektów (delay, reverb, wah-wah i in.). W programie są również gotowe ustawienia do wybranych utworów oraz stroik gitarowy!!!

Obrazek
Set - Smells Like Teen Spirit (heavy)

Polecam każdemu, kto chce zacząć przygodę z nagrywaniem gitar w tani i prosty sposób! ;)
W razie jakichkolwiek pytań PW lub gg: 4875401 ;)

Pozdrawiam,
TheMathewGuitar
Obrazek
TheMathewGuitar

Tajniki solowej gry akordowejDowiedz się jak oni to robią, nowa szkoła A.Lesickiego
33,00 zł56 stron A4, + płyta CD
Moja basówka - pierwsze krokiNauka gry na gitarze basowej
54,00 złDVD + CD + książka 84 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez chyzon » 2012-01-29, 15:28

fajna recenzja, a jak z wokalem? da się coś na to nagrać?
chyzon

Postprzez TheMathewGuitar » 2012-01-30, 17:10

Nie probowałem nagrywać wokalu PODem. Mam oddzielny sprzęt do wokalu (majk na USB). Wydaje mi sie ze podłączając mikrofon do PODa nie powinnismy miec problemów z nagraniem również partii głosu. Wszystko co chcemy uzyskać później to kwestia czasu i umiejętności w odpowienich programach juz ;) POD jak wiemy działa jak zewnetrzna karta dzwiekowa wiec moim zdaniem bez problemu...

Do nagrywania wokalu radze zainwestować w dobry mikrofon na USB, najlepsze rozwiązanie jak dla mnie w domowych warunkach ;)
Obrazek
TheMathewGuitar

Postprzez mihaal » 2012-03-14, 15:54

Podepnę się z moim laickim problemem. Jestem zielony i z góry przepraszam.
Kiedy podpinam gitarę pod wejście liniowe do mojego PC z głośnikami 5.1 słyszę ją tylko w głośnikach z jednej strony, podobnie w słuchawkach. Do tego dźwięk jest bardzo cichy. Czy mając GX , mój kłopot zniknie?
Tzn jeżeli podepnę gitarę do GX a ten do komputera przez USB to czy gitara będzie we wszystkich głośnikach i z odpowiednią głośnością?
Zależy mi na tym aby cieszyć się tym co GX oferuje, w tle z muzyką z winampa i wieczorami mieć to wszystko w słuchawkach na uszach żeby nikomu nie przeszkadzać.
mihaal

Postprzez TheMathewGuitar » 2012-03-16, 15:30

POD ma wyjscie audio z tyłu (maly jack) wiec podpinasz głośniki jackiem do wyjscia audio w podzie i grasz ;) jak chcesz po cichu - podpinasz sluchawki ;)

ja mam ten problem ze mam glosniki na 3 jacki wiec podlaczam jeden do poda a reszta w kompie (sygnal wychodzacy z poda jest tylko w 2 głośnikach (z pięciu wszystkich)... reszta - np. backtracki lecą w pozostałych głośnikach a ja gram sobie razem z backtrackiem na tych samych głośnikach ;) jakbyś nie połapał - wal na pw ;)
Obrazek
TheMathewGuitar

Postprzez Datecs » 2012-03-16, 15:42

Jakim cudem masz wersję 2.5 za darmo??? Jak ja ją zainstalowałem pisało że nie mam licencji i tylko wersja tral.

Napisz jak Ty to zrobiles??????
Fender Highway one strat 2008 SSS; ESP LTD EC-1000FM ASB (Duncan); Crafter J18/N Laney VC 15, Line6 Pod Studio
NIE UMIEM ZAGRAĆ MASTERA
Datecs

Pochwały: 14

Postprzez TheMathewGuitar » 2012-03-16, 17:06

Program i wszelkie aktualizacje aktywujesz za pomocą darmowego programu Line6 Monkey ;) Rejestrujesz sprzet i automatycznie wyswietla Ci dane update'y ;)
Obrazek
TheMathewGuitar

Postprzez Datecs » 2012-03-16, 20:30

Chłopie TAKIEGO browca u mnie masz! DZIĘKI ŚLICZNE!

Próbowałem wcześniej ale nie przez monkey i nei dało rady! DZIĘKI :(
Fender Highway one strat 2008 SSS; ESP LTD EC-1000FM ASB (Duncan); Crafter J18/N Laney VC 15, Line6 Pod Studio
NIE UMIEM ZAGRAĆ MASTERA
Datecs

Pochwały: 14

Postprzez Rusty666 » 2012-03-17, 13:12

chyzon napisał(a):fajna recenzja, a jak z wokalem? da się coś na to nagrać?

da sie nagrac tylko trzeba maksymalnie poglosnic urzadzenie, zeby slyszec siebie w np w sluchawkach. Z dzwiekiem nagranym nie ma problemu, bo w pod farmie mozess sobie ustawic podbicie glosnosci przy nagrywaniu.
LTD JH-600 Jeff Hanneman Signature + Marshall JCM800 2210 + MXR ZW-44 + Ibanez WD7 + Hughess & Kettner 4x12 Celestion V30
Rusty666

Pochwały: 7

Postprzez Irq » 2012-03-25, 01:02

Jestem posiadaczem Studio GX od wczoraj. Ale nie użytkownikiem bo nic nie słyszę. Gdy głośniki podłączone są do kompa to słyszę wszystko poza gitarą. Gdy podłączę do Studio GX nie słyszę nic. Co trzeba skonfigurować, żeby działało jak mama przykazała? Dzięki za pomoc.
Irq

Postprzez chodnik » 2012-03-25, 14:33

Irq napisał(a):Jestem posiadaczem Studio GX od wczoraj. Ale nie użytkownikiem bo nic nie słyszę. Gdy głośniki podłączone są do kompa to słyszę wszystko poza gitarą. Gdy podłączę do Studio GX nie słyszę nic. Co trzeba skonfigurować, żeby działało jak mama przykazała? Dzięki za pomoc.

Po pierwsze musisz uruchomić program (PodFarm). Sprawdź też, czy komputer widzi twoje urządzenie. Ważne jest, że musi być podłączone do USB w komputerze, a nie przez hub. No i najważniejsza sprawa: trzeba sobie pokręcić gałką od głośności, bo może masz na 0.
665 sąsiad diabła
chodnik

Postprzez Madhard » 2012-03-26, 08:05

Nie mam pewności ale w ustawieniach mikrofonu Line6 powinieneś mieć zaznaczony odsłuch.
Madhard

Pochwały: 5

Postprzez radekk7 » 2012-03-29, 21:24

Ja spytam jak z latencją? Nie mam zbyt dobrego kompa i się obawiam, że jak kupię i zacznę grać (co gorsza nagrywać) to wywali mi opóźnienia. Pzdr. ;]
Obrazek, Obrazek
w trakcie polowania na 7-emkę.
radekk7

Postprzez Madhard » 2012-03-30, 10:07

0 latencji, odpalałem ostatnio na starym komputerze i nie było najmniejszych problemów z grą
Madhard

Pochwały: 5

Postprzez radekk7 » 2012-03-30, 21:14

To ciekawie, bo albo wezmę to cacko albo chciałbym EMU 0404, bo nie wiem czy lepszy sound wyciągnę z VST czy z POD Farma.
Obrazek, Obrazek
w trakcie polowania na 7-emkę.
radekk7

Reklama