Zagadnienia i pytania z teorii muzyki i technik gry na gitarze

Postprzez augustday » 2011-12-27, 22:50

no dobra.. gdzie jak nie tu..
a więc pytanie skierowane raczej do samouków..
jak zaczynaliście swoją przygodę z gitarą, z jakich konkretnych stron korzystaliście, żeby to wszystko ogarnąć, z jakich książek, poradników.
ile czasu zajęła wam nauka chwytów barowych, odczytywanie tabów itp. jak to wszystko wyglądało na samym początku kiedy to jeszcze byliście kompletnie zieloni, czy uczyliście sie gry na gitarze z nut.
jeśli chodzi o gitare elektryczną i o te wszystkie multiefekty..jak wy to wszystko hmm..ogarnęliście
i na jakiej podstawie wyrobiliście sobie opinie na temat takich piecyków, takich gitar, takich firm
Wszystko wyczytaliście w necie?i wiecie;p
Dobra tak sie może rozpisałam zbytnio ale ogólnie rzecz biorąc:jak to z wami samoukami.
joł.pozdro
augustday

Wielki śpiewnik rockowyPiosenki największych polskich zespołów rockowych
31,00 zł280 str. A5, miękka oprawa
Szkoła gry na gitarzeDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
34,00 złpłyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Macck » 2011-12-27, 22:57

Hmm, chwyty barrowe przychodzą z czasem, najlepiej ćwiczyć przekladki między "klasycznymi" a barowymi powoli i już.
Tabulatury to kwestia czasu również, szybko schodzi się nauczyć je czytać.
Co do opinii ... hmm czytasz opinie innych, będąc gitarzystą ogrywasz conieco u kolegów itp, to przychodzi wraz z ilością grania, sprzętu i czasu spędzonego w internecie.

Firmy ... zależy jakiego gitarzystę podpatrzysz, co gra , jak gra i z jakim skutkiem, resztę wyczytasz/wywnioskujesz z odsłuchów czy nagrań.
>>>>>>>>Trwa kopiowanie<<<<<<<<<
>>>>>>>>>Proszę czekać<<<<<<<<<
\/ Przybliżony czas powstawania 6 miesięcy \/
Obrazek
Macck

Pochwały: 28

Postprzez Shadykiller » 2011-12-27, 23:29

Oj popieram ;) i po prostu czytać forum i grać - ja tak robię i jeśli mam porównać swój progres od początku, a teraz - jest genialnie. Żeby nie było, nie jestem z siebie zadowolony wcale, mógłbym poświęcać więcej czasu na gitarę ("dobry gitarzysta nigdy nie jest zadowolony ze swojego brzmienia") i zacząć cokolwiek teorii liznąć, bo jak na razie to 100% praktyki, teoria słabo, ale też 100% sam się uczyłem i coś tam już potrafię ;p
Co do firm - po prostu posiedzisz w tym i przyjdzie samo.
Obrazek
Schecter Demon + Crate FW 15 + Boss DS-1
Shadykiller

Pochwały: 8

Postprzez Macck » 2011-12-27, 23:44

Ha a ja biedy nie mam gitary teraz bo sprzedałem ;-)
No ale nie byłem zadowolony ze swojej gry, coś mi się palce lubią gubić... ;/
Obrazek
Macck

Postprzez augustday » 2011-12-28, 00:00

pewno dopiero gdy bede w posiadaniu gitary elektrycznej znacznie więcej czasu poświęce tym wszystkim multiefektom itp itd., tym wszystkim technikom gry. posiedze na forum..na necie lub w końcu zakupie jakąś dobrą książke czy coś. jak na razie nie mam o tym zbyt wielkiego pojęcia wiem jednak, że coś takiego jest!;p i zastanawia mnie jak niektórzy tak sie no..tak powiedzmy ..o..profesjonalnie wypowiadają choć większość to właśnie samouki..(albo i nie;p)ale cóż każdy kiedyś zaczynał zaczyna lub zaczynać będzie. a wszystko przyjdzie z czasem.. mam nadzieje;p
augustday

Postprzez Hubox » 2011-12-28, 00:37

Jest w ogóle jakiś gitarzysta w pełni zadowolony ze swojej gry? :D

Internet to moim zdaniem największe zło, jeśli chodzi o opinie, porady itp...
Kiedyś wszystko człowiek robił sam... Jeśli zrobił źle to sam się na własnych błędach uczył i więcej ich nie popełniał.
Teraz większość "młodych" nawet pisze oddzielny temat, bo nie wie czy i jak jedną małą śrubkę odkręcić...
Internet popaprał ludziom w głowach kompletnie - taka prawda.
Obrazek Sorry, to VT :P
/Elixir Nanoweb 11-49 + Yamaha F310/12-53 D'Addario 80/20 Bronze
Hubox

Pochwały: 17

Postprzez Nei » 2011-12-28, 13:20

na początku nauka chwytów ( nuda na sam początek ale się pózniej przydaje)
strony:google wpisz "nauka gry na gitarze" albo coś w ten deseń ( przydatny jest też Guitar pro i www.ultimate-guitar.com
Barre: Ja nauczyłem się zmnieniać (płynnie po roku gry; od zera) znajdź piosenkę ćwicz nie dużo ale zawsze coś po jakimś czasie ci będzie wychodzić. Tu ważna jest technika łapania. Struny przyciskasz boczną stroną palca i jak najbliżej progów.
Taby: Początek trochę trudny nie znasz rozmiarów gitary, ale pózżniej gdy już grasz co nie co to łatwizna. Teraz potrafię grać solówki z tabów ( brzmi dziwnie ale gram dopiero rok)
Opinie są ważne ale najlepiej wstukać na youtube i samemu posłuchać
ObrazekObrazek
Nei

Pochwały: 2

Postprzez Macck » 2011-12-28, 14:34

Mysle że bogowie gitary są zadowoleni. Ostatnio oglądałem "przelotkę" po gearze Petrucciego , facet od jego sprzętu powiedział ze John cały czas chce wszystko ulepszać, robić żeby brzmiało lepiej, no ale ich efekty są okupione ciężką pracą.

Ja jestem leniwy, i dlatego średnio mi gra wychodzi ;-> Obiecuję się wziąć do pracy jak music mana zrobie ;d
Obrazek
Macck

Postprzez Ent3x » 2011-12-28, 16:03

Nigdy nie jest się do końca zadowolonym z tego co się potrafi, zawsze można by więcej. Polecam różnorakie filmy z Yt które zawierają naukę skal, zagrywek czy technik. Bardzo pomocne. Warto się przykładać, po jakiś czasie człowiek zaczyna zauważać ile już przeszedł :).
http://www.youtube.com/user/McsLk17
Sprzęt: Cort KX1Q, Ever Play Les Paul, Kustom KG112 FX, BC Electionics Distortion, Chris Mac Gregor Cry Cat Wah, Rebote 2.5 Delay.
Kwiecień 2010, miesiąc w którym pokochałem gitarę ;-).
Ent3x

Pochwały: 14

Postprzez Aro7 » 2011-12-28, 16:25

jak zaczynaliście swoją przygodę z gitarą, z jakich konkretnych stron korzystaliście

Od pożyczenia drewnianej "zabawki", której nigdy nie nazwałbym gitarą ;P Strony....napisałem do wujka google gitara dla początkującego i mi wystarczyło ;d
jakich książek, poradników. ile czasu zajęła wam nauka chwytów barowych, odczytywanie tabów itp.

0 książek, szkółki Błasia i net......barre, barre,barre, odwieczny wróg początkującego; powiem tak, zawsze zakładałem ( jak zresztą pewnie reszta żółtodziobów ), że nie będę umiał je łapać, ale po jakiś paru miesiącach zaczęło wychodzić ( da się duuuuużo szybciej, ale w moim przypadku to lenistwo ;P )
P.S do tej pory nie mogę złapać poprawnie B dur z A dur XD
czy uczyliście sie gry na gitarze z nut.

Nie, ale po przeczytaniu czyjegoś posta w innym temacie mam zamiar przyswoić to ( oczywiście takie coś jak taby to pierwsze z czym się młody adept styka bo na widok nut ucieka ;] )
jeśli chodzi o gitare elektryczną i o te wszystkie multiefekty..jak wy to wszystko hmm..ogarnęliście

Jak mi kupisz DigiTecha za 500 zl to mogę się pobawić xD
i na jakiej podstawie wyrobiliście sobie opinie na temat takich piecyków, takich gitar, takich firm

Próbki na YT ( ta wiem, "super" sposób ) i ogólnie wypowiedzi ludzi.

Autor postu otrzymał pochwałę
Obrazek
Aro7

Pochwały: 11

Postprzez Pietraz » 2011-12-28, 18:55

Ja polecam tzw. pajączki na rozciąganie palców . Poszukaj na necie jest tego dużo różnych figur. Co do sprzętu to możesz się poradzić jakiegoś znajomego który gra.
Obrazek
Pietraz

Postprzez coroner » 2011-12-28, 19:31

Fajne "lekcje" gitary znajdziesz tutaj www.szkola.mayones.pl
Mają tam kilka kursów nastawionych na różne rodzaje grania i z każdego można coś ciekawego wyłapać. Chociaż niektóre zagadnienia są moim zdaniem zrealizowane w sposób, który nie pozwoli początkującemu dobrze zrozumieć tematu (np. skale w szkółce rockowej).

Co do nut - też się ich bałem, ale okazało się, że załapanie podstaw wcale nie jest takie trudne :) Nie chodzi nawet o wymiatanie a vista, ale bycie w stanie "rozszyfrować" melodie i rytmy.
coroner

Pochwały: 3

Postprzez augustday » 2011-12-28, 23:27

a jeszcze jedno
bo jeśli o akord B dur chodzi gdzie mamy poprzeczke na 1 progu i dociskamy struny D,G i H na trzecim progu ale jednym-serdecznym palcem no to właśnie w ogóle mi nie chce to wyjść..barrowe chwyty mam mniej więcej już.. obczajone, wyrobioną twardą skóre na wskazującym i złapie B dur ale używając 4 palców a nie 2. problem właśnie z tym serdecznym.. czy to właśnie kwestia ćwiczeń też
augustday

Postprzez domek2011 » 2011-12-29, 00:35

Aro7 napisał(a):
jak zaczynaliście swoją przygodę z gitarą, z jakich konkretnych stron korzystaliście

Od pożyczenia drewnianej "zabawki", której nigdy nie nazwałbym gitarą ;P

to tak jak ja ;D

ja to samo, na początek grałem proste piosenki bez chwytów barowych, potem dość szybko przyswoiłem barry bo musiałem na życzenie dziadka nauczyć sie Animals - House of the rising sun ;D heh.

A mam pytanie do was: jako samouki po jakim czasie przyswoiliście interwały, skale i improwizacje, gram już rok i nie moge tego ogarnąć ;/, na temat interwałów już tyle przeczytałem (mówią że to podstawa), a chce sie nauczyć improwizować, a do tego też potrzebne są skale, oczywiście umiem kilka pozycji pentatonicznych, ale nie rozumiem w jaki sposób mam z nich korzystać ;/.

ile wam czasu zajęło przyswojenie tego?
domek2011

Postprzez przemoo » 2011-12-29, 12:23

Ja się dołączę do tematu.
Czy aby uczyć się ze strony http://szkola.mayones.pl/ to trzeba umieć czytać nuty?
Bo z tego co widzę to wszystkie ćwiczenia są w zapisie nutowym...
przemoo

Reklama