Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez ivvonka » 2012-02-04, 19:44

witam ponownie. otóż mam kilka pytań które mnie nurtują od dłuższego czasu.. a, że ze skal i nut jestem noga to postanowiłem zawitać na forum, gdyż chciałbym się ich 'naumieć' otóż:

1. czym są skale gitarowe, i do czego służą ?
2. czy nauka skali wymaga długiego czasu i znajomości nut ?
3. jakie zastosowania mają skale ?
4. jakieś strony poświęcone nauce skal ?
5. są jakieś podstawowe skale (nazwy), i ile ich istnieje na ogół ?

EDIT: 6. czym jest pentatonika ?
Obrazek Obrazek Obrazek
ivvonka

Skale gitaroweNaucz się skal modalnych i harmonii w grze na gitarze
33,00 zł40 str książka + CD
Gitara Flamenco nauka gryOpis gitarowych technik gry flamenco
47,38 zł2xCD + 32 str A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Aro7 » 2012-02-04, 20:51

Chciałem pójść na łatwiznę i odesłać do konkretnego tematu, ale sam nie mogłem znaleźć xD
Więc tak......
ivvonka napisał(a):1. czym są skale gitarowe, i do czego służą ?

Skala to najprościej mówiąc dźwięki ułożone w konkretnym porządku, schemacie, a ów schemat wiąże się z tzw. interwałami czyli odległościami pomiędzy dźwiękami. Każda skala zaczyna się od tzw. prymy czyli pierwszego dźwięku i kończy na oktawie ( powtórzony pierwszy dźwięk tylko, że brzmiący wyżej ).
ivvonka napisał(a):2. czy nauka skali wymaga długiego czasu i znajomości nut ?

No nie jest to robota na 5 min, trochę trzeba nad tym posiedzieć żeby liznąć te podstawy. W odpowiedzi na piąte pytanie policzysz sobie ile może to zająć ;] A co do nut.....nut nie musisz znać ( ale wskazane jest znać chociaż te najprostsze ), ponieważ w opracowaniach najczęściej są użyte taby.
ivvonka napisał(a):3. jakie zastosowania mają skale ?

To z czym kojarzy się 90 % osobm......z solówką. Z reguły ludzie ( adepci ) "uczą się" skal, żeby nagle umieć grać solo z piekła rodem ( powodzenia ;] ). Dokładna idea to poprostu, żeby umieć stworzyć jakąś melodie, improwizacje; wymyślasz coś w głowie i zrzucasz na gryf wykorzystując właśnie skale ( albo słuch ).
ivvonka napisał(a):4. jakieś strony poświęcone nauce skal ?

http://www.all-guitar-chords.com/ największe kompedium ( i nie trzeba znać wielce English'a, żeby skumać ;P )
ivvonka napisał(a):5. są jakieś podstawowe skale (nazwy), i ile ich istnieje na ogół ?

No i przechodzimy do najsłitowniejszej części. Dźwieków jest łącznie 12. Skale modalne ( bo onich cały czas mowa ) składają się z 7 dźwięków Wyróżniamy skale: jońską, dorycką, frygijską, lidyjska, miksolidyjską, eolską i lokrycką. Każda skala ma jeszcze tzw. superpozycje czyli tłumacząc na nasze pozycje, sposoby na jakie możemy tą skalę jeszcze ograć ( jest ich 5 ). Czyli mówiąc po matematycznemu: ze zbioru 12 dźwięków wybieramy 7, tworzymy sobie różne kombinacje i jeszcze ilość tych kombinacji mnożymy razy 5. Łącznie mamy na dzień dobry 3960 kombinacji skal. Teraz pomyśl ile zajęłoby nauczenie się wszystkich ( samych modalnych, nie licząc jeszcze jak ja to mówię egzotycznych ) ;)
ivvonka napisał(a):czym jest pentatonika ?

Też skala, ale składająca się ( jak mówi nazwa ) z 5 dźwięków.

Autor postu otrzymał pochwałę
Obrazek
Aro7

Pochwały: 11

Postprzez ivvonka » 2012-02-04, 21:06

i o to mi chodziło, dziękuję bardzo !
Obrazek Obrazek Obrazek
ivvonka