Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez krzysiex » 2012-01-26, 12:32

Witam.

Na gitarze elektrycznej (Cort x6) gram już jakiś czas. Mam wzmacniacz, który dostałem za darmo od znajomego. Jest to jednak kompletna prowizorka bo nie wiem nawet co to za firma. Napisane jest na nim "marathon M5". Zastanawiam się nad kupnem Line 6 POD Studio GX. Poczytałem o tym trochę na forum i mam pewne wątpliwości.
Razem z tym GX'em dostajemy oprogramowanie, w którym mamy do dyspozycji wiele brzmień, konfiguracji i ustawień. Ktoś pisał nawet, że można ściągnąć gotowe brzmienie identyczne jak w oryginalnej piosence. Tutaj moje pytanie: po co bawić się w jakieś wzmacniacze, efekty itd. skoro mamy wszystko podane jak na tacy? Moim zdaniem jest to zabawka bo co robili gitarzyści kiedy nie było czegoś takiego?
Jak się grało kiedy nie było tych wszystkich bajerów, programów komputerowych (POD'ów, Guitar Rig'ów itd.)
Po co jest głowa gitarowa. Do czego to służy?
krzysiex

Gitara rockowaSzkoła gry: skale, riffy, ćwiczenia
38,98 złCD + książka 72 str
Tajniki solowej gry akordowejDowiedz się jak oni to robią, nowa szkoła A.Lesickiego
33,00 zł56 stron A4, + płyta CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Sandman » 2012-01-26, 13:02

Jak kiedykolwiek porównasz brzmienie z PODa do prawdziwego wzmacniacza, to zmienisz zdanie.
" CHCESZ BRZMIEĆ JAK WAFEL ? KUP SQUAJERA I CIĄGLE KRĘĆ NOSEM!!! "
Sandman

Pochwały: 13

Postprzez PsotnyJasio » 2012-01-27, 05:04

Jesli porówna brzmienie z POD-a nagłośnione dobrym sprzętem, jakąś dobrą końcówą+głośnik to tylko dwa razy droższe lampki będą lepsze, a i tak nie będą miały takiego zakresu możliwości jak POD. POD jest wszechstronnym diabelstwem i dobrze nagłośniony bije większość wzmaków tranzystorowych i tanich pseudo lamp.
Pozdro
Line6 Variax300+Pod xt live,Mensfeld,Oscarek Schmidt by Washburn Martusi, dużo chęci :)
PsotnyJasio

Pochwały: 26

Postprzez zecior » 2012-01-27, 09:30

A mnie to trochę zasmuca. Porównując - pedalboard z paroma fajnymi efektami i poda to wolę pierwszą opcję (nie wnikając w brzmienie). Tak samo mam porównując młodzież lata 90 i teraz :). Ale może sentymentalny jestem :/
Obrazek
IBANEZ MTM2-BK, PEAVEY VALVEKING ROYAL 8, HARLEY BENTON G212 VINTAGE, BOSS MT-2 Metal Zone, Dunlop jazz III xl (W planach ENGL Powerball II + paka 4x12 ENGL do kompletu)
zecior

Pochwały: 9

Postprzez Havok » 2012-01-27, 10:18

zecior napisał(a):A mnie to trochę zasmuca. Porównując - pedalboard z paroma fajnymi efektami i poda to wolę pierwszą opcję (nie wnikając w brzmienie). Tak samo mam porównując młodzież lata 90 i teraz :). Ale może sentymentalny jestem :/

AMEN ! POPIERAM W 100%
Peavey 6505+, Diezel Herbert,Fryette Sig X, Marshall/Mesa Boogie Full stack, Jackson RR24YB, DBZ Venom, Ran Custom, ZW Overdrive,ZW-45,KK Equalizer, ISP Decimator,TC Hall of Fame, Cioks power supply

GG:13411895
Havok

Postprzez PsotnyJasio » 2012-01-28, 02:17

Myślę podobnie. Jeśli wiesz jakiego brzmienia oczekujesz to dobierasz sobie zestaw analoga i spoko. Wiele można zdziałać efektami ale to potrafi pięknie zaśpiewać jeśli wszystko fajnie dobierzesz. Ale na to też potrzeba pieniędzy i nie jest tak wszechstronne jak cyfry. Z cyfrą jest podobnie. Ukręcić fajne brzmienie to nie jest łatwa rzecz.
Line6 Variax300+Pod xt live,Mensfeld,Oscarek Schmidt by Washburn Martusi, dużo chęci :)
PsotnyJasio

Reklama