Awatar użytkownika
starahuta
Posty: 7044
Rejestracja: 24-02-2013 19:34

17-04-2015 19:06

No właśnie!

Przepis na fasolkę zieloną, tak matka zawsze(*) robili

Potrzebne (oprócz gara i patelni)

* mrożona fasolka zielona "szparagowa",
* sól,
* czosnek,
* oliwa(**),
* tymianek (**)


Trzy ostatnie podsmażamy i sypiemy na to bezpośrednio fasolę i przykrywamy. Dalej trzeba grać tak, żeby cała fasola odmarzła i reszta pozostała bez przypaleń. Solić na oko. Rzecz jest gotowa, kiedy fasola zmieni kolor na taki wojskowo-zielony ("zgniło-", jeśli ktoś nie jest za obrzydliwy).

(*) z uwagi na deficyty (**) przed 1990, pewnie stosowane były jakieś zamienniki.
"...ten pouczający ton zrzędliwego wuja, który złotymi radami
naprawia świat z olimpijskiej wysokości własnego fotela"

Awatar użytkownika
KlapekJL
Posty: 608
Rejestracja: 26-07-2011 13:59

17-04-2015 20:26

@up
Często jadałem podobny dodatek do obiadów u babci (w jej przepisie znalazła się jeszcze chyba odrobina śmietanki), zawsze wspominam z rozrzewnieniem ;)

Coby nie było zaś offtopu, to wrzucę coś banalnego - sos miodowo-musztardowy. Lubię takie słodkawe dodatki do dań. Według mnie świetnie sprawdza się jako odskocznia od sosu czosnkowego (np. do gyrosa czy pizzy) :P I z paszczy później tak nie capi jak po czosnkowym.

Łyżka musztardy (ja używam delikatesowej)
Łyżka majonezu
Łyżeczka miodu (używam lipowego)
Odrobina oliwy (niecała łyżeczka)

Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Do smaku można doprawić solą i pieprzem (wedle uznania). Ewentualnie można też dodać ulubione zioła.

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2279
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

17-04-2015 22:04

Dla mnie kulinaria to wylacznie Food Emperor. Robi takie dobre rzeczy ze kutasy bedą lecieli z nieba.

https://www.youtube.com/watch?v=WNIKZJjrtBo

EDITL: Aha, kornik ma baniszcza na tydzien, ale przepisy sobie dodawajcie.

Awatar użytkownika
starahuta
Posty: 7044
Rejestracja: 24-02-2013 19:34

17-04-2015 22:49

Można wiedzieć, za co spotkał go ten zaszczyt?
"...ten pouczający ton zrzędliwego wuja, który złotymi radami
naprawia świat z olimpijskiej wysokości własnego fotela"

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2279
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

17-04-2015 23:04

A no bo trolling mozna stosowac do pewnego stopnia, jesli robi sie to ze smakiem, ale walenie tematow o bicie do Barki w dziale elektrykow chyba, to juz skrajny debilizm, o jaki go w ukryciu posadzałem.

Takie tam codzienne rzeczy.

Awatar użytkownika
starahuta
Posty: 7044
Rejestracja: 24-02-2013 19:34

17-04-2015 23:14

Aha, czyli władzuchna se znów hula. Nic to, dobierzemy się i wam do pulpitów sterowniczych. Albo pulpetów, skoro o kulinariach mowa, wtedy za Kornikiem, Jakubem i starohuto zatęsknicie, dziady ze Ślunska!
"...ten pouczający ton zrzędliwego wuja, który złotymi radami
naprawia świat z olimpijskiej wysokości własnego fotela"

Kornik99
Posty: 21
Rejestracja: 15-03-2015 14:24

26-04-2015 08:31

Już jestem tęskniliście? :3 Mam dla was nowy przepis
Jaja w bułach
Potrzebne będą
4 okrągłe buły
4 jaja
trochę sera
jakieś przyprawy według uznania

Ucinamy buły na czubkach i drążymy wydzierając środek.
Na spód dziur w bułach kładziemy plasterek sera i wbijamy w każdą jajo
Potem to wszystko wstawiamy do piekarnika aż jaja się zrobią w bułach PYCHA!!!

Awatar użytkownika
starahuta
Posty: 7044
Rejestracja: 24-02-2013 19:34

26-04-2015 10:07

Kornik99 pisze:Już jestem tęskniliście?

Już cię nie ma nie
"...ten pouczający ton zrzędliwego wuja, który złotymi radami
naprawia świat z olimpijskiej wysokości własnego fotela"

Kornik99
Posty: 21
Rejestracja: 15-03-2015 14:24

26-04-2015 14:22

Spadaj deklu

Awatar użytkownika
starahuta
Posty: 7044
Rejestracja: 24-02-2013 19:34

26-04-2015 14:32

O, paproch do zamiecenia. Gdzie zielona miotła..?
"...ten pouczający ton zrzędliwego wuja, który złotymi radami
naprawia świat z olimpijskiej wysokości własnego fotela"

Wróć do „Hyde Park”