Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez ederlezi » 2012-01-23, 21:20

Jest to mój pierwszy post więc pierw się przywitam :)

Witajcie !!!

Chciałbym się spytać o Wasze doświadczenia związane z nauką gry solówek ze słuchu. Technicznie jakoś sobie radzę, jednak do tej pory uczyłem się grać z tabulatur. Teraz postanowiłem spróbować stworzyć sam tabulaturę no i zaczął się problem. Postanowiłem wziąć na warsztat utwór "Pendolino" autorstwa Wojciecha Hoffmanna.

http://www.youtube.com/watch?v=YqcQLgX6DXM

Pomiędzy 2:55 a 3:11 jest całkiem przyjemna solówka, raczej nie będę miał problemów z jej zagraniem, ale jak ją ładnie skopiować "co do jednej nutki" ? Chodzi mi po głowie podzielenie jej na kilka jakby części w programie muzycznym i nauka "po części", słuchając jednej części tak długo, aż wychwycę każdy dźwięk. Chciałbym jednak poznać opinię bardziej doświadczonych kolegów w tym temacie.

A może jakby "spowolnienie tempa solówki" w programie muzycznym ? Zmieni się pewnie tonacja, ale to raczej nie problem.
ederlezi

Gitarowe wyzwania 2Szkoła gry na gitarze na 3 płytach DVD
47,00 zł7 godzin video
Łatwy kolędy gitarę21 kolęd na gitarę w 3 tonacjach z tabulaturą. Zagraj to na Wigilii!
25,00 złksiążka 48 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Drewto » 2012-01-23, 22:06

Do tego musisz na pewno znać :
-W 100% rozłożenie dźwięków na gitarze
-Mieć słuch wręcz magiczny ^^
-Posiadać dużo czasu i cierpliwości

Najłatwiej jest mn , tak jak piszesz : Ściągnąć dany kawałek , ściągnąć jakiś program , który spowalnia film/muzykę, spowolnić tak jak najbardziej to możliwe, a potem lecieć po nucie i dopasowywać. Jeżeli masz słuch perfekt i znasz rozstawienie dźwięków to słuchasz , słuchasz i pyk hmm . pasuje do dźwięku e więc wybierasz na gryfie najbardziej pasujący ^^.

Ale czy nie łatwiej będzie zdać się na kogoś , kto to ma z śpiewniczka , albo osobie , której chciało się siedzieć z 5 dni nad utworem xD?
Drewto