Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez Amon » 2012-01-22, 16:24

Witam ,Mam gitare elektryczną i wzmacniacz od 3 lat , ale grałem na niej tylko rok ,tzn nauczyciel dawał mi jakieś tabulaturki typu "cicha noc" i tym podobne . Potem sam zacełem grać coś typu Slipknot Psychosocial , coś tam Metallicy i zazwyczaj proste pisoenki metalowe ,lecz nigdy nie nauczyłem sie całej pisoenki tylko głowny ryff i coś np zwrotki ;/ ostatnio wziełem zobaczyłem Bullet For my Valentine i jak dopracuję myslę że zagram coś z ich repertuaru. Chciałbym sie nauczyc grać na gitarze tylko nie wiem od czego zaczynać tzn co grać ,czego się uczyć
Amon

Żadnych tajemnicSzkoła gry na gitarze elektrycznej. Krzysztof Błaś zdradza tajniki gry.
87,00 zł192 stron A4 plus 3 x CD
Rzemiosło i sztuka Szkoła gry na gitarzeDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
34,00 złpłyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Geohound » 2012-01-22, 16:55

Po pierwsze przeczytaj regulamin.
Po drugie poczytaj forum.
Po trzecie uzywaj wyszukiwarki (albo nawet i nie, bo polowa tego dzialu jest o tym co piszesz).
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Pochwały: 220

Postprzez Luke » 2012-01-22, 17:00

Takich tematów było tysiące, ale odpowiem na Twoje pytanie.

Naukę zacznij od nauczenia się dźwięków na gryfie, bo jeżeli grasz tylko covery (wnioskuję z posta) i jeszcze ten "inteligentny" nauczyciel z tabulaturami - no to chyba nie znasz rozmieszczenia. Następnie akordy, pentatonika, skale modalne (proponuję uczyć się ich po dobrym opanowaniu pentatoniki) i oczywiście wszystko co dotyczy harmonii.
Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze technika.

Covery proponuję zostawić sobie jako rozgrzewkę przed prawdziwą nauką gry.
Obrazek

Cort M520
Kustom Dart 10 FX
Luke

Pochwały: 1