Opinie i dyskusje o gitarach elektrycznych

Postprzez bmwz5 » 2012-01-27, 20:19

Witam.
Otóż dzisiaj po wyjęciu gitary z futerału dostrzegłem, iż przełącznik (3pozycyjny) w moim Epi LP Standard jest poluzowany. (Poprzedniego dnia, przy zmienianiu pomiędzy przetwornikami zauważyłem, że przy przełączaniu jeden z nich nie działa dobrze - wcześniej już zdarzało się że "tracił moc" - po prostu czasami któryś z nich (na zmianę) nie działał, trzeba było dwa razy zmienić pozycję przełącznika i działał ponownie. Ale nie zdarzało się to często.)
Dlatego też lekko dokręciłem (z umiarem) i podłączyłem gitarę do pieca - okazało się że przetwornik przy mostku w ogóle nie działa. Dlatego też odkręciłem tylną pokrywą (tą od przełącznika) i sprawdziłem czy czasem coś się nie zerwało - w efekcie ruszyłem paroma kabelkami... i zadziałały oba przetworniki - z tym że każdy działa "oddzielnie".

I tutaj pojawia się właściwy problem - w środkowej pozycji przełącznika (przy której powinny działać oba) działa jedynie jeden - ten przy mostku. Oddzielnie działają oba, a w pozycji w której powinny działać oba naraz, działa tylko jeden.
Teraz chciałbym się zapytać - co mogło się stać? Czy coś z którymś z lutów? Nie jestem jakimś profesjonalistą, nie znam się na elektronice, dlatego chciałbym się dowiedzieć w czym leży problem i czy można go naprawić w jakiś 'domowy sposób' czy konieczne jest oddanie gitary do lutnika, a jeżeli tak to czy takie coś lutnik zrobiłby na miejscu, czy musiałbym oddać gitarę na dłużej.
Proszę o jak najszybszą odpowiedź.. Bo w sumie można grać, ale jednak 'półsprawna' gitara to nie jest to samo... A skoro raz się tak stało, to nie jest pewne czy nie zdarzy się to ponownie, dlatego chciałbym się w jakiś sposób zabezpieczyć.
bmwz5

Gitarowe wyzwania + Śpiewnik gitarowySzkoła gitarowa na 5 płytach DVD i ponad 600 stron śpiewnika
142,00 zł600 str + 5xDVD
Szkoła na bas - Część 1Nauka gry na gitarze basowej
35,00 złCD + książka 44str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez 7944659 » 2012-01-28, 15:29

Na 90 % cos sie odlutowalo ;). Jesli masz lutownice to sam to naprawisz tylko musisz zlokalizowac przyczyne. A moze jakis kabelek jest przerdzewialy lub cos w tym stylu skoro mowisz ze jak poruszales nimi to cos sie poprawilo. Moze wrzuc tu zdjecie co jest pod maskownica (ta od pokretel i przelacznika) tylko zeby bylo w miare w jakosci zebysmy mogli ci pomoc.
7944659

Pochwały: 2

Postprzez Coollfon » 2012-01-28, 15:53

7944659 napisał(a):Na 90 % cos sie odlutowalo ;). Jesli masz lutownice to sam to naprawisz tylko musisz zlokalizowac przyczyne. A moze jakis kabelek jest przerdzewialy lub cos w tym stylu skoro mowisz ze jak poruszales nimi to cos sie poprawilo. Moze wrzuc tu zdjecie co jest pod maskownica (ta od pokretel i przelacznika) tylko zeby bylo w miare w jakosci zebysmy mogli ci pomoc.

Jeśli już to się urwało, bądź rozłączyło. Nie mogło się odlutować jeśli nie działała nań żadna temperatura.

Przede wszystkim wymień przełącznik na nowy. Zapewne jest to uszkodzenie wewnętrzne samego przełącznika.
Jeśli się na tym nie znasz oddaj do lutnika, bądź elektronika zajmującego się gitarami.
Obrazek

My Gear: Vintage V100 + Samick D-5-12CE + Digitech RP55 + Sznur DIY + para uszu i dwie dłonie
Coollfon

Postprzez 7944659 » 2012-01-28, 17:09

@up Tak sie potocznie mowi 'odlutowalo' . Czepiasz sie szczegolow.
Co do tematu to nie ma co w panice wymieniac wszystkich czesci po kolei. Po co narazac sie na koszta? Sprawdza sie wszystko od poczatku a nie od konca... dobrze ze nie kazales mu odrazu wymienic przetwornikow albo calej gitary:P
7944659

Postprzez zawislokiem » 2012-01-28, 17:21

U mnie podobny problem. potencjometr tone działa jak volume. Po za tym dwa kabelki są odlutowane. Najchętniej wymienił bym całe kable przełączniki i tak dalej oprócz przetworników. Co mogę zrobić?
Washburn WIN14 MXR Fulbore Metal Dunlop Cry Baby GCB95 Behringer FD300 Ernie Ball Dunlop Tortex 0.88mm Washburn WA15G ZAR K100
zawislokiem

Postprzez 0crash0 » 2012-01-28, 22:15

@ do autora: Obstawiam przełącznik, mógł się posypać, to część mechaniczna która się zużywa. Najlepiej by było gdybyś sprawdził go miernikiem, ale jeśli twierdzisz że osobno działają oba przetworniki a razem nie chcą to na 99% przełącznik.

zawislokiem napisał(a):U mnie podobny problem. potencjometr tone działa jak volume. Po za tym dwa kabelki są odlutowane. Najchętniej wymienił bym całe kable przełączniki i tak dalej oprócz przetworników. Co mogę zrobić?

Zrobić to możesz wiele rzeczy, np pójść na piwo, pójść spać, zamówić pizze naprawdę możesz robić co chcesz, serio!! :D

A co do twojej usterki to po co chcesz to wszystko wymieniać skoro odlutowały się jedynie dwa kabelki? Przylutuj je i po problemie...
0crash0

Pochwały: 18

Postprzez zawislokiem » 2012-01-31, 15:53

0crash0 napisał(a):Zrobić to możesz wiele rzeczy, np pójść na piwo, pójść spać, zamówić pizze naprawdę możesz robić co chcesz, serio!! :D

To wiem ale ile kosztowała by ta wymiana. Bo do wszystko tam się rozsypuje. Kable po metr długości jeden. Taki syf tam jest. Poza tym na ustawieniu na raz dwóch przetworników i na jednym przy gryfie muli na riffach, ale i tak się powinno riffy grać na tym przy mostku. Ale i tak wolę wszystko wymienić i mieć pewność, że wszystko działa jak powinno.
Washburn WIN14 MXR Fulbore Metal Dunlop Cry Baby GCB95 Behringer FD300 Ernie Ball Dunlop Tortex 0.88mm Washburn WA15G ZAR K100
zawislokiem

Reklama