Opinie i dyskusje o gitarach akustycznych i klasycznych

Postprzez Unspoken » 2010-09-02, 18:15

Witam serdecznie.

Mam problem z nagraniem do kompa mojej gitarki. Nie chcę jej nagrywać przy użyciu mikrofonów gdyż jakość gry po jej podłączeniu do pieca jest zadowalająca. Mam niestety inny problem, kiedy z pieca puszczam dźwięk do mojej karty dźwiękowej to nagrywa mi się okropne "buczenie".

Nie wiem w zasadzie jak tą kwestie rozwiązać. Kiedy nagrywam gitarkę bezpośrednio bez użycia pieca, to brzmi ona dość płasko ale nie ma "buczenia". Kiedy używam pieca brzmi pięknie i na słuchawkach podłączonych do pieca również brzmi pięknie. Przez wyjście słuchawkowe z pieca chce puścić dźwięk do kompa. Odłączam słuchawki, zapodaje dobrej jakości kabelek i słyszę "buczenie" :-/ Macie jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem? Kabelek, którym idzie dźwięk z pieca jest dobrej jakości tylko, że są to z obu stron mini jacki a więc od strony pieca muszę użyć przejściówki z dużego na małego jacka. Może w niej jest problem? Ktoś może mi polecić jakąś dobrą przejściówkę?

Dodam jeszcze, że wina nie leży w ustawieniach czułości wejścia line-in w kompie.

Może potrzebuje przejściówki mono a nie stereo? A może moja przejściówka wcale nie jest stereo...i w tym problem?

Liczę na jakieś rady i dzięki za ewentualna pomoc.
Unspoken

Gitara rockowaSzkoła gry: skale, riffy, ćwiczenia
38,98 złCD + książka 72 str
Fingerstyle Nauka gryWarsztaty gitarowe 50 ćwiczeń na gitarę solo
35,00 złCD + książka 60 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Krzysiek » 2010-09-14, 19:59

Może to dla tego, że kabelek z mini-jackami nie jest ekranowany??
A może to po prostu wina kiepskiej karty dźwiękowej??
To są tylko moje przypuszczenia - nigdy nie nagrywałem żadnej gitary ale kilka razy był taki temat poruszany na forum :-)
Obrazek
Takamine G-124
Krzysiek

Pochwały: 2

Postprzez Unspoken » 2010-09-14, 20:37

Krzysiek napisał(a):Może to dla tego, że kabelek z mini-jackami nie jest ekranowany??
A może to po prostu wina kiepskiej karty dźwiękowej??
To są tylko moje przypuszczenia - nigdy nie nagrywałem żadnej gitary ale kilka razy był taki temat poruszany na forum :-)

Dzieki Krzychu, podejrzewam ze to wina przejsciowki / karty dzwiekowej... lipa ale coz poczac ;)
Unspoken

Postprzez Krzysiek » 2010-09-14, 20:41

Nie koniecznie przejściówka - pożycz od znajomego ekranowany kabel gitarowy i podłącz przez przejściówkę
Duży Jack > Mały Jack do komputera, przejściówka będzie kosztować max 5zł i jeśli szumy znikną to wina kabla a jeśli nie to masz cienką kartę dźwiękową (pewnie jakiś zintegrowany Realtek :-P )
Obrazek
Takamine G-124
Krzysiek

Postprzez Company » 2010-09-28, 19:04

sygnał z takiej przystawki jest bardzo mocny. dlatego buczy
Obrazek
Takamine EG321C
najprawdopodobniej niedługo też Hamer Californian 3, ale ciii...
Company