Dyskusje, porady, ćwiczenia dla gitarzystów basowych
ObrazekObrazekObrazek

Postprzez Gohan263 » 2011-04-20, 09:17

Otóż na gitarze elektrycznej tego nie odczuwałem, choć pewnie też się zdarzało, ale przy basówce mam problem, otóż ręka odmawia posłuszeństwa, czy ktoś kojarzy piosenkę red hot chili peppers tell me baby? na jej przykładzie wytłumaczę, otóż gram klangiem zwrotkę, dochodzę do refrenu i kicha, nie mogę dalej grać, bo dłoń mi mdleje i sztywnieje, po prostu mam skurcz i nie da rady grać bez chwili przerwy, dodam że chodzi oczywiście o lewą dłoń czyli to która uciska struny, coś mi jest o_O czy to normalne czy jak.... i jak to zwalczyć. Z góry dzienks za odp.
Gohan263

Łatwy kolędy gitaręDruga część śpiewnika z kolędami na gitarę
25,00 złksiążka 48 str. A4
Żadnych tajemnicSzkoła gry na gitarze elektrycznej. Krzysztof Błaś zdradza tajniki gry.
87,00 zł192 stron A4 plus 3 x CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez wiking » 2011-04-20, 09:47

Przychodzą mi na myśl dwa rozwiązania. Zacznę od tego bardziej prawdopodobnego;) Struny basu są grubsze i gra na nim wymaga więcej wysiłku. Dłoń może po prostu nie wytrzymywać obciążenia. Tutaj polecam ostrożne dawkowanie ćwiczeń i częste moczenie (np. przez i po grze) dłoni w misce z wodą (lub np. przejęcie na siebie zmywania naczyń;) ). Z czasem sytuacja powinna się unormować.

Drugim powodem mogą być zmiany wynikające również ze zbyt dużego obciążenia dłoni. Spotkałem się z problemami polegającymi na ucisku nerwów dłoni pojawiające się w trakcie gry (i to było akurat u basisty). Może się to objawiać sztywnieniem, mdleniem lub bólem dłoni, jednego palca itd. Tutaj polecam kontakt z dobrym chirurgiem. Doraźnie może pomóc obwiązanie na czas gry nadgarstka opaską elastyczną (do kupienia w każdej aptece). Chodzi przy tym o obwiązanie samego nadgarstka nawet jeśli mdleje Ci dłoń, bo z obwiązaną dłonią nie pograsz, a usztywnienie nadgarstka może trzymać to i owo na swoim miejscu;) Przy czym ważne jest odkładanie gitary, kiedy pojawiają się dolegliwości, bo możesz sobie niepotrzebnie narobić większych kłopotów obciążając dłoń;)

Spokojnego grania i nie bój się w razie co iść do chirurga, bo chociaż będziesz wiedział co Ci jest;)
wiking

Pochwały: 9

Postprzez Qrius » 2011-04-20, 09:50

Kwestia rozciągnięcia ręki. Na basie jednak wbrew pozorom, nie gra się tak łatwo, zwłaszcza przy większych rozciągnięciach - dużo większa menzura. Bardzo ważna jest rozgrzewka przed grą. Jeśli ręka nie jest wyrobiona/porozciągana,rozgrzana, to przy trudnych partiach jest to dość naturalne. Mnie to niekiedy spotyka przy gitarze jeśli chcę zagrać jakieś nowe, bardziej skomplikowane partie, których nie grałem wcześniej. Najważniejsze, żeby zrobić sobie w tym momencie przerwę, w przeciwnym razie można się nabawić poważnych w skutkach kontuzji, np. zapalenia ścięgien, a to już nie przelewki. Jeśli zaczynasz odczuwać dyskomfort, sztywnienie, to zrób sobie przerwę, rozluźnij rękę - bardzo dobrze działa wtedy "strzepywanie", tak jakbyś chciał pozbyć się z dłoni kropel wody. To o czym piszesz jest sprawą całkiem naturalną, często spotykaną przy źle (za słabo) rozciągniętej dłoni. Wszystko jest jednak kwestią ćwiczeń i rozgrzewki.

Pozdrawiam
Qrius

Pochwały: 2

Postprzez WojtasLDT » 2011-04-20, 18:18

Miałem ten problem z moją basówką, ręka męczyła się o wiele szybciej niż na gitarce, rozgrzewka jest istotna.
No i po wytrwałych tygodniach/miesiącach treningu minie ^^
Obrazek Obrazek
WojtasLDT

Pochwały: 6

Postprzez dbcenter » 2011-04-21, 00:01

Tak jak napisał kolega wyżej, przed każdą grą rozgrzej porządnie nadgarstki, później pograj trochę jakiś pajączków dla rozciągniecia palców i dopiero przechodz do gry, ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz i ten problem na pewno minie. Może masz dodatkowo źle ustawiony bas (za wysoka akcja strun) przez co musisz więcej siły włożyć w ich dociśniecię do progu?
http://www.dbcenter.pl- nowo otwarty sklep ze sprzętem BASOWYM
dbcenter
Sklep Muzyczny

Pochwały: 1