Siemka, zdaję sobie sprawę, że taki temat mógł być już gdzieś na forum, ale są one stare, wiec:
Mam do Was prośbę abyście pomogli mi kupić elektrykę do mojego Akustyka T.Burton Foresthill W-CN, celowo kupiłem gitarę bez elektro, ponieważ wiemy jaki jest wtedy stosunek ceny gitary do Preampu...
Waham się między kilkoma equalizerami, preampami (różnie się to zwie) i nie wiem, który będzie najlepszy, będę grał raczej amatorsko w mini kapeli i czasami jakiś solowy występ "akustycznie", mam nadzieję, że pomożecie:
Wszystkie te produkty i ich opisy można znaleźć Tutaj na stronie producenta lub Tutaj wpisując odpowiedni model;)
Artec 4-Band AGE-TN - Equalizer czterokanałowy z wbudowanym tunerem chromatycznym
Artec AGE 7 - Equalizer czterokanałowy z korekcją parametryczną i filtrem antysprzężeniowym Notch (najnowsza seria preampów Artec)
Artec AGE-MC - Equalizer czterokanałowy umożliwiający miksowanie (Blending) sygnałów z dwóch źródeł – podmostkowego przetwornika piezoelektrycznego i mikrofonu pojemnosciowego wmontowanego do wnętrza pudła
Preampy z przystawką magnetyczną w zestawie z możliwością zmiksowania kanału z pickaupem piezo po dokupieniu:
Artec AGE-MG + MSP-50 -Equalizer czterokanałowy z przystawką magnetyczną, umożliwiający miksowanie (Blending) sygnałów z dwóch źródeł – podmostkowego przetwornika piezoelektrycznego i przystawki magnetycznej.
I trochę droższy:
Artec HT-MG + MSP-50 - Equalizer czterokanałowy z przystawką magnetyczną, umożliwiający zmiksowanie sygnałów z dwu przetworników: pickupa piezo zamontowany w mostku gitary oraz pickupa magnetycznego zainstalowanego w otworze rezonansowym pudła
Bardzo mnie kusi kupić ten preamp z tunerem, ale nie wiem czy tak do końca jest to konieczne i opłacalne i czy nie lepiej dołożyć te 50zł do samego tunera, bo boje się, że będę miał tuner, ale słabszą jakość preampu i sygnału, dźwięku..
Fajne są te preampy z możliwością mieszania dwóch sygnałów, ale nie wiem czy będę ich tak bardzo potrzebował, wiadomo wtedy dźwięk jest o wiele ładniejszy i czystszy, ale nie wiem czy moja publiczność będzie słyszała jakąś róznicę ;)
Dlatego piszę ten wątek, żeby wypowiadali się tutaj na prawdę dobrzy i obcykani w tej dziedzinie ludzie, bo jak widać nie jestem do końca zdecydowany.
Mile widziane inne propozycje equalizerów i pickup'ów
No i jeszcze jakiś piezo .. myślę również na firmą Artec np.:
Artec PP-333 - Przetwornik piezokrystaliczny do gitar klasycznych oraz akustycznych 6 i 12-strunowych, miękkie, ciepłe, bogate brzmienie, grubość 2 mm, szerokość 4,3 mm, oddzielone 2 x 3 sekcje dla każdej ze strun/pary
Proszę pomóżcie mi wybrać odpowiedni dla mnie zestaw ! W razie czego pytajcie - ODPOWIEM, jeśli ktoś będzie chciał się ze mną skontaktować na GG napiszcie do Mnie na PRV.