Opinie i dyskusje o gitarach akustycznych i klasycznych

Postprzez deny661 » 2010-08-16, 13:57

Siemka, zdaję sobie sprawę, że taki temat mógł być już gdzieś na forum, ale są one stare, wiec:

Mam do Was prośbę abyście pomogli mi kupić elektrykę do mojego Akustyka T.Burton Foresthill W-CN, celowo kupiłem gitarę bez elektro, ponieważ wiemy jaki jest wtedy stosunek ceny gitary do Preampu...

Waham się między kilkoma equalizerami, preampami (różnie się to zwie) i nie wiem, który będzie najlepszy, będę grał raczej amatorsko w mini kapeli i czasami jakiś solowy występ "akustycznie", mam nadzieję, że pomożecie:

Wszystkie te produkty i ich opisy można znaleźć Tutaj na stronie producenta lub Tutaj wpisując odpowiedni model;)

Artec 4-Band AGE-TN - Equalizer czterokanałowy z wbudowanym tunerem chromatycznym

Artec AGE 7 - Equalizer czterokanałowy z korekcją parametryczną i filtrem antysprzężeniowym Notch (najnowsza seria preampów Artec)

Artec AGE-MC - Equalizer czterokanałowy umożliwiający miksowanie (Blending) sygnałów z dwóch źródeł – podmostkowego przetwornika piezoelektrycznego i mikrofonu pojemnosciowego wmontowanego do wnętrza pudła

Preampy z przystawką magnetyczną w zestawie z możliwością zmiksowania kanału z pickaupem piezo po dokupieniu:

Artec AGE-MG + MSP-50 -Equalizer czterokanałowy z przystawką magnetyczną, umożliwiający miksowanie (Blending) sygnałów z dwóch źródeł – podmostkowego przetwornika piezoelektrycznego i przystawki magnetycznej.

I trochę droższy:

Artec HT-MG + MSP-50 - Equalizer czterokanałowy z przystawką magnetyczną, umożliwiający zmiksowanie sygnałów z dwu przetworników: pickupa piezo zamontowany w mostku gitary oraz pickupa magnetycznego zainstalowanego w otworze rezonansowym pudła

Bardzo mnie kusi kupić ten preamp z tunerem, ale nie wiem czy tak do końca jest to konieczne i opłacalne i czy nie lepiej dołożyć te 50zł do samego tunera, bo boje się, że będę miał tuner, ale słabszą jakość preampu i sygnału, dźwięku..

Fajne są te preampy z możliwością mieszania dwóch sygnałów, ale nie wiem czy będę ich tak bardzo potrzebował, wiadomo wtedy dźwięk jest o wiele ładniejszy i czystszy, ale nie wiem czy moja publiczność będzie słyszała jakąś róznicę ;)

Dlatego piszę ten wątek, żeby wypowiadali się tutaj na prawdę dobrzy i obcykani w tej dziedzinie ludzie, bo jak widać nie jestem do końca zdecydowany.

Mile widziane inne propozycje equalizerów i pickup'ów

No i jeszcze jakiś piezo .. myślę również na firmą Artec np.:

Artec PP-333 - Przetwornik piezokrystaliczny do gitar klasycznych oraz akustycznych 6 i 12-strunowych, miękkie, ciepłe, bogate brzmienie, grubość 2 mm, szerokość 4,3 mm, oddzielone 2 x 3 sekcje dla każdej ze strun/pary

Proszę pomóżcie mi wybrać odpowiedni dla mnie zestaw ! W razie czego pytajcie - ODPOWIEM, jeśli ktoś będzie chciał się ze mną skontaktować na GG napiszcie do Mnie na PRV.
deny661

Wielki śpiewnik gitarowyPiosenki największych polskich zespołów rockowych
31,00 zł344 str. A5, miękka oprawa
Żadnych tajemnicSzkoła gry na gitarze elektrycznej. Krzysztof Błaś zdradza tajniki gry.
87,00 zł192 stron A4 plus 3 x CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Kafar » 2010-08-16, 14:12

Wszystko fajnie, ale te preampy są inwazyjne, będzie to ingerencja w akustyczne brzmienie gitary.
Nie polecę nic konkretnego, bo aktualnie nie orientuje się co ciekawego jest na rynku, ale:
Bardzo dobrym rozwiązaniem, zapewniającym zebranie pełni brzmienia z gitary jest zestaw piezo+elektro.
Przystawka elektromagnetyczna standardowo pod struny, ale polecam piezo-magnetyczna pod podstawek w mostku. Moim zdaniem bez tego piezo tracimy dużo możliwości artykulacyjnych.
Kolejna sprawa - przedwzmacniacz. Na rynku jest kilka nieinwazyjnych przedwzmacniaczy gitarowych w "kostce". Jedyne co w gitarze robisz to montujesz przystawki i wiercisz dziurę na slot kabla. Dalej już kablem do przedwzmacniacza i dalej do nagłośnienia. To rozwiązanie oczywiście może być trochę niewygodne, wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Jeżeli nie pasuje ci ten pomysł to wybierz z Twoich propozycji połączenie tych dwóch typów przystawek.

Polecam również zaznajomić się również z ofertą Fishmana, jest tam kilka ciekawych "wynalazków".

No i ostatnia sprawa - polecam zasięgnąć rady lutnika, bo i tak ktoś Ci to będzie musiał zamontować, a kto może mieć lepsze doświadczenie niż lutnik, w końcu jest to osoba, która potencjalnie najwięcej przystawek ogrywała.

Wybacz, że bez konkretów. Pozdrawiam
Alvaro 25 and Washburn X10B
Obrazek Obrazek
gg: 8371905
Kafar
Moderator

Pochwały: 111

Postprzez deny661 » 2010-08-17, 13:17

Dzięki za odpowiedź Kafar, wydaję mi się, że na Fishman'a mnie nie stać... =/

A co do inwazyjności.. myślisz, że może to wpłynąć znacząco na akustyczność instrumentu ?

Przecież inne e-akustyki też tak trzeba zrobić(przynajmniej tak mi się wydaje), a mimo to e-akustyki też dobrze brzmią akustycznie, czy może firmy inaczej "wkładają" elektro do gitar - na innej zasadzie ?

Wczoraj rozmawiałem z lutnikiem i raczej jestem skłonny ku mikrofonowi pojemnościowym i do tego piezo tak jak w modelu Artec HT-MC, niestety nie rozmawiałem o inwazyjności EQ i jej wpływu na akustyke.

Pozderka w Twoją stronę i jeszcze raz dzięki
deny661

Postprzez Kafar » 2010-08-17, 13:26

Tak jak mówiłem, zależy co chcesz osiągnąć. Wsadzenie preampu do gitary nie oznacza drastycznego spadku jakości brzmienia, a dla niektórych bedzie to nieodczuwalne.
Obrazek Obrazek
Kafar
Moderator

Postprzez deny661 » 2010-08-17, 13:39

Kafar napisał(a):Tak jak mówiłem, zależy co chcesz osiągnąć. Wsadzenie preampu do gitary nie oznacza drastycznego spadku jakości brzmienia, a dla niektórych bedzie to nieodczuwalne.

Ja chcę osiągnąć w miarę przyzwoite, akustyczne brzmienie z mojej gitary przy pomocy właśnie EQ z jak najmniejszą utratą brzmienia "na sucho" bez podłączania poz wzmac., ale zastanowię się też nad "przenośnymi" preampami chociaż nie potrzebuję, aż tak profesjonalnego podejścia do sprawy i super hiper odwzorowanego dźwięku gitary akustycznej, a chyba do tego służą te nie inwazyjne preampy. ;)

Kafar napisał(a):Kolejna sprawa - przedwzmacniacz. Na rynku jest kilka nieinwazyjnych przedwzmacniaczy gitarowych w "kostce". Jedyne co w gitarze robisz to montujesz przystawki i wiercisz dziurę na slot kabla. Dalej już kablem do przedwzmacniacza i dalej do nagłośnienia.

A czy możesz mi podać kilka modeli takich nie inwazyjnych przedwzmacniaczy ?
deny661

Postprzez Kafar » 2010-08-17, 14:48

Wydaje mi się, że na Twoje potrzeby nie ma co się bawić w bezinwazyjne preampy, ale http://www.fishman.com/products/preamps.asp tutaj zobacz na przykład. Outboard preamp w googlach
Obrazek Obrazek
Kafar
Moderator

Postprzez deny661 » 2010-08-17, 14:55

Mówisz, że nie potrzebuję takiego sprzętu ;) ?

Może masz i rację i zgadzam się w 90% z Tobą, bo mam to 10% nie pewności co do zamontowania inwazyjnego EQ i wierceniu w gitarze z ryzykiem utracenia akustyczności choć wydaję mi się, że może być to nawet nie słyszalne..
deny661

Postprzez deny661 » 2010-08-18, 15:24

A co myślicie na temat tych przetworników, który polecacie ?:
SHADOW SH NFX EP-A
http://www.thomann.de/pl/shadow_sh_nfx_epa.htm

FISHMAN MATRIX INFINITY NARROW PRO-MAN
http://www.thomann.de/pl/fishman_matrix_infinity_wide_promat.htm

B-BAND A1.2N-1470
http://www.thomann.de/pl/bband_a12n1470.htm

SHADOW SH NMG-EP NANOMAG
http://www.thomann.de/pl/shadow_sh_ng_ep_nanomag.htm

SHADOW SH NFX EP-C
http://www.thomann.de/pl/shadow_sh_nfx_epc.htm

SHADOW SH QUARTO
http://www.thomann.de/pl/shadow_sh_quarto.htm

L.R.BAGGS EAS-C ELEMENT AKTIVE SYSTEM
http://www.thomann.de/pl/lrbaggs_eas_c_element_aktive_system.htm

Proszę wypowiadajcie się ;)
deny661

Postprzez rew » 2010-08-30, 11:53

Jestem tu nowy i myślę, że trochę odświeżę temat.
Ostatnio też chcę sobie zelektryfikować swoją gitarę. Mam możliwość grania ze wzmacniaczem i chciałbym właśnie dostosować do tego gitarę. Póki co mam praktycznie zerowe w tym doświadczenie, stąd kilka pytań.

1. Najbardziej właśnie mam obawy przed tą utratą akustyczności po przecinaniu gitary.. no sam nie wiem
2. Jest też system tych ?przystawek? co się daje w otwór rezonansowy jak np. http://www.fishman.com/products/details.asp?id=49 Tylko, żeby to założyć trzeba za każdym razem struny ściągać, tak? Poza tym w normalnym graniu bez nagłośnienia takie coś chyba przeszkadza?
3. Ogólnie jakie są różnice pomiędzy systemem takich przystawek a takim ?przedwzmacniaczem? wbudowanym w gitarę. Jakie są różnice w dźwięku?
4. Chciałbym się ze wszystkim do 200-300 zł zmieścić, dałoby rady?

Moja gitara to Marris d100 jakby co.
Dzięki za odpowiedź
rew

Postprzez Art » 2010-08-30, 20:11

Ja polecę to co zwykle - AER AK 15
http://www.arttechnology.pl/Instrumenty ... t3592.html

Piezo + mikrofon. Nieinwazyjne - bateria i preamp są w pudle, potencjometr głośności ogólnej i mikrofonu są zamontowane na wewnętrznej krawędzi otworu rezonansowego, gniazdo jack jest w endpinie.
Nagrywałem na tym yamahę z podpisu - zerknij sobie na link w profilu i np. na kawałek Rain.

Na scenie też się sprawdza, ale może się przydać zaślepka do otworu rezonansowego, żeby mikrofon się nie wzbudzał.

Tu masz jeszcze stronkę z porównaniami pickupów:
http://www.dougyoungguitar.com/pickuptests/

rew napisał(a):1. Najbardziej właśnie mam obawy przed tą utratą akustyczności po przecinaniu gitary.. no sam nie wiem

Aż tak źle nie będzie, gorzej z jakością roboty polskich lutników. Już widziałem zmasakrowaną pickupem gitarę. Są systemy nieinwazyjne, które działają równie dobrze co zwykłe. Ja się chyba nigdy nie skuszę na cięcie pudła.

2. Jest też system tych ?przystawek? co się daje w otwór rezonansowy jak np. http://www.fishman.com/products/details.asp?id=49 Tylko, żeby to założyć trzeba za każdym razem struny ściągać, tak? Poza tym w normalnym graniu bez nagłośnienia takie coś chyba przeszkadza?

Nie przeszkadza, ale brzmienie jest specyficzne - nie każdy to lubi.

3. Ogólnie jakie są różnice pomiędzy systemem takich przystawek a takim ?przedwzmacniaczem? wbudowanym w gitarę. Jakie są różnice w dźwięku?

Brzmieniowe. Przystawka piezoelektryczna przekształca drgania podstawka w sygnał elektryczny, mikrofon sam wiesz jak działa, a pickup montowany w otworze działa jak pickup w elektryku. Każdy daje inne brzmienie. Każdy z tych systemów może mieć pream w pudle lub na zewnątrz, zależy od modelu.

4. Chciałbym się ze wszystkim do 200-300 zł zmieścić, dałoby rady?

Da radę, ale musisz dobrze poszukać. Pickupy to ryzyk-fizyk, raz zabrzmi dobrze, raz gorzej - dlatego imho lepiej nie ciąć pudła - wtedy zawsze możesz wymienić.
Yamaha LL-6 + AER AK15          Martin 00-15
Obrazek            Obrazek
Art
Moderator

Pochwały: 11

Postprzez rew » 2010-08-31, 00:05

To z tego co mówisz chyba najlepiej byłoby tą przystawkę, ale lepiej z preampem czy nie? Po drugie nie wiem czy by mi ten dźwięk pasił grając bez pieca. Stąd moje pytanie trudno się to zakłada i wkłada? No a z taką przystawką to jeśli chodzi o dźwięk to jak przyzwoity jest w miarę. Może nie będę póki co w żadnym zespole grał jak kolega wyżej ale też chcę się cieszyć dobrym brzmieniem. No i swoją drogą jakie firmy byś polecał i na co uwagę zwrócić?

No ewentualnie jest jeszcze opcja jedna. Bo ja swoją gitarę dostałem. Była za 600zł, a ponoć jest za 700zł zelektryfikowana wersja. Mógłbym sprzedać swoją i ją kupić. Tylko czy tamta elektronika będzie dobra..
rew

Reklama