Informacje i pytania na temat twórczości muzyków i tras koncertowych

Postprzez Acid7 » 2011-09-19, 17:00

Witam, mam mały problem. Mianowicie, zakładam zespół muzyczny... Ja gram na gitarze i mam już w zespole wokalistkę i perkusist(k)ę, ale brakuje nam basisty. Ale nie w tym rzecz. Problem jest w doborze repertuaru. Chciałbym prosić o pomoc, gdyż zespół ma być... rockowy, może trochę rockndrollowy, coś takiego.. Ale nie mogę znaleźć jakiejś fajnej, dość prostej do zgrania się piosenki na początek. Niestety nie mam jeszcze pieca do jednej z gitar, ale jest elektryk i perkusja, więc da się grać. Proszę więc o napisanie kilku piosenek, jakie moglibyśmy poćwiczyć (chyba najlepiej polskie :P) i może jakaś rada co do prowadzenia zespołu? Od czego zacząć? :D Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi,
Acid.
Acid7

Fingerstyle Nauka gryWarsztaty gitarowe 50 ćwiczeń na gitarę solo
35,00 złCD + książka 60 str
Blues w gitarowych riffachSzybka nauka 12-taktowego bluesa durowego i molowego
33,00 zł24 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Geohound » 2011-09-19, 17:06

Nie rozumiem po co zabierac sie za cos, na co nie ma sie pomysłu. Skad mamy wiedziec co potraficie zagrac, jakie sa Wasze umiejetnosci? Jak mamy pomoc w radzeniu sobie z zespolem skoro nie znamy ludzi z ktorymi wspolpracujesz?
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Pochwały: 220

Postprzez agent012 » 2011-09-19, 18:28

Chyba zespołu nie zakłada się ot tak bo fajnie i w ogóle. Zespół zakłada się gdy chcesz grać jakąś muzykę i tak jak geo napisał masz na to pomysł, a skoro nawet nie znasz piosenek to to jest całkowicie pointless. Zagrajcie sobie wlazł kotek na płotek, trv satan!
Uzależniony od wydobywania dźwięków.
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. "
~Albert Einstein
agent012

Pochwały: 42

Postprzez Excubitor » 2011-09-19, 18:34

przede wszystkim..utwory muszą być dopasowane pod wokal, inaczej to nie zabrzmi.

A zatem:
bierzecie wokalistkę, słuchacie jej, szukacie kawałków, gdzie jest podobny wokal, tak żeby sobie z nimi poradziła. Wybieracie te, które podobają się większości.
Obrazek
Excubitor

Pochwały: 35

Postprzez Hozee » 2012-04-20, 12:19

Poszukac wypadkowej wlasnych gustow muzycznych!

Posiedziec razem i gdziesz wylapac ze nucicie razem piosenke ktora leci w radiu i ja przetrenowac bez zmieniania jej na sile bo wtedy nie bedziecie robic tego co powinniscie czyli trenowac wspolnie szukajac zgrania sie ze soba.

Jesli chcesz prowadzic zespol to zwracaj uwage na popelniane bledy techniczne i nie dopuszczaj do ich powielania bo zostana zapamietane jako ... Nuta Wlasciwa. i tym sie zajmij zamiast dyrektorowania.
Grasz na czyms? - przyjdz na probe i zagraj cos co dziewczyny lubia, cos prostego zebys nie musial od poczatku plawic sie w szczegolach aranzu bo sie utopisz. ( Kochana Madamme Przemyk jest oparta na trzech akordach, cos mocniejszego? aby proste na poczatek zeby nabrac pedu w rozwoju gupy)
Hozee

Pochwały: 4