Witam serdecznie. Od 2 niecałych dwóch tygodniu uczę się grać na gitarze, jest to gitara klasyczna 3/4 Która chyba pamięta lata młodości mojego taty. Mój ojciec trochę gra, ale nie ma zbyt wiele czasu aby mi pomóc. Postanowiłem więc poprosić o rady tutaj :)
1) Od czego zacząć na początku, czy wybrać sobie piosenkę i powoli ją próbować grać (jeśli tak to czy możecie polecić jakiś prosty kawałek ) ? Czy może najpierw poćwiczyć łapanie chwytów i szybkie ich zmienianie.
2) Mam trochę oszczędności i chciał bym wymienić gitarę bo tej brzmienie jest trochę straszne, w porównaniu do tego które można usłyszeć np na Youtube. Obecnie chciał bym grać raczej starsze kawałki, bo bardzo mi się podobają np Perfect-Autobiografia, Bujanie w obłokach Dżem- Wehikuł Czasu ,Whisky. A więc pytanie jaka gitara.
Klasyk- myślałem nad YAMAHA C40 lub YAMAHA C30
Akustyk- YAMAHA F310 SB lub Fender CD 60 SB
O każdej z tych gitar naczytałem się sporo dobrego. Dodam że mój budżet wynosi ok 550zł.
Chciał bym aby ta gitara mi posłużyła mi kilka lat, ponieważ jak widzę nieraz co mój ojciec gra i jakie to jest fajne to wiem że na 100% mi się nie znudzi :D
Pozdrawiam