Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez norbas76 » 2012-02-01, 18:24

Jestem nowy więc witam wszystkich.Jak mam się uczyć od początku grać kostką czy palcami.Kupiłem Takamine G 320 bo ma ta gitara coś w sobie,Yamaha i Epiphone jak dla mnie wypadły gorzej.Proszę o kilka wskazówek na początek jakieś cwiczenia bo palce bolą być może za mocno ściskam struny.Z góry dziękuje.
norbas76

Wielki śpiewnik gitarowyPiosenki największych polskich zespołów rockowych
31,00 zł344 str. A5, miękka oprawa
Łatwy jazz na gitaręNaucz się grać jazz na gitarze
33,00 złCD + książka 34 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Jimbo » 2012-02-01, 18:44

Na początku graj po 15 minut dziennie , z czasem będziesz sobie to zwiększał, gdy palce się już przyzwyczają.Graj jakieś proste melodyjki, typu "Son of the blue sky","Paint it black" itp.rozciągniesz nieco palce i zaczniesz łapać pierwsze akordy,poznawać teorię i nowe techniki gry. Stronka http://gitaradlapoczatkujacych.pl/ jak sama nazwa wskazuje w sam raz przyda Ci się na początku długiej drogi.. Co do pytania "kostką czy palcami", myślę ,że najlepiej byłoby grać zarówno kostką jak i palcami.Odwiedź kurs który Ci podałem, bądź systematyczny , nie zniechęcaj się a już niedługo zauważysz postęp.Powodzenia!
Obrazek
Jimbo

Pochwały: 9

Postprzez karolck » 2012-02-01, 21:09

Spokojnie, ból przejdzie :)
Ja jak zaczynałem to waliłem w struny po 2-3 godziny dziennie i tak przez 6 dni. Ćwiczyłem przy tym akordy i przejścia między nimi i już po tych 6 dniach wychodziły te podstawowe. Palce bolały niemiłosiernie, całe czerwone, więc siódmego dnia nie brałem gitary do rąk i po dniu przerwy wszystko było OK, lekko tylko palce bolały po 2-3 godzinach grania dziennie, ale nie uniemożliwiało to ćwiczeń i na pewno nie był to taki ból, bo skórkę na opuszkach miałem już twardszą.
I polecam te pierwsze tygodnie, kiedy jeszcze uczysz się poprawnie łapać akordy i robić między nimi przejścia, uderzaj palcami, jak już będziesz pewnie robił przejścia, to zacznij kostką i wtedy głównie kostką ćwicz.
A co do gry 'melodii', czyli na pojedynczych strunach, ja zaczynałem palcami i w sumie nie żałuję, bo na akustyku niemal wszystko zagrasz palcami, a kostką nie bardzo, a przynajmniej czasami może być ciężko, więc dobrze na akustyku opanować grę palcami w miarę dobrze. Zaczynałem kostkować, kiedy już jakoś grałem palcami (jeszcze nie jakoś dobrze), jednak piosenki, które sporo uczyłem się grać palcami, kostką łapałem dużo szybciej.
Sam miałem jedynie problemy gry akordami kostką na początku, bo za bardzo od dołu szarpałem struny, ale w końcu i to zaczęło wychodzić.
Możesz też robić tak, że jakieś ćwiczenie wykonujesz na przykład 10-15 minut palcami, 10-15 minut kostką i tak na zmianę. Myślę, że tak też będzie dobrze i od razu będzie potrafił kostkować i palcami grać.
Chociaż przy samych akordach proponuję jednak, kiedy jeszcze będziesz uczył się je łapać i robić przejścia między nimi- uderzaj palcami, a dopiero kiedy już w miarę opanujesz podstawowe akordy próbuj kostką :)

Mam nadzieję, że zrozumiałeś to, co chciałem przekazać.
Obrazek Obrazek
Vintage VS6 + Roland Cube 20 xl + Niezydentyfikowany akustyk Aria
.

Kto głupi i niezorganizowany ten targa i nawet fax ze sobą. Oczywiście według mnie powinno się używać tego co nie da się kupić a z czym się rodzimy.
karolck

Postprzez norbas76 » 2012-02-01, 21:26

Dzięki za przydatne wskazówki jutro zabieram się do pracy na gitarce.A jeszcze jedno pytanko czy na początek struny D,dario są wskazane czy inne bo mam założone takie.
norbas76

Postprzez karolck » 2012-02-01, 21:35

Nie przejmuj się strunami, firmą tylko graj ;)
Jeśli będziesz myślał o wszystkim, to się grać nie nauczysz, bo będziesz wszystko zmieniał, poprawiał, wiecznie pytał na forum. Bierz gitarę w łapy i ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz (oczywiście nastrój dobrze gitarę).
A struny dobrze zmieniać co jakiś czas, to w zależności od częstotliwości grania, bo jednak z czasem się niszczą i zaczynają gorzej brzmieć.
Jak nie będziesz umiał grać, to żadna gitara, żadne struny, wzmacniacze itp. nic za Ciebie nie zrobią.
Obrazek Obrazek
Vintage VS6 + Roland Cube 20 xl + Niezydentyfikowany akustyk Aria
.

Kto głupi i niezorganizowany ten targa i nawet fax ze sobą. Oczywiście według mnie powinno się używać tego co nie da się kupić a z czym się rodzimy.
karolck

Postprzez norbas76 » 2012-02-01, 21:45

Ok.Dzięki
norbas76

Postprzez Geneza5 » 2012-02-03, 00:03

norbas76 napisał(a):Jestem nowy więc witam wszystkich.Jak mam się uczyć od początku grać kostką czy palcami.Kupiłem Takamine G 320 bo ma ta gitara coś w sobie,Yamaha i Epiphone jak dla mnie wypadły gorzej.Proszę o kilka wskazówek na początek jakieś cwiczenia bo palce bolą być może za mocno ściskam struny.Z góry dziękuje.

Epiphone to złomy składane przez chińczyków na balkonach. Nigdy tego chłamu nie kupie. Na internecie jest w cholerę różnego rodzaju porad dla gitarzystów. Nie masz ręki? drugiej też nie masz? Przy miliardzie postów wylanych na ten temat i tak znajdziesz od jakiś pseudospeców kilka porad.
Geneza5

Pochwały: 2

Reklama