Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez Madziarka » 2011-10-15, 17:51

2 tygodnie temu zaczęłam uczyć się grać na akustyku
ogarnęłam już takie akordy i w miare szybkie i czyste zmienianie ich : A a D d C G e E
kilka łatwych piosenek na akordy i taby itd.
co teraz? uczyć się barowych? mollowe w miare łapie, ale ze zmienianiem masakra, F też jakoś (tylko ciężko 2 drugą strune docisnąć, ale czasem sie uda) jak je zmieniać? podalibyście jakąś rozpiske które po kolei zmieniać żeby się dobrze nauczyć? co później? jakieś dodatkowe rady? ;>

aa i jeszcze jedno b to to samo co h? ; >
Madziarka

Pochwały: 1

Tapping oburęcznyAdam Fulara, DVD i szkoła tappingu oburęcznego
41,00 złDVD + książka 54 str. A4
Szkoła gry na gitarze dla początkującychDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
29,00 złinteraktywny kurs gry na CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez epiman96 » 2011-10-16, 14:03

Najlepiej, jak w temacie, rozpisz sobie plan ćwiczen, czyli co i kiedy i jak dlugo.np. w zależnosci od tego ile czasu poświęcasz dziennie na praktyke może wyglądać on tak:
1.Rozgrzewka (10min)
2.Zmiana akordów (15 mim)
3. Kostkowanie (15 min)
4. Teoria ( 30 min)
To jest tylko przykladowy plan i malo rozbudowany, pamietaj aby ćwiczyć zawsze to co sprawia ci największa trudnośc, nie zatrzymuj sie przy pracy nad zmianą akordów, jesli potrafisz to już robić na przyzwoitym poziomie. Co do F to wiadmomo ze kazdemu poczatkujacemu nie wychodzi, najlepszym sposobem będzie przyzwyczajanie reki do akordu. Złap akord w prawidłowy sposób i po kolei sprawdzaj czy wszytkie struny wybrzmiewaja,jeśli nie sprawdź co w twoim ułozeniu jest nie tak, ze struna jest tłumiona. Ze zmianami akordów jest podobnie. Po prostu przez 10 min ćwicz zmiane 2 akrdów np. C i G. Tylko pamietaj o dokładności i ciepliwości w tym co robisz, nigdy nie przyspieszaj jesli nie potrafisz dokladnie zagrać czegoś powoli, to samo tyczy sie kostkowania.Co dalej? Na to pytanie musisz odpowiedziec sam, co sprawia ci trudnosci, zawsze wybieraj jeden konkretny problem i pracuj nad nim az dojdziesz do perfekcji.
Czerp inspiracje od twoich ulubionych muzyków, podpatruj ich sposby grania, ułożenie ręki, tylko pamiętaj w przyszłości aby nie popaśc w naśladowanie swojego idola, z czasem bedziesz musial wykreować swój własny styl, ale do tego jeszcze daleka droga;) Powodzenia
Squier by Fender Classic Vibe 50`s Stratocaster | Epiphone AJ 100 VS | Kustom KG112 FX
epiman96

Pochwały: 12

Postprzez Szczurzak » 2011-10-16, 14:33

Epiman96 - a na kiego wała jej teoria po dwóch tygodniach nauki? Poza tym Twoja odpowiedz brzmi znajomo, jakbym ją kiedyś już gdzieś czytała, ale nie ważne.
Co do tematu:
Nie ma jakiegoś utartego schematu jakie akordy grać, by najlepiej się ich nauczyć. Po prostu większą uwagę poświęć tym, które jeszcze do końca Ci nie wychodzą. Jeśli już opanujesz podstawowe akordy do perfekcji, tzn. będziesz umiała je płynnie zmieniać w każdej konfiguracji i będą brzmieć czysto, to wtedy bierz się za barowe. I nie przejmuj się, że na początku nie będą wychodzić, bo to jest najzupełniej normalne. Sama miałam spore problemy z barami. Co potem? To już zależy w którą stronę będziesz chciała się rozwijać.
Co do ostatniego pytania; na zachodzie zamiast h używa się właśnie b, więc b i h to w gruncie rzeczy to samo.
Szczurzak

Postprzez epiman96 » 2011-10-16, 14:52

Nawiało bab na forum i sie zaczyna..Szczurzak, jak byś czytała ze zrozumieniem, to wywnioskowałabyś, że jest to tylko PRZYKŁADOWY plan, jak chce niech sie uczy do początku, jak nie to nie, z teorią czy bez zajdzie daleko. Co do twojej wypowiedzi:"a na kiego wała jej teoria po dwóch tygodniach nauki?", ano potrzebna, przynajmniej podstawy każdemu człowiekowi nawet w zwykłej szkole sie przydadza ,poźniej łatwiej będzie jej zrozumiec zależności miedzy dzwiekami, samo to jej koncowe pytanie automatycznie zasugerowało mi nauke terorii.
Choć jak pewnie wszyscy wiemy, Hendrix, Jeff Beck sobie radzili...
Co do znajomej wypowiedzi: pewnie już gdzieś ją słyszałaś, ponieważ mądre i sensowne wypowiedzi utkwią w pamięci..
Squier by Fender Classic Vibe 50`s Stratocaster | Epiphone AJ 100 VS | Kustom KG112 FX
epiman96

Postprzez theDOPE » 2011-10-16, 17:25

Po pierwsze każdy powinien układać sobie indywidualny trening zależny od tego czego chce sie nauczyć. Niektórym wystarczą piosenki na akordach ,niektórym łatwiejsze czy trudniejsze piosenki z tabów, a niektórzy chcą sie nauczyć wszystkiego co dadzą rade. Jeżeli chcesz mieć wszystko profesjonalnie wytłumaczone dokładnie (na forum czytając możesz inaczej zrozumieć coś co Ci wytłumaczymy) zapisz sie na lekcje gry na gitarze. Co do zmieniania akordów to próbuj grać piosenki poprostu, po pewnym czasie będziesz zmieniać akordy płynnie.
Obrazek
|Dean Vendetta XM|Harley Benton HB80R|ZOOM-4040|
theDOPE

Pochwały: 14

Postprzez Madziarka » 2011-10-16, 20:17

Epiman96 - no właśnie o taki plan mi chodziło!

"Złap akord w prawidłowy sposób i po kolei sprawdzaj czy wszytkie struny wybrzmiewaja,jeśli nie sprawdź co w twoim ułozeniu jest nie tak, ze struna jest tłumiona."
właśnie tak się uczyłam akordów, ale przy F cały czas mam problem z drugą struną, uda się czasem złapać jak dam palec tak bardziej bokiem
ogólnie barowe strasznie powoli łapie a zmienianie ich (jeszcze żeby czysto było) to już porażka...

Co to jest kostkowanie? To po prostu bicie, tak?

Przy ćwiczeniach na zmiane akordów, mam je tylko zmieniać czy też grać przy tym?(kostkować?)

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :)
Madziarka

Postprzez Verethill » 2011-10-16, 21:29

Lepiej, żebyś przy tym grała, bo będziesz słyszała, czy dobrze akord złapałaś...
A z tym F to może po prostu źle trzymasz gryf? - sprawdź
"The perfect words never crossed my mind
'Cause there was nothing in there but you"

Obrazek
Verethill

Pochwały: 5

Postprzez Madziarka » 2011-10-16, 21:40

Verethill napisał(a):Lepiej, żebyś przy tym grała, bo będziesz słyszała, czy dobrze akord złapałaś...
A z tym F to może po prostu źle trzymasz gryf? - sprawdź

źle trzymam gryf? to znaczy?
Madziarka

Postprzez Verethill » 2011-10-17, 00:26

Może np. za wysoko kciuk masz...
Albo palec wskazujący za daleko od progu... | albo spróbuj tym wskazującym naciskać wyżej, lub niżej, bo może nie możesz trafić twardą częścią palca w strunę...
Tego typu rzeczy...
Wybacz, że tak niezrozumiale piszę - godzina m.in.
"The perfect words never crossed my mind
'Cause there was nothing in there but you"

Obrazek
Verethill

Pochwały: 5

Postprzez Szczurzak » 2011-10-17, 16:21

Epiman96 - żeby nie było, nie chcę wywoływać żadnych kłótni czy coś. Może po prostu źle się zrozumieliśmy, bo przez teorię można mieć wiele na myśli, ale powiedz sam, co jest na SAMYM początku ważniejsze - obycie z instrumentem, czy nauka teorii? Później, to oczywiście sprawa wiadoma - trzeba choć trochę się nauczyć, by coś rozumieć w temacie muzyki, ale pierwsze dwa tygodnie i już teoria? Może ewentualnie co, to nauka dźwięków, ale wydaje mi się, że nie więcej.
Co do planu ćwiczeń - rozumiem, że jest przykładowy, ale ta teoria po prostu mnie zdziwiła, ot co.
P.S. Wiem co to czytanie ze zrozumieniem.
Poza tym wszystkim, żeby nie było offtopa; theDOPE dobrze gada o tych lekcjach gry. Zawsze to łatwiej gdy masz kogoś, kto pokaże wszystko jak trzeba i poprawi błędy.
Szczurzak

Postprzez epiman96 » 2011-10-18, 14:26

No tak, na samym początku(u jednych trwa to kilka dni, a u innych kilka tygodni) nie ukrywam, że należy zacząc od odpowiedniej postawy tułowia, nazw częsci "ciała" instrumentu, a dopiero później można czerpać radośc z wykorzystywania teorii...
Kostkowanie to uderzanie w pojedyncze struny, może być naprzemienne, z góry, od dołu itp. a bicie to przeciągnięcia kostką przez większośc strun.
Co do nauczyciela, to już temat na dyskusje, ponieważ nauczyciel może wydobyć talent ucznie lub przygasić jego zapał do nauki. Po pierwsze musisz się zastanowić czy naprawde nie poradzisz sobie sama bez nauczyciela, odpowiedz sobie czy wolisz sama zdobywać kolejne szczyty czy chcesz być poprowadzona przez przewodnika...
Madziarka jeśli jeszcze jakieś pytania pisz na PW
Powodzenia;)
epiman96

Reklama