Dyskusje o wzmacniaczach, combo, head. Porady i recenzje

Postprzez gitt999 » 2011-06-14, 08:55

Sam bym miał dylemat Najlepiej byłoby gdybyś mógł ograć oba wzmaki Spider Flextonowi nie równy ale rozumiem że ciągnie Cię do Blackstara i skoro będziesz go porównywał z byłą kiepską cyfrą to możesz być pewny pełni zadowolenia dynamiką Cię przygniecie :) Wymaganie od głośników gitarowych by zagrały bardzo cicho i pełną częstotliwością jest chyba zbyt duże 12" 10" nawet 8" one po prostu muszą się rozbujać żeby brzmieć Jak chcesz mieć idealną kontrolę nad głośnością która nie ingeruje w brzmienie to podłącz PODa do głośników szerokopasmowych, komputerowych :) ale takie rozwiązanie Cie rozumiem nie interesuję :)
Masz dość cyfry chcesz poczuć na klacie żywy przester :) bierz Blackstara Lubisz zabawy w kreowanie różnorodnych brzmień bierz Flextona
gitt999

Pochwały: 10

Fingerstyle Nauka gryWarsztaty gitarowe 50 ćwiczeń na gitarę solo
35,00 złCD + książka 60 str
Moja basówka - pierwsze krokiNauka gry na gitarze basowej
54,00 złDVD + CD + książka 84 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Mefir666 » 2011-06-14, 15:38

Co do ogrania nie ma szans ,nigdzie tych cacek nie ma w pobliskich sklepach muzycznych. No i mam świadomość ,że mój Line 6 ma 8" głośnik ,a flextone 12" i na pewno jest dużo lepsze brzmienie ale nadal mam jakieś obawy. A co do PODa to odpada ,mam guitar rig'a do którego podłączam czasem gitarę i brzmi to jak...no nie brzmi ,może wina głośników i jeszcze paru innych rzeczy ale tak czy tak podłączanie do komputera mnie nie zadowala. A co do wzmacniaczy to teraz się wszystko tyczy mocy ,nigdy nie miałem lampy więc nie wiem jak zachowa się przy mniejszej głośności ,w sumie też jak oglądam filmiki na YT to lampy wydają się być klarowniejsze ,bardziej "suche" jeśli wiece co mam na myśli ,a Line 6 ma bardziej przytłumione brzmienie. Szczerze bardziej przypadają mi do gustu lampy.
Doradźcie jeszcze raz proszę ,nie chciałbym żałować.
Pozdrawiam.
Jackson Obrazek RR3 ||| Peavey Obrazek Bandit 112
Mefir666

Postprzez TomaszM81 » 2011-06-14, 16:37

Jak nie chcesz żałować to WEDŁUG MNIE weż lampę. To już bardzo fajna lampa, a jak pałker nie będzie na próbach szalał to i z 4X12 powinno cię słychać. Miałem cyfrę, zmieniłem na lampę - zmiana na plus. Minus: trzeba dźwigać kostki i kable i zasilacze i ... nieżałuję.
Obrazek
TomaszM81

Pochwały: 114

Postprzez gitt999 » 2011-06-14, 16:54

Na bolączki z głośnością możesz sobie zawsze power brake'a zrobić projekt na konkurencyjnym forum ;)
gitt999

Pochwały: 10

Postprzez SittingBrain » 2011-06-14, 17:39

3 kondensatory, 2 wyjścia na jacki, 6 kabli, 2 zaciski, 1 obudowa, 1 switch i śmiga
SittingBrain

Pochwały: 6

Postprzez 6strings » 2011-06-14, 17:47

na flextonie owszem ukrecisz mnostwo ale wiesz, to zawsze bedzie brzmialo jak ktos kto mial to juz wczesniej. i chcoby nie wiem jak dobre mial algorytmy zawsze bedzie zajezdzal plastikiem, tym bardziej na wiekszych glosnosciach gdzie JAK DLA MNIE flextone jest krzykliwy i bije po uszach. kupujac lampke i kostki kreujesz siebie, nie powtarzasz sampli z YT.
prs custom 22, charvel so-cal, blackstar series one, blackstar ht studio, blackstar htv

the guitar players look damaged - they've been outcasts all their lives
6strings

Pochwały: 76

Postprzez fws » 2011-06-14, 18:12

Mefir666 napisał(a):nigdy nie miałem lampy więc nie wiem jak zachowa się przy mniejszej głośności ,

Jak juz wczesniej napisalem, nie przejmuj sie tym zabardzo. Rozkrecac glosnosc w tym wzmacniaczu mozesz gdy chcesz lekki przester z czystego kanalu lub przesterowac koncowke mocy. Jego znakiem rozpoznawczym jest jednak lampowy distortion, ktory wlozono jako preamp. To dla jego brzmienia ten wzmacniacz sie kupuje i rozkrecanie glosnosci nie ma tu znaczenia.

Natomiast ten wzmacniacz nie ma dobrego cleanu. Podejrzewam, ze jest to wina glosnika, ktory zostal dobrany pod katem przesteru, ale rozwiazanie preampu tez moze miec jakis wplyw. No, ale jak wspomnialem ten wzmacniacz kupuje sie wlasnie dla przesteru.
Ostatnio edytowano 2011-06-14, 22:28 przez fws, łącznie edytowano 1 raz
fws
Doradca

Pochwały: 77

Postprzez Mefir666 » 2011-06-14, 21:07

W takim razie ostatecznie wybór padł na Blackstar'a ,a jeśli w przyszłości z kolei będzie dla mnie za cichy na jakieś próby to pomyślę o kolumnie jak pisał TomaszM81. W sumie też głupio byłoby sprzedawać dopiero co zakupioną kostkę boss'a.; ) Poeksperymentuje z fabrycznym przesterem i kostką to zobaczę co bardziej przypadnie mi do gustu.
A jak na razie to dziękuję wszystkim za odpowiedzi. :)
Pozdrawiam.
Jackson Obrazek RR3 ||| Peavey Obrazek Bandit 112
Mefir666

Postprzez fws » 2011-06-14, 22:42

Zakup tego wzmacniacza aby go uzywac z Metal Zone ma troche ograniczony sens, bo wiekszosc jego ceny to znajdujacy sie w nim przester. Za mniej niz polowe jego ceny mozna by kupic cos co z Metal Zone by sie sprawowalo tak samo. No, ale zagrasz, porownasz, przynajmniej bedziesz wiedzial co Ci sie bardziej podoba, to tez wazne.

Natomiast bardziej przydac moze sie jakis lekki overdrive, ktory by mozna dodatkowo umiescic przed przesterem ze wzmacniacza. Przyklad jak to dziala na innym wzmacniaczu i lekkich ustawieniach overdrivu za 130zl.
http://www.youtube.com/watch?v=aqfz0-k3osE
Mozna z tego wyciagnac jeszcze wiecej, ale roznice i tak slychac.
fws
Doradca

Pochwały: 77

Reklama