Opinie i dyskusje o gitarach akustycznych i klasycznych

Postprzez MariuszR » 2011-12-29, 15:58

Witam wszystkich..

W końcu zdecydowałem się co wybrać.. i kupiłem Deana Performer DSE, mam go od wczoraj.. Wizualnie gitara jest piękna i wykonana z wielką precyzją.. ogólnie nie ma się do czego przyczepić.. Gram praktycznie wyłącznie hobbystycznie w domu dla siebie.. no i osób, które są w zasięgu słyszalności.. i ogólnie jestem stosunkowo zielony w temacie.. :)

Wrzucam trochę danych, bo Deany są raczej mało znane:

- gitara elektro-akustyczna Dean serii Performer z aktywną elektroniką Fishman
- płyta wierzchnia z litego świerku
- boczki i tył z palisandru
- szyjka z mahoniu, profil Dean C
- podstrunnica palisandrowa z dużymi perłowymi markerami "hex" (na górnej krawędzi chwytni powtórzone markery)
- długość czynna strun 25 1/4"
- progi 23/21
- klucze Grover gold zamknięte olejowe
- mostek palisandrowy Dean Acoustic
- aktywna elektronika Fishman Classic 4
- wykończenie Gloss Natural - korpus, szyjka oraz główka instrumentu w wykończeniu naturalnym, pokryte wielowarstwowym lakierem bezbarwnym polerowanym na wysoki połysk; krawędzie korpusu, szyjki oraz główki ozdobione bindingiem z perłowymi elementami; otwór rezonansowy ozdobiony kunsztowną inkrustacją rozety z masy perłowej

Gitarę kupiłem od przedstawiciela firmy Dean, czyli w FX Music, polecam..

Mam kilka pytań do Was, bo to mój pierwszy akustyk.
1. Zapięte są struny Elixir i dla mnie póki co gitara jest dość twarda z nimi i palce bolą jak się tak dłużej pobawić.. Kiedyś miałem gitarę elektryczną, później wiele lat klasyka.. Z akustylami miewałem bardzo sporadycznie do czynienia i to chwilowo.. i zdawałem sobie sprawę, że akustyk jest twardszy, ale mi ciężko jest nawet jakoś znacząco podciągać struny po dociśnięciu.. Zamówiłem sobie już struny Dean Markley (11-46) Blue Steel, mam nadzieję, że troszkę wygodniej będzie mi grać.. Może macie jakieś swoje typy "miękkich" strun.
2. Akcja.. Odległość E1 na 12-tym progu od progu jest ok. 3 mm (4 od podstrunnicy).. Jak ma się to do innych akustyków ?
3. Polećcie mi proszę jakiegoś lutnika z okolic Warszawy / Mińska maz. może troszkę ustawi gitarę, by była łatwiejsza dla osoby niezwyczajnej gry na akustyku..
4. Zamówiłem sobie już mały piecyk Dean'a 20W.. Powiedzcie mi czy da się na akustyku uzyskać mocniejsze heavy metalowe brzmienie.. Czy efekty do elektryków będą dobrze współpracowały ? Jest pare fajnych kawałków, których chciałbym się nauczyć.. :)

ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
MariuszR

Łatwy jazz na gitaręNaucz się grać jazz na gitarze
33,00 złCD + książka 34 str. A4
Żadnych tajemnicSzkoła gry na gitarze elektrycznej. Krzysztof Błaś zdradza tajniki gry.
87,00 zł192 stron A4 plus 3 x CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez MariuszR » 2011-12-30, 13:33

Zapiąłem dzisiaj struny Dean Markley (11-46) Blue Steel zamiast Elixir'ów i jest znacznie lepiej.. Bardzo bym prosił o pomoc w poniższych kwestiach.. wrzucam jeszcze raz zapytania..

1. Może macie jakieś swoje typy "miękkich" strun.
2. Akcja.. Odległość E1 na 12-tym progu od progu jest ok. 3 mm (4 od podstrunnicy).. Jak ma się to do innych akustyków ?
3. Polećcie mi proszę jakiegoś lutnika z okolic Warszawy / Mińska maz. może troszkę ustawi gitarę, by była łatwiejsza dla osoby niezwyczajnej gry na akustyku..
4. Zamówiłem sobie już mały piecyk Dean'a 20W.. Powiedzcie mi czy da się na akustyku uzyskać mocniejsze heavy metalowe brzmienie.. Czy efekty do elektryków będą dobrze współpracowały ? Jest pare fajnych kawałków, których chciałbym się nauczyć.. :)
MariuszR

Postprzez FlamStyle » 2011-12-30, 19:11

W moim akcja strun ze względów, że lubię grać czasem siłowo wynosi 1,3mm. Do b.delikatnej gry fingerstyle bez thumbpicka udało mi się ustawić poniżej 1mm. W swojej gitarze o tyle mam dobrze, że mogę ustawiać akcję strun poprzez śruby w mostku, co powoduje że nie muszę tracić czasu na zdejmowanie strun. Robię to w dosłownie kilka sekund w obie strony. Nie tracę przez to również podstawków :]

Co do strun. Opinia jest taka, że najłatwiej z ładnym brzmieniem gra się na Martinach FX, sam również uważam podobnie jednak odpowiednio wyregulowana gitara będzie wygodna na każdych strunach, nawet tych najgrubszych. Na pewno niższą akcję strun uzyskasz na "grubszych" strunach ;p

Co do efektów. Odpowiadam stanowcze NIE. To nie jest gitara elektryczna, nie kaleczmy akustyka, swoich uszu brzmieniem przesterowanym, które będzie tak czy siak fatalne. Wzmocnić pazur można, np poprzez "tłumiki" do otworów rezonansowych. Wtedy gitara również zyskuje innych walorów brzmieniowych jak i łatwiej nad nią zapanować. Oczywiście tyczy się to wszystko gry pod prądem :]

Co do lutnika nie pomogę, jednak z odrobiną rozsądku można to zrobić przyzwoicie samemu :) Jest pełno poradników jak to zrobić, więc zachęcam chociażby do spróbowania.
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 171

Postprzez MariuszR » 2011-12-30, 19:53

Wielkie dzięki za odpowiedź.. Powiem Ci jednak, że sama zmiana strun z profesjonalnych Elixirów na cieniutkie Deany dała bardzo duży efekt jeśli chodzi o twardość.. która znacznie zmalała.. Poczytałem forum i postanowiłem troszkę "podkręcić" gryf. Na szczęście mam dość długie i cienkie palce, i spokojnie udało mi się to zrobić bez zdejmowania strun.. Zszedłem z akcją do ok. 2mm.. i przy miękkich strunach to chyba wiele więcej nie opuszczę, by nie brzęczało.. a zaszlifowanie siodełka czy mostka to jednak już zbyt duża ingerencja jak na moje pojęcie.. lutnik też musi z czegoś żyć.. ;)

Brzmienie gitary jest naprawdę super, tak na Elixirach jak i Deanach, oczywiście totalnie brakuje mi basów po przesiadce z klasyka, ale w koncu to mini-jumbo, więc nie ma czego oczekiwać.. Mam jeszcze komplet strun Ernie Ball Rock&Blues 2008, które łączą grube struny basowe (0.030, 0.042, 0.052) oraz cienkie wiolinowe (0.010, 0.013, 0.017). Dodatkowo struna G nie ma w nich owijki.. Ciekawy jestem czy faktycznie dadą trochę więcej basu..

Tak czy owak już pojawił mi się banan na twarzy, bo wstępnie byłem deko przerażony twardością.. a po drobnych korektach jest dużo dużo lepiej..
MariuszR

Postprzez astonmarcin » 2011-12-30, 20:16

Ok obniżyłeś akcję, teraz pytanie czy gitara dalej stroi? (czy gryf jest prosty, czy jest lekka łódka?)
Sprawdź to, bo akcji strun nie reguluje się prętem napinającym gryf. (Pręt służy do regulacji krzywizny gryfu)
gg 1826540
astonmarcin

Pochwały: 5

Postprzez MariuszR » 2011-12-30, 20:58

Podciągnąłem jakieś pół obrotu.. także niewiele.. a według elektroniki i mojego słuchu nie ma problemu ze strojeniem.. Myślę, że obniżenie akcji jest głównie dzięki strunom wymagającym mniejszej siły naciągu, a nie podkręceniu pręta w gryfie.. Wygięcia optycznie nie widzę żadnego.. Tak czy siak dzięki za uwagę, zapamiętam.. :)
MariuszR

Postprzez FlamStyle » 2011-12-30, 21:40

Na moje akcja się zmieniła minimalnie, na pewno nie o 1 mm. Poprzez regulację prętem można obniżyć akcję, fakt. Na progach 6-12 jest to możliwe, jednak o naprawdę minimalne wartości. 0,1-0,2mm na 12 progu to maksymalna różnica.
Dodam, że struny również nie mają wpływu na akcję strun. Sprawdź dokładnie jeszcze raz, ewentualnie Twój pomiar/przyrząd do pomiaru jest niedokładny. Innej opcji nie widzę.

Dziwna sprawa również, że brakuje ci basu. Klasyk w moim odczuciu ma go dużo mniej. Pudło GA charakteryzuje się dosyć wyrównanym pasmem ( praktycznie najbardziej, nie licząc pudła GS ) dlatego może to struny stwarzają takie wrażenie ;P Polecam Ci Martinki FX, w przypadku których raczej nie będzie go brakować :]
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 171

Reklama