W końcu zdecydowałem się co wybrać.. i kupiłem Deana Performer DSE, mam go od wczoraj.. Wizualnie gitara jest piękna i wykonana z wielką precyzją.. ogólnie nie ma się do czego przyczepić.. Gram praktycznie wyłącznie hobbystycznie w domu dla siebie.. no i osób, które są w zasięgu słyszalności.. i ogólnie jestem stosunkowo zielony w temacie.. :)
Wrzucam trochę danych, bo Deany są raczej mało znane:
- gitara elektro-akustyczna Dean serii Performer z aktywną elektroniką Fishman
- płyta wierzchnia z litego świerku
- boczki i tył z palisandru
- szyjka z mahoniu, profil Dean C
- podstrunnica palisandrowa z dużymi perłowymi markerami "hex" (na górnej krawędzi chwytni powtórzone markery)
- długość czynna strun 25 1/4"
- progi 23/21
- klucze Grover gold zamknięte olejowe
- mostek palisandrowy Dean Acoustic
- aktywna elektronika Fishman Classic 4
- wykończenie Gloss Natural - korpus, szyjka oraz główka instrumentu w wykończeniu naturalnym, pokryte wielowarstwowym lakierem bezbarwnym polerowanym na wysoki połysk; krawędzie korpusu, szyjki oraz główki ozdobione bindingiem z perłowymi elementami; otwór rezonansowy ozdobiony kunsztowną inkrustacją rozety z masy perłowej
Gitarę kupiłem od przedstawiciela firmy Dean, czyli w FX Music, polecam..
Mam kilka pytań do Was, bo to mój pierwszy akustyk.
1. Zapięte są struny Elixir i dla mnie póki co gitara jest dość twarda z nimi i palce bolą jak się tak dłużej pobawić.. Kiedyś miałem gitarę elektryczną, później wiele lat klasyka.. Z akustylami miewałem bardzo sporadycznie do czynienia i to chwilowo.. i zdawałem sobie sprawę, że akustyk jest twardszy, ale mi ciężko jest nawet jakoś znacząco podciągać struny po dociśnięciu.. Zamówiłem sobie już struny Dean Markley (11-46) Blue Steel, mam nadzieję, że troszkę wygodniej będzie mi grać.. Może macie jakieś swoje typy "miękkich" strun.
2. Akcja.. Odległość E1 na 12-tym progu od progu jest ok. 3 mm (4 od podstrunnicy).. Jak ma się to do innych akustyków ?
3. Polećcie mi proszę jakiegoś lutnika z okolic Warszawy / Mińska maz. może troszkę ustawi gitarę, by była łatwiejsza dla osoby niezwyczajnej gry na akustyku..
4. Zamówiłem sobie już mały piecyk Dean'a 20W.. Powiedzcie mi czy da się na akustyku uzyskać mocniejsze heavy metalowe brzmienie.. Czy efekty do elektryków będą dobrze współpracowały ? Jest pare fajnych kawałków, których chciałbym się nauczyć.. :)