Opinie i dyskusje o gitarach akustycznych i klasycznych

Postprzez Pilnik » 2011-12-29, 16:49

FlamStyle napisał(a): Według mnie porównanie sklejkowego Fendera do Washburna czy też Craftera z litym topem jest nie na miejscu.

Obrazek
Od kiedy Fender to sklejka? Już nawet idąc na łatwiznę posłużmy się sklepami muzycznymi, w każdym przeczytasz informacje
Korpus: - wierzch: świerk - tył i boki: mahoń

Wprowadzają konsumentów w błąd? Wiesz co jest najlepsze? Że jesteś jedynym hejterem akustyków Fendera na forum i mimo to i tak cała masa osób będzie polecać CD-60 w tematach "akustyk do 500 - 600zł" itp.
Ja na tym etapie kończę tą "dyskusję", dajesz ciętą ripostę, żeby Twoje było na wierzchu i kończymy.
I love Rock'n'Roll
Pilnik

Pochwały: 32

Gitara rockowaSzkoła gry: skale, riffy, ćwiczenia
38,98 złCD + książka 72 str
Wojny gitaroweMultimedialna szkoła gry na gitarze dla gitarzystów
35,29 zł2xCD: audio i multimedialna
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez FlamStyle » 2011-12-29, 16:58

jarekosm napisał(a):Słyszałeś się z drugiej strony czata?

Na codzień nagrywam z przystawki bądź Zoomem Q3 HD. Grając z nudów ze znajomym na czacie powiedział, ze to co słyszy nie odbiega dużo od nagrań. Wystarczy takie uzasadnienie?

Co do tematu.
http://www.gramy-instrumenty.pl/akustyc ... tara-.html
Warto się nią zainteresować. Wiele można poczytać o bliźniaczym modelu D10, który według mnie jest nawet słabszy od serii WD, a mimo wszystko zbiera bradzo pozytywne opinie. Zachęcam od osłuchania oraz oczytania się :)

@Pilniku.
Wytłumaczę Ci to raz a dobrze. Drewno wykorzystywane do budowy gitar akustycznych to:
-lity świerk, lity mahoń, lity cedr, lity palisander itd
-sklejka świerkowa, sklejka mahoniowa itd

Fender CD wykonany jest ze sklejki, konkretnie świerkowej na topie oraz na bokach i tyle mahoniowej. Chociażby Crafter D8/GA8 to lite drewno świerkowe na płycie wierzchniej oraz sklejka mahoniowa na bokach oraz plecach.

Rodzaj pudła: Dreadnought/Western,
Top: lity świerk Engelmanna,
Tył: mahoń,
Boki: mahoń,

Różnica w jakości brzmienia z pudła, tego jak gitara reaguje, jak pracuje oraz jak wytrzymuje natężenie strun, wilgotność jest znacząca nawet jeżeli porónujemy full sklejkę z litym topem.
Do tego przeczytaj pw, aby dalej swoją niewiedzą tutaj nie świecić :) A że jestem jedynym hejterem jedynie pokazuje, jak głusi są inni. Podziwiam Cie za ten zapał, ale nadal Ci się nie udaje :)
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 171

Postprzez Pilnik » 2011-12-29, 17:00

FlamStyle napisał(a):aby dalej swoją niewiedzą tutaj nie świecić :)

Niezła hipokryzja.

Jeśli chodzi o akustyki z niższej półki cenowej tak naprawdę jest to loteria. Stagg za 300zł może być lepszy niż Fender CD-60, z kolei inny egzemplarz CD-60 może zagrać lepiej niż Takamine. Wszystko zależy od egzemplarza. kolejna niepotrzebna kłótnia.
I love Rock'n'Roll
Pilnik

Postprzez Adios » 2011-12-29, 21:57

FlamStyle napisał(a):A że jestem jedynym hejterem jedynie pokazuje, jak głusi są inni.

xD

W temacie akustyków nie siedzę zbyt dobrze, bo nie kręcą mnie te gitary, ale brałbym Takamine, spotkałem się z samymi dobrymi opiniami na temat tej firmy (sam mam klasyka od nich), zresztą kiedyś wpadł mi jakiś jej egzemplarz w łapy i grał bardzo przyzwoicie, dobrze wykonany.
Martch, Takamine EG-116 i parę innych gratów.

Mroova napisał(a):nirda okevke

Stefan napisał(a):Kasztanki to mój świat!
Adios
Moderator