Opinie i dyskusje o gitarach akustycznych i klasycznych

Postprzez DarthKamil » 2011-04-23, 18:08

Witam.

Po pierwsze przepraszam jeśli zrobiłem coś wbrew regulaminowi i zaśmiecam forum, ale sprawa z progami nie daje mi to spokoju. Poza tym, dzisiaj sobota, więc zamęczyłbym się czekaniem, żeby zapytać o to w sklepie.

Ale do rzeczy. Jakieś dwa miesiące temu kupiłem Höfnera HC-206. Wujek ograł, posprawdzał - gitarka była w porządku. No i wszystko fajnie, ładnie - powolutku uczę się grać.
Niestety dzisiaj spostrzegłem kilka pęknięć na progach od strony struny basowej E (progi 1, 3 i 6). Rysy to nie są. Paznokciem można wyczuć małe wgłębienia, więc raczej nie schodzi farba. Póki co nie są one bezpośrednio pod struną, więc brzmienie raczej się nie zmieniło.

Zdjęcia tego feleru (wybaczcie jakość):
http://img231.imageshack.us/img231/8650/picture325a.jpg
http://img219.imageshack.us/img219/3434/picture327v.jpg

W związku z tym pytanie. Czy jest to normalne, że na progach robią się takie pęknięcia (w co wątpię)? Czy może przesadzam i popadam w niepotrzebną panikę o swoją kochankę?
A jeśli nie, to co z tym fantem zrobić? Czy sama wymiana progów wystarczy?

I jeśli to istotne - podczas kupowania w sklepie, inny egzemplarz z tej samej serii miał progi za wysoko, co wujek zauważył. Z tym, że może to była jakaś wadliwa seria.
Jeszcze tak sobie pomyślałem, czy te pęknięcia mogą powodować zużyte struny (fabryczne, kupione razem z gitarą, od tego czasu ich nie zmieniałem)? Bo właśnie zamierzałem kupić nowe, ale może przesadziłem z czekaniem na ich wymianę.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc : )
DarthKamil

Tapping oburęcznyAdam Fulara, DVD i szkoła tappingu oburęcznego
41,00 złDVD + książka 54 str. A4
Gitarowe wyzwania 2Szkoła gry na gitarze na 3 płytach DVD
47,00 zł7 godzin video
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez FlamStyle » 2011-04-23, 18:14

Z fotografii widać, że próg jakby się odłamał co oznacza wymianę. Nabicie nowych progów to koszt ponad 200 zł czyli połowa wartości tej gitary więc nie łap się za naprawę na własny koszt. Skoro jest ze sklepu to powinni ją naprawić bądź wymienić w ramach gwarancji. Zużyte struny mogą niszczyć progi w takim stopniu, że powstaną rowki które należy wyszlifować. Nie ma praktycznie opcji, żeby próg pod naciskiem struny, do tego nylonowej się złamał. Moim zdaniem jest to problem wynikający z źle nabitych progów i w grę wchodzi jak najwcześniejsza ich wymiana. Jeśli całkowicie się złamią może być problem z gwarancją, sprzedawcy różnie reagują na takie rzeczy.
Co do innego egzemplarza, jeżeli progi były za wysoko, jednak były równe to nie oznaczało, że gitara jest zła. Jeżeli akcje dałoby się wystarczająco obniżyć, a same struny nie obijałyby się w żadnej pozycji o progi to taka gitara mogłaby Ci wystarczyć na dłużej mniejszym kosztem ze względu na możliwość większej ilości szlifowania progów.

Autor postu otrzymał pochwałę
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 171

Postprzez DarthKamil » 2011-04-23, 18:45

Dzięki wielkie za pomoc : )

Człek spokojniejszy jak wie na czym stoi.
Trochę miałem pecha z tymi progami. Żeby tylko jeszcze sprzedawca był chętny ja przyjąć.

A z tym innym egzemplarzem to chyba była jakaś poważniejsza usterka, bo sprzedawca sam postanowił odesłać ją do hurtowni/serwisu/gdzieś do naprawy.

Raz jeszcze serdeczne dzięki.
DarthKamil

Postprzez conscious » 2011-04-23, 19:02

Musi przyjąć.

A w tamtej może nie chodziło o za wysokie progi, tylko nierówno nabite.
ObrazekObrazekObrazek
Furch S40 + Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) + Crate V18-212 + Roland Cube 40 xl
conscious

Pochwały: 217