Dyskusje, porady, ćwiczenia dla gitarzystów basowych
ObrazekObrazekObrazek

Postprzez Warjat » 2011-06-02, 17:39

Witam. Mam parę pytań odnośnie gitary basowej. Dodam, że nie jestem doświadczony w tej dziedzinie muzyki, w najbliższym czasie planuję sprzedaż psp i kupno za pieniążki tejże gitary.
Czy łatwo nauczyć się od podstaw gry z książek i poradników czy MUSZĘ mieć nauczyciela?
Czy do 600 zł kupię samą gitarę (może być używana) w dobrym stanie, żeby się nie rozpadła po paru dniach? :)
Czym się różni gitara 4 i 5 strunowa?
Czy, żeby grac sobie w domu muszę mieć wzmacniacze czy na początek wystarczą słuchawki i komputer?
Czy podczas grania bardzo hałasuje, nie chcę aby przeszkadzała innym domownikom?
Jakie są dobre marki które oferują dobry sprzęt w przystępnej cenie dla początkujących?
Mile widziane jakieś aukcje aczkolwiek tylko pokazowo gdyż na razie nie dysponuję gotówką.

Pozdrawiam.
Warjat

Moja basówka - pierwsze krokiNauka gry na gitarze basowej
54,00 złDVD + CD + książka 84 str
Łatwy kolędy gitaręDruga część śpiewnika z kolędami na gitarę
25,00 złksiążka 48 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Endi » 2011-06-02, 18:01

Z książek czy też nawet korzystając tylko z internetu można się bez problemu sporo samemu nauczyć, ale owszem, zawsze przyda się nauczyciel który wytknie błędy i będzie dostosowywał ćwiczenia do twojego poziomu, więc jeśli masz taką możliwość to polecam nauczyciela.
600 zł to wystarczająco żeby znaleźć jakąś porządną używkę, aczkolwiek nie podam ci konkretnego przykładu bo nie znam się na basach.
Gitara 4 i 5 strunowa różnią się tym, że ta dodatkowa struna daje możliwość wydobycia niższych dźwięków, poza ty w wielu piosenkach się przydaje, tylko problem jest jeśli nie grasz na tej strunie, wtedy nie potrzebnie oddaje ona wibracje i zagłusza inne struny, więc gra robi się trudniejsza bo musisz ją tłumić.
Do gry w domu na początek wystarczą tylko słuchawki i kabel.
Bas, przez to że wydaje niskie dźwięki jest raczej mniej słyszalny niż zwykła gitara, nawet na sucho, także nie powinno być problemów z hałasem dopóki nie kupisz pieca
Aukcji Ci nie podam, bo jak pisałem nie znam się na basach ;]

Autor postu otrzymał pochwałę
Endi

Pochwały: 5

Postprzez Warjat » 2011-06-03, 13:59

Dzięki za odpowiedź. Chciałem jeszcze wiedzieć jakie książki do nauki możecie polecić oraz czy sam łatwo nauczę się stroić gitarę?
Warjat

Postprzez Geohound » 2011-06-03, 14:43

http://sklepmuzyczny24.com/product/Szko ... wej,bas-01 Od zera powinno styknąc.

Co do strojenia - tak, podlaczasz pod kompa i stroisz az wskazówka w programie pokaze dzwiek ktory ma byc - okropnie truuuudne xP

Autor postu otrzymał pochwałę
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Pochwały: 220

Postprzez Warjat » 2011-06-03, 15:37

Ok dzięki wielkie za odpowiedzi, nie wiedziałem, że ze strojeniem to takie proste. Moja siostra miała kiedyś gitarę klasyczną i myślałem, że to trudniejsze będzie bo ona zawsze miała z tym problem, ale to co innego. Tej książki poszukam na allegro może będzie jakaś używka taniej, albo na jakiejś giełdzie;)

Na razie to tyle pytań, choć może przed kupnem samej gitary wrócę abyście coś doradzili więc jak można nie zamykać tematu...;)
Warjat