Akcesoria, efekty, multiefekty, przetworniki, paski, kostki i inne drobiazgi

Postprzez Rambo666 » 2012-02-03, 17:47

Cześć i czołem.
Posiadam Epi LP 100 (jak w sygnaturce jednak w innym kolorze (VS)), piec lampowy przez mojego kuzyna robiony (używany podczas koncertów blues rockowych więc nie mam na co narzekać), nie posiada on jednak żadnego przestera więc używałem mojego starego, który też dawał rade... póki co... teraz nie działa, a ja stanąłem przed trudnym dylematem życiowym, oglądnąłem już setki filmików na yt z recenzjami efektów i tym podobnych, ale jakoś żaden nie był pod LP, a jednak każda gitara reaguje inaczej, więc zwracam się do was o wielcy gitarzyści o pomoc w wyborze overdriva jakiegoś pod hard rocka (gitara prowadząca więc i solo musi na nim chodził ładnie :)), najlepiej tak żeby brzmiał jakoś podobnie do Appetite for Destruction. Problem dopiero pojawia się gdy dodam że ma on kosztować do 150zł i być dostępny na polskim rynku (najlepiej Alledrogo, lecz niekoniecznie)
Dziękuję jeśli ktoś w ogóle to przeczytał, toż to długie jest. Gdy potrzebne będą dodatkowe informacje to owych udzielę :)
dziękuję i pozdrawiam
Obrazek Obrazek

"Po tym co przeszliśmy, po tych wszystkich zmianach, stresach, narkotykach - udało nam się zyskać pewność, że bez względu na to co się stanie, naprawdę rozumiemy naszą muzykę, że nie jesteśmy jakimś pieprzonym, podrzędnym zespołem grającym pop." Saul Hudson

W avatarze to nie moja gitara, moja to ta w podpisie, ale w kolorze VS :P
Rambo666

Szkoła gry na gitarzeDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
34,00 złpłyty DVD
Gitarowe wyzwania 2Szkoła gry na gitarze na 3 płytach DVD
47,00 zł7 godzin video
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Dede » 2012-02-03, 18:35

W tej kwocie to rozejrzyj się za Nano Muffami od Electro-Harmonix, używki powinieneś wyrwać w tej cenie.
Chociaż jak bym trochę dozbierał... Za 2 razy tyle mógłbyś kupić już naprawdę dobrą kostuchę.

Autor postu otrzymał pochwałę
Dede

Pochwały: 12

Postprzez sadyslaw » 2012-02-03, 18:36

Marshall Jackhammer:
http://allegro.pl/marshall-jackhammer-j ... 39736.html
http://allegro.pl/marshall-jh-1-jackham ... 67721.html

Marshall Guv'nor:
http://tablica.pl/oferta/marshall-guv-n ... DI9cW.html
http://allegro.pl/marshall-guv-nor-plus ... 90770.html

Oba miałem. Świetnie nadają się do hardrockowych klimatów. Jackhammer da radę nawet coś na pograniczu metalu.
Ogólnie Jackhmammer ma więcej basu i brzmi ciężej. Guv'nor brzmi jaśniej. Mimo, że ma ciut mniej przesteru to moim zdaniem jest bardzoej drapieżny ;) No i bajerancko wygląda ;)

Autor postu otrzymał pochwałę
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

Do sprzedania Alesis Quadraverb
sadyslaw

Pochwały: 65

Postprzez Rambo666 » 2012-02-03, 18:46

Obu Panom pięknie dziękuję, początkowo myślałem automatycznie że wezmę któregoś z tych Marshalli, ale popatrzałem na tego Harmonixa i brzmi w sumie genialnie. Marshall natomiast to kurde jednak jest gwarancja jakości, ale jest też ten strach że zapłacę za samo logo. Nie wiem co wezmę, ale raczej na 90% będzie to coś z powyższych propozycji.
Jeszcze raz dziękuję, bo każda z tych propozycji to to czego szukam :D
Obrazek Obrazek

"Po tym co przeszliśmy, po tych wszystkich zmianach, stresach, narkotykach - udało nam się zyskać pewność, że bez względu na to co się stanie, naprawdę rozumiemy naszą muzykę, że nie jesteśmy jakimś pieprzonym, podrzędnym zespołem grającym pop." Saul Hudson

Rambo666

Postprzez sadyslaw » 2012-02-03, 19:10

Muffy i te Marshalle to całkiem inne efekty. Musisz porównać i wybrać sam.

A co do firmy Marshall to nie powiedziałbym, że to gwarancja jakości i brzmienia. Electro Harmonix specjalizuje się głównie w efektach i są to efekty ze światowej czołówki i ani brzmienia, ani solidności nie można im odmówić. U Marshalla te efekty są jakby na doczepkę. Priorytetem firmy są wzmacniacze. Chociaż ostatnimi czasy udały im się efekty świetnie brzmiące, w dobrej cenie, pancerne i neizniszczalne i do tego o ciekawym wyglądzie.

Marshalle znajdziesz w każdym sklepie muzycznym. Idź i sprawdź.

Są ludzie zakochani w Muffach, a są tacy co ich nie lubią. To samo z tymi Marshallami.
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

sadyslaw

Postprzez fws » 2012-02-03, 20:34

Rambo666 napisał(a):ma on kosztować do 150zł i być dostępny na polskim rynku

Za tyle to
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/e ... t-drive-v2

Dede napisał(a):W tej kwocie to rozejrzyj się za Nano Muffami od Electro-Harmonix, używki powinieneś wyrwać w tej cenie.

Uzywane potrafia schodzic ponizej 80zl, ale ja bym tak nie polecal komus kto go nie zna. Wprawdzie to nie jest mniejszy Big Muff tylko Muff Fuzz, ale i tak.

sadyslaw napisał(a):U Marshalla te efekty są jakby na doczepkę. Priorytetem firmy są wzmacniacze. Chociaż ostatnimi czasy udały im się efekty świetnie brzmiące, w dobrej cenie, pancerne i neizniszczalne i do tego o ciekawym wyglądzie.

Jak dla mnie to odwrotnie, czyli stare efekty mieli dobre, lepsze od teraz chinskich. To wlasnie stare Marshalle sa kopiowane przez innych. Niezniszczalne tez nie sa, juz widzialem polamane plastikowe potencjometry w nich, chociaz nie we wszystkich sa plastikowe. Spotkalem sie juz nawet z porownaniem Marshalli do Behringerow w bardzo ciezkich obudowach.
fws
Doradca

Pochwały: 77

Postprzez sadyslaw » 2012-02-03, 20:41

Stare efekty mieli dobre ;) To fakt.
Plastikowych potencjometrów w nich nie widziałem. Aż z ciekawości pochodzę po sklepach i sprawdzę czy rzeczywiście ładują taki syf.

A porównanie do Behringerów moim zdaniem zupełnie nie na miejscu. Nowe efekty Marshalla są bardzo przyzwoitymi sprzętami, które śmiało mogą pojawiać się w poważnych pedalboardach.

Sam właśnie czaję się na delaya od Marshalla, bo podoba mi się bardziej od Bossa czy MXR, a do tego jest tańszy.

sadyslaw

Postprzez Rambo666 » 2012-02-04, 00:57

sadyslaw napisał(a):Muffy i te Marshalle to całkiem inne efekty. Musisz porównać i wybrać sam.

A co do firmy Marshall to nie powiedziałbym, że to gwarancja jakości i brzmienia. Electro Harmonix specjalizuje się głównie w efektach i są to efekty ze światowej czołówki i ani brzmienia, ani solidności nie można im odmówić. U Marshalla te efekty są jakby na doczepkę. Priorytetem firmy są wzmacniacze. Chociaż ostatnimi czasy udały im się efekty świetnie brzmiące, w dobrej cenie, pancerne i neizniszczalne i do tego o ciekawym wyglądzie.

Marshalle znajdziesz w każdym sklepie muzycznym. Idź i sprawdź.

Są ludzie zakochani w Muffach, a są tacy co ich nie lubią. To samo z tymi Marshallami.

Dlatego też w tym samym zdaniu zaraz po przecinku dodałem że nie chce płacić za logo :P
Po długim przeglądaniu różnych filmików, recenzji etc. zdecydowałem się na tego Marshalla Góvno, teraz tylko czekać i przetestować na żywo.
Komentarze niżej niestety nie zostały wzięte pod uwagę gdyż po prostu nie wchodziłem na ten temat później.
Dziękuję tak czy siak :)
Obrazek Obrazek

Rambo666

Postprzez fws » 2012-02-04, 02:20

sadyslaw napisał(a):Plastikowych potencjometrów w nich nie widziałem. Aż z ciekawości pochodzę po sklepach i sprawdzę czy rzeczywiście ładują taki syf.

To byl chyba chorus z plastikowymi, natomiast juz w przesterze, chyba JH, byly metalowe. W ogole w srodku inna technologia wykonania obu efektow byla, na korzysc JH.

Takze w niektorych nowych MXR tez juz plastikowe potencjometry sa.

A porównanie do Behringerów moim zdaniem zupełnie nie na miejscu. Nowe efekty Marshalla są bardzo przyzwoitymi sprzętami, które śmiało mogą pojawiać się w poważnych pedalboardach.

Sam właśnie czaję się na delaya od Marshalla, bo podoba mi się bardziej od Bossa czy MXR, a do tego jest tańszy.

Skoro tak uwazasz. Ja tam juz pisalem, ze mam ten delay Marshalla i w wiekszosci przypadkow wole analogowy delay Behringera.
fws
Doradca

Pochwały: 77

Reklama