Informacje o skradzionym sprzęcie

Postprzez sadyslaw » 2011-05-27, 10:49

Witam,

dzisiaj rano na moje ogłoszenie z forum odpowiedział człowiek przedstawiający się jako:
Fabian Okafor
AVDA. DEL CID, 22,
046018 VALENCIA,SPAIN

Podał swój adres i prosił o podanie mojego oraz o moje dane. Według amerykańskich serwisów i forów o oszustach internetowych jest to nigeryjczyk wyłudzający pieniądze. Odpowiadał na wiele ogłoszeń z różnych forów (nie tylko w Polsce) i za każdym razem wstawiał ten sam tekst przetłumaczony translatorem na różne języki:

"Witam
Ja skontaktować się w sprawie Twojego chciał ogłoszenie, jaki nadal
zainteresowany kupnem tego przedmiotu .. Mam go jeszcze w dobrym stanie
stanie i idealnym porządku. Dobra cena jest akceptowane, jeśli
zainteresowanych kupnem ode mnie. Daj mi znać cenę, jak również
adres do wysyłki kontakt wysyłki do domu. I będę
Skontaktujemy się z Państwem szczegóły. Dzięki i mam nadzieję usłyszeć od

ciebie szybko.

Z poważaniem
Fabian Okafor
AVDA. DEL CID, 22,"

GDYBY KTOŚ TAKI SIĘ DO WAS ODEZWAŁ NAJLEPIEJ ODPOWIADAJCIE NA MAILE, PODAJCIE FAŁSZYWE NAZWISKO, ADRES I NUMER KONTA. NIECH SIĘ TROCHĘ POMĘCZY
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

Do sprzedania Alesis Quadraverb
sadyslaw

Pochwały: 65

Fingerstyle Nauka gryWarsztaty gitarowe 50 ćwiczeń na gitarę solo
35,00 złCD + książka 60 str
Skale gitaroweNaucz się skal modalnych i harmonii w grze na gitarze
33,00 zł40 str książka + CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez conscious » 2011-05-27, 10:54

I niby co w tym za oszustwo? Więcej mózgu proszę.
ObrazekObrazekObrazek
Furch S40 + Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) + Crate V18-212 + Roland Cube 40 xl
conscious

Pochwały: 217

Postprzez sadyslaw » 2011-05-27, 16:47

Przecież nie napisałem, że oszukał mnie osobiście. Przekazuję tylko informacje jakie otrzymałem od Amerykanów z serwisów o oszustach internetowych. Ten sam tekst dostało wiele osób na różnych forach w USA, Niemczech i Anglii gdzie ludzie wystawiali swoje oferty sprzedarzy/kupna instrumentów. Gdy ktoś był głupszy niż ustawa przewiduje i podał swoje dane i wysłał komuś takiemu pieniądze to je stracił.

conscious napisał(a):I niby co w tym za oszustwo? Więcej mózgu proszę.

A ja proszę o odrobinę kultury. Jeśli temat Cię nie interesuje to nie musisz w nim nabijać postów.

I przy okazji widzę, że wszystko na tym forum musi się spotkać z jakąś chorą krytyką czego nie rozumiem.
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

sadyslaw

Postprzez conscious » 2011-05-27, 19:55

Ok, sorry, od początku..

Co w tym za oszustwo? :)
ObrazekObrazekObrazek
Furch S40 + Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) + Crate V18-212 + Roland Cube 40 xl
conscious

Postprzez out » 2011-05-27, 20:32

Może inaczej - to co ma wspólnego ze "Skradzione instrumenty"?
Washburn WR 154 (Merlin Hellfire)
Fender Stratocaster lut.
guitarway.pl
out

Pochwały: 1

Postprzez conscious » 2011-05-27, 20:36

Ale przecież tu nie ma żadnego oszustwa..
ObrazekObrazekObrazek
conscious

Postprzez sadyslaw » 2011-05-27, 22:04

Dobra. Niech już wam będzie. Temat można usunąć.

A jeśli chodzi o dział to nie chciałem zakładać tematu w dziale np. o efektach.

sadyslaw

Postprzez JeremiaszeKonin » 2011-05-27, 22:07

To wg Was, jak ktoś wyłudzi od kogoś pieniądze i nie prześle tego efektu (bo tak jest, no nie?) to wcale nie ma związku z oszustwem?
kapselleek napisał(a):Źródło szczęścia tkwi w nas samych, a nie w materialnych symbolach.
JeremiaszeKonin

Pochwały: 27

Postprzez LesPaulo » 2011-05-27, 22:54

dobre ;p
Nie mam podpisu.
LesPaulo

Pochwały: 8

Postprzez conscious » 2011-05-28, 00:53

Nie istnieje chyba osoba, który by wysłała po takiej wiadomości komuś kasę.. A jak istneije, to IMO zasługuje na to, żeby ją oszukano, bo za taki brak rozumowania - nie, że kogoś obrażam, pasuje po prostu takie określenie; się należy, bo jak inaczej się nauczy.

1- Jeżeli ktoś chciałby coś od niego kupić, odezwałby się sam do tej osoby, a nie, że sprzedawca nagle piszę do losowo wybranej osoby, że ma "coś" nie wiedząc nawet czy, ani czego potencjalny nabywca potrzebuje
2- Istnieje takie coś jak wysyłka za pobraniem, "pokaż zdjęcia" itp..
3- Kto wysłałby komuś pieniądze na zagraniczne konto...
Według mnie to nie oszustwo, tylko jakiś nieudany przekręt, który jest niewypałem już na starcie.
ObrazekObrazekObrazek
conscious

Postprzez sadyslaw » 2011-05-28, 09:04

conscious napisał(a):Nie istnieje chyba osoba, który by wysłała po takiej wiadomości komuś kasę.. A jak istneije, to IMO zasługuje na to, żeby ją oszukano, bo za taki brak rozumowania - nie, że kogoś obrażam, pasuje po prostu takie określenie; się należy, bo jak inaczej się nauczy.

No niestety istnieją tacy ludzie. Znam gościa, który chciał kupić telefon komórkowy na allegro. Umówił się na odbiór osobisty, ale poza allegro. Podczas spotkania dał gościowi kasę, a ten poszedł do samochodu bo niby tam miał ten telefon na sprzedaż i już nie wrócił.

Może faktycznie przesadziłem. Rozumiem, że prawie nikt nie dałby się na coś takiego nabrać i prawie nikt nie podałby komuś obcemu przez maila swojego adresu domowego, żeby np. obejrzał gitarę, ale może taki post z przestrogą da do myślenia tym ludziom, którzy mają swój świat i nie rozumieją co się dzieje na tym.

Według mnie to nie oszustwo, tylko jakiś nieudany przekręt, który jest niewypałem już na starcie.

i całe szczęście, że tak jest bo jakby był udany to by była lipa.

sadyslaw

Postprzez dikulec » 2011-05-28, 15:05

Z własnego doświadczenia przestrzegam- sprawdzajcie obcokrajowców, którzy chcą od was zakupić sprzęt. swego czasu sprzedawałem telefon na allegro- odezwały się 3 osoby z nigerii, wszystkie wiadomości w jednym tonie, wzięli numery konta itp. Jeden nigeryjczyk się zdecydował. Po pewnym czasie, gdy kasy nie było, przypomniałem o sobie. "Klient" na to, że mam mu wysłać tel, bo jeżeli bank nie dostanie numeru wysyłki, to nie przepuści kasy na moje konto... powiedziałem mu, ze rezygnuję. 5 minut po wysłaniu maila z rezygnacją odezwała się kolejna osoba z tamtej trójki. i wszystko od początku. Tak więc ostrzegam- uważajcie.
LAG T66D
Mensfeld Strat Copy HSS
Klasyk Sounder...
Epiphone Les Paul Custom EB (Haters gonna hate :P)
dikulec

Pochwały: 1

Postprzez Nitefly » 2011-07-03, 13:27

Też miałem "do czynienia" z tym człowiekiem...
Jakiś czas temu zamieściłem tutaj na forum ogłoszenie "Kupię wzmacniacz VOX Pathfinder 10", jeszcze tego samego dnia dostałem maila od tego człowieka o dokładnie takiej samej treści jak autor tematu, ale olałem to od razu, bo jeszcze mnie nie pogięło żeby robić interesy z kimś takim, bo od razu się domyśliłem, że to jakiś wyłudzacz.
Tylko podał inne dane, ale już nie pamiętam jakie, bo wywaliłem od razu maila do kosza.
ObrazekObrazek
Schecter Omen 6 EB
Nitefly

Pochwały: 13

Postprzez Adios » 2011-07-18, 21:18

Wpiszcie w googlach 'przesyłka do nigerii', życzę miłej lektury.
Martch, Takamine EG-116 i parę innych gratów.

Mroova napisał(a):nirda okevke

Stefan napisał(a):Kasztanki to mój świat!
Adios
Moderator

Pochwały: 32

Reklama