Opinie i dyskusje o gitarach akustycznych i klasycznych

Postprzez Coollfon » 2011-12-29, 23:19

Witam.
Sytuacja przedstawia się, tak iż mam okazje kupić gitarę Samick D-5-12CE http://www.centrummuzyczne.pl/SAMICK-D-5-12CE-Gitara-elektroakustyczna(3,6844,2539).aspx.
Jak widać jest to elektroakustyczny 12 strunowiec.

Mogę go mieć za 600 zł razem z piecem Vox Pathfinder 10. Gitara w stanie bardzo dobrym ( jak nowa ), piec w stanie dobrym.
Ogólnie to dzisiaj ją ogrywałem i muszę przyznać, że brzmienie ma bardzo fajne, dość ciepłe, jasne i bez takiej ostrej góry. Naprawdę wiosło mi się widzi.
Jest tylko problem natury takiej, że gitara stoi w Lombardzie ( pewien muzyk ja zastawił i nie spłacił ) i dość długo nie była używana ( stroiłem ją dzisiaj 20 minut bo struny wisiały już prawie jak makarony ). Zwyczajnie obawiam się o jej stan techniczny. Niby wszystko OK, nastroiłem ją , grałem, gryf prosty, progi OK, żadnych pęknięć ale w sklepie panują takie warunki ( zimno, wilgoć ) że boje się o drewno, czy moje obawy są uzasadnione ? Mogło się coś stać ?

Na razie zostawiłem ją do jutra w tym sklepie i mam zamiar iść jutro i sprawdzić czy trzyma strój ( klucze Grovery więc mam nadzieję, ze będzie OK chociaż podczas grania w sklepie parę razy mi zeszła ze stroju o parę centów - lecz myślę że to normalne po takim czasie ). Czy na coś jeszcze o czym nie napisałem powinienem zwrócić uwagę ? Ogólnie co sądzicie o tym wiośle ?
I jeszcze co do ceny: czy jest ona adekwatna do tego jej stanu ( nowa jak widać kosztuje 1100 zł ), zakładam że sprzedam tego Voxa Pathfinder ( mimo że jak na 10 W pierdziawkę to jest wyśmienity ) za jakieś 150 zł ( realna cena ). Więc wiosło wychodzi 450 zł. O negocjacjach u nich nie ma mowy. Tak samo ze zwrotem ( "Po odejściu od kasy reklamacji nie przyjmujemy"). Ale to normalne w Lombardach.

Zawsze chciałem mieć 12 strunowca bo ten dźwięk to bajka ( gra się też całkiem wygodnie ) a jak zagrałem Wish You Were Here to w ogóle się zakochałem :D ( nie żebym był taki sentymentalny ).

Proszę o pomoc i odpowiedź na wszystkie pytania.
Z góry dziękuje za każdą odpowiedź.
Obrazek

My Gear: Vintage V100 + Samick D-5-12CE + Digitech RP55 + Sznur DIY + para uszu i dwie dłonie
Coollfon

Pochwały: 2

Gitara Flamenco nauka gryOpis gitarowych technik gry flamenco
47,38 zł2xCD + 32 str A4
Sztuka improwizacji na gitarzeImprowizacja harmoniczna: skale, pozycje, techniki
20,00 złksiążka 54 strony A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez FlamStyle » 2011-12-29, 23:36

Oczy oraz słuch są najlepszym doradcą w takim wypadku. Jeżeli nie widać objawów złej wilgotności to ich prawdopodobnie nie ma. Warto by lusterkiem zajrzeć do środka pudła. Jeżeli tam wszystko jest ok to ja bym się zdecydował :)
Co do stroju. Niekoniecznie klucze mogą być problemem, jeżeli jutro takowy wystąpi oczywiście. B.często to zużyte struny są głównym winowajcą :]
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 171

Postprzez Wolansio » 2011-12-30, 00:57

Jeśli jutro zbytnio nie zejdzie ze stroju to ja bym brał. Sprawdziłbym jeszcze jak tam w środku z nią czy nic się nie odkleja.
ObrazekObrazek(Dot)->Crybaby 95-Boss DS-2-Cool Cat Chorus-DD600-Tu300-> ObrazekObrazek
Wolansio

Pochwały: 7

Postprzez conscious » 2011-12-30, 01:09

Każda struna, na każdym progu, od pierwszego do ostatniego - ze stroikiem w ręku.

Plus to co wyżej.
ObrazekObrazekObrazek
Furch S40 + Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) + Crate V18-212 + Roland Cube 40 xl
conscious

Pochwały: 217

Postprzez Coollfon » 2011-12-30, 20:39

A więc do rzeczy kupiłem ją, pomarudziłem u nich trochę że to mi się nie podoba i to i to etc. i wyhandlowałem do 500 zł z Voxem.
Więc gitarka całkiem przyjemna, strój trzyma, od wczoraj zrzedł tylko o kilkadziesiąt centów. Menzura ok, stroi na wszystkich progach, oprócz najgrubszej struny ( ale to chyba wina tejże struny ). Gryf prosty ma malutkiego bananka i ociupinkę jest przesunięty w stronę strun wiolinowych ale jest wręcz niezauważalne, chyba jestem przewrażliwiony... Pudło również chyba ok, tylko w środku są plamy białej farby ( ??? ) i w jednym miejscu na środku jest taka mokra plama ( nieduża ), wydaje mi się że od jakiegoś kleju, ogólnie nie widać żadnych zawilgoceń lecz tak do końca sucha też nie jest ( czuć troszku wilgocią ale jej nie widać ) ... W lombardzie panowała temperatura ok. 15 stopni i duża wilgotność.
Progi są w super stanie, elektronika sprawna, stroik w niej jest po prostu bajka, stroi się nim idealnie.
Widać, że jest solidnie wykonana. A co do wygody to też nie mam co narzekać.

Co do brzmienia to teraz na spokojnie w domu mogę powiedzieć, że racja jest trochę "suche", brakuję jej dołu, wiosło gra raczej środkiem i ogólnie słychać, że jest nierozegrane bo z godziny na godzinę brzmi lepiej ( Oo ;) ) jednak struny już domagają się wymiany...

Jestem ciekaw jak będzie gadać jutro...

Co do pieca jak by kogoś interesowało to również dobry sprzęt. Clean jest wyśmienity, pięknie dogaduje się z moim Les Paulem, przester też całkiem, całkiem do rocka, bluesa wystarczy do cięższych brzmień mniej. Typowe Vintage-owe brzmienie.
Ale chyba nie ma konkurencji z żadnym nowym combem w okolicach 300 zł.
Wprawdzie w moim egzemplarzu trochę trzeszczą potencjometry i słychać, że jest już suchy ( kondensatory raczej wymagają wymiany ) ale to dla mnie nie problem.

Może ktoś mi podpowiedzieć jakich strojów się używa na 12 strunówce ( oprócz oczywiście standardu w oktawach ).

Dziękuje za pomoc.
Obrazek

My Gear: Vintage V100 + Samick D-5-12CE + Digitech RP55 + Sznur DIY + para uszu i dwie dłonie
Coollfon

Pochwały: 2