Witam.
Sytuacja przedstawia się, tak iż mam okazje kupić gitarę Samick D-5-12CE http://www.centrummuzyczne.pl/SAMICK-D-5-12CE-Gitara-elektroakustyczna(3,6844,2539).aspx.
Jak widać jest to elektroakustyczny 12 strunowiec.
Mogę go mieć za 600 zł razem z piecem Vox Pathfinder 10. Gitara w stanie bardzo dobrym ( jak nowa ), piec w stanie dobrym.
Ogólnie to dzisiaj ją ogrywałem i muszę przyznać, że brzmienie ma bardzo fajne, dość ciepłe, jasne i bez takiej ostrej góry. Naprawdę wiosło mi się widzi.
Jest tylko problem natury takiej, że gitara stoi w Lombardzie ( pewien muzyk ja zastawił i nie spłacił ) i dość długo nie była używana ( stroiłem ją dzisiaj 20 minut bo struny wisiały już prawie jak makarony ). Zwyczajnie obawiam się o jej stan techniczny. Niby wszystko OK, nastroiłem ją , grałem, gryf prosty, progi OK, żadnych pęknięć ale w sklepie panują takie warunki ( zimno, wilgoć ) że boje się o drewno, czy moje obawy są uzasadnione ? Mogło się coś stać ?
Na razie zostawiłem ją do jutra w tym sklepie i mam zamiar iść jutro i sprawdzić czy trzyma strój ( klucze Grovery więc mam nadzieję, ze będzie OK chociaż podczas grania w sklepie parę razy mi zeszła ze stroju o parę centów - lecz myślę że to normalne po takim czasie ). Czy na coś jeszcze o czym nie napisałem powinienem zwrócić uwagę ? Ogólnie co sądzicie o tym wiośle ?
I jeszcze co do ceny: czy jest ona adekwatna do tego jej stanu ( nowa jak widać kosztuje 1100 zł ), zakładam że sprzedam tego Voxa Pathfinder ( mimo że jak na 10 W pierdziawkę to jest wyśmienity ) za jakieś 150 zł ( realna cena ). Więc wiosło wychodzi 450 zł. O negocjacjach u nich nie ma mowy. Tak samo ze zwrotem ( "Po odejściu od kasy reklamacji nie przyjmujemy"). Ale to normalne w Lombardach.
Zawsze chciałem mieć 12 strunowca bo ten dźwięk to bajka ( gra się też całkiem wygodnie ) a jak zagrałem Wish You Were Here to w ogóle się zakochałem :D ( nie żebym był taki sentymentalny ).
Proszę o pomoc i odpowiedź na wszystkie pytania.
Z góry dziękuje za każdą odpowiedź.

(Dot)->Crybaby 95-Boss DS-2-Cool Cat Chorus-DD600-Tu300->