Akcesoria, efekty, multiefekty, przetworniki, paski, kostki i inne drobiazgi

Postprzez KamilT » 2010-09-01, 20:34

Cześć skakałem sobie po forum i przy pewnym temacie uszczypnęła mnie moja niewiedza. Czy reverb bardzo pomaga w grze? Na moim laney'u mam go wbudowanego jednakże jego działanie jest mało dosłyszalne (nie wiem czy takie powinno być). W moim dotychczasowym mniemaniu reverb służył do "zapychania" przerw w dźwięku między uderzeniami, zmianami akordów itp. itd. Zakładam że jestem w błędzie? Mógłby mnie ktoś z mroku tego stwierdzenia wyprowadzić? Skakałem już trochę po googlach ale dowiedziałem się tyle co nic. Aha i jeszcze jedno. Miałby ktoś próbki reverbu "z krwi i kości" jak Pan Bóg przykazał? Ja mam w laneyu taki pogłos jakbym wszedł do pokoju 3x3m i klasnął kilka razy. Chciałbym sobie go porównać z jakimś analogowym reverbem.
Washburn WI15 + Laney Prism P20 (sprzedam zestaw albo osobno)
Lepiej siedzieć cicho i sprawiać wrażenie debila niż się odezwać i rozwiać wszystkie wątpliwości.
KamilT

Pochwały: 3

Wojny gitaroweMultimedialna szkoła gry na gitarze dla gitarzystów
35,29 zł2xCD: audio i multimedialna
Łatwy kolędy gitaręDruga część śpiewnika z kolędami na gitarę
25,00 złksiążka 48 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez slashgnr » 2010-09-01, 20:54

Jest wielu artystów, którzy nie wyłączają nawet reverbu. Ja mam podobnie, włączony jest praktycznie zawsze, najwyżej skręcony na jakąś małą wartość, ale zawsze jest. Dla mnie jest to efekt niezbędny, tak jak delay. Efekty modulacji przestrzennych to moja pasja :)
slashgnr

Pochwały: 13

Postprzez Chasdiel » 2010-09-01, 20:59

KamilT napisał(a):Cześć skakałem sobie po forum i przy pewnym temacie uszczypnęła mnie moja niewiedza. Czy reverb bardzo pomaga w grze? Na moim laney'u mam go wbudowanego jednakże jego działanie jest mało dosłyszalne (nie wiem czy takie powinno być). W moim dotychczasowym mniemaniu reverb służył do "zapychania" przerw w dźwięku między uderzeniami, zmianami akordów itp. itd. Zakładam że jestem w błędzie? Mógłby mnie ktoś z mroku tego stwierdzenia wyprowadzić? Skakałem już trochę po googlach ale dowiedziałem się tyle co nic. Aha i jeszcze jedno. Miałby ktoś próbki reverbu "z krwi i kości" jak Pan Bóg przykazał? Ja mam w laneyu taki pogłos jakbym wszedł do pokoju 3x3m i klasnął kilka razy. Chciałbym sobie go porównać z jakimś analogowym reverbem.

Reverb jest o tyle przydatny, że dużo przyjemniej się gra jak sie ma taki efekt włączony. Ogólnie jest to po prostu pogłos (w przeciwieństwie do delaya,który tworzy echo), czyli efekt właśnie taki jak się wchodzi do absolutnie pustego pokoju. Dobrym patentem jest także wyjście na klatkę schodową;P
Nie jest natomiast to nic niezbędnego. Pozwala czasem zamaskować jakieś błędy, niedoskonałosci i nagaje głębi:)

Co do próbki to trudno oddzielić samo brzmienie reverbu od brzmienia pieca.Bardzo fajnie tutaj działa lekki pogłos(ale na świetnym piecu jest robiony, wiec tym lepiej będzie brzmiał)
http://www.youtube.com/watch?v=hxkV8vX0vd4

Autor postu otrzymał pochwałę
Per aspera ad Astra.

Jak coś to udzielam lekcji gry na gitarze:)
Chasdiel
Doradca

Pochwały: 41

Postprzez KamilT » 2010-09-01, 21:00

No ale mi właśnie chodzi o to czemu niby jest taki super? Czy służy do w.w. celów?

@up: o coś takiego mi chodziło dizękuję :) ktoś może coś jeszcze dodać?
Lepiej siedzieć cicho i sprawiać wrażenie debila niż się odezwać i rozwiać wszystkie wątpliwości.
KamilT

Postprzez Chasdiel » 2010-09-01, 21:11

KamilT napisał(a):No ale mi właśnie chodzi o to czemu niby jest taki super? Czy służy do w.w. celów?

@up: o coś takiego mi chodziło dizękuję :) ktoś może coś jeszcze dodać?

W temacie poniżej Twojego masz też nagranie ze sporą dawką reverbu:
http://www.youtube.com/watch?v=TvJA6yyQiOM
Zdecydowanie bardziej słyszalna jest ta przestrzeń niż w poprzednim utworze.
Per aspera ad Astra.

Jak coś to udzielam lekcji gry na gitarze:)
Chasdiel
Doradca

Pochwały: 41

Postprzez DarreX » 2010-09-01, 23:27

Kiedy grasz na koncercie w hali lub stadionie to tam masz szerszą przestrzeń i naturalny reverb. Kiedy grasz w pomieszczeniu posiadając reverb (najlepszy przykład w multiefekcie) możesz sobie wybrać ustawienia pozwalające uzyskać przestrzeń pokoju, studia, hali, małego stadionu, dużego stadionu itp. Ot taki dodatek do brzmienia, który sam w sobie nic nie znaczy, dopiero z odpowiednim zastosowaniem potrafi ukołysać zmysły. Czasami wręcz żenujące jest ilu muzyków nagminnie używa reverbu i delay'a wszędzie i zawsze.

Obrazek
DarreX

Pochwały: 52

Postprzez Arni » 2010-09-01, 23:44

Posłuchaj sobie Baroness - Blue Record np. utwór 'A Horse Called Golgotha' - po to żeby, usłyszeć, że można robić świetną muzykę bez reverbu :) Kolesie na tym albumie brzmią, jakby grali w małym pomieszczeniu, bez dodatków, żadnych bajerów, tylko mocny, żywy dźwięk. Nawet na solach nic nie ma (jeśli gdzieś jest to znaczy, że mnie pamięć myli, bo dawno nie słuchałem, ale generalnie taki jest trend na tej płycie).
Reverb nie służy maskowaniu niedociągnięć, to niezbyt chlubne podejście:) Nadajen głębi i przestrzeni - ogólnie chodzi o to, że z głośnika wydobywa się dźwięk, który ma nałożoną imitację charakterystyki jakiegoś miejsca (niekoniecznie pomieszczenia) Najpopularniejsze brzmienie to chyba pogłos pustej hali :) Bardzo ładne, ale jak ze wszystkim trzeba uważać i ma to być tylko podbarwienie tego, co grasz a nie kwintesencja.

Arni

Postprzez KamilT » 2010-09-02, 14:15

Ok dzięki:) Temat do zamknięcia
KamilT

Reklama