Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez Nirvan » 2012-01-26, 14:41

Nie wiem jak to się nazywa i nie wiem jak to szukać w necie więc chciałbym się spytać jak nazywa się to:

http://www6.zippyshare.com/v/54047202/file.html

Ja jak tak próbuje latać palcem po tych progach to mam gorszy i cichszy dźwięk ;p
ObrazekObrazek
Nirvan

Łatwy kolędy gitarę21 kolęd na gitarę w 3 tonacjach z tabulaturą. Zagraj to na Wigilii!
25,00 złksiążka 48 str. A4
Gitarowe WyzwaniaPonad 4 godziny, ujęcia z różnych kamer, prawa i lewa ręka
34,00 zł2 płyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Glazus » 2012-01-26, 14:43

Tapping. Robisz to źle najwidoczniej.
Nie ma głupich pytań - są tylko głupi ludzie.

"Zanim nie odkryłem internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Albert Einstein
Glazus

Pochwały: 14

Postprzez Fredrick » 2012-01-27, 15:12

Z tego co mi wiadomo to struny muszą być ustawione bardzo blisko progów.
Fredrick

Pochwały: 1

Postprzez KlapekJL » 2012-01-27, 15:22

Fredrick napisał(a):Z tego co mi wiadomo to struny muszą być ustawione bardzo blisko progów.

Tjaa, najlepiej zwalić na kiepski sprzęt/złą regulacje gitary ;p Jak się potrafi, to i na gitarze za 300zł się tak zagra. Po prostu kwestia wyćwiczenia, na początku też źle uderzałem palcami i też kijowo wychodziło.

@down
Oczywiście lepiej się uczy/ćwiczy na dobrej gitarze. Ale stwierdzenie, że do tappingu potrzeba gitary z niską akcją strun, to głupota.
Ostatnio edytowano 2012-01-27, 15:46 przez KlapekJL, łącznie edytowano 1 raz
KlapekJL

Pochwały: 27

Postprzez kedzior85 » 2012-01-27, 15:42

Można zagrać na każdej gitarze, nawet tej nieustawionej, tylko że to moim zdaniem bardzo zniechęca początkującego. Np. na kiepskiej gitarze pograsz 30 minut i bolą palce, na dobrej gitarze można grać kilka godzin.
kedzior85

Postprzez Fredrick » 2012-01-27, 20:09

Nieprawidłowa regulacja gitary jest najczęstszą przyczyną tego, że ludzie mówią: "Próbowałem tego na mojej gitarze i to nie działa!" Bardzo ważnym czynnikiem jest niska akcja strun. Struny powinny praktycznie dotykać progów. Ten czynnik jest wyznacznikiem łatwości grania, klarowności i długości wybrzmiewania. Jeśli próbowałeś tappingu na gitarze z normalną akcją strun usłyszałeś prawdopodobnie cichy, stłumiony i zduszony dźwięk. Spowodowane to jest tym, że umyka gdzieś duża porcja energi, a bardziej niż sam dźwięk słyszalne jest jego uderzenie. Z niską akcją strun natomiast nawet bardzo lekkie uderzenie w strunę daje klarowny, czysty dźwięk.

Cytat zaczerpnięty z http://fulara.com/artykul6

Polecam przeczytać w całości, zwłaszcza Pan KlapekJL, bo ostatnio zauważyłem że dużo cwaniaczysz z tymi swoimi mądrościami.
A gitarę to chłopak ma bardzo dobrą do nauki, i nie wiem w którym miejscu mojej jednozdaniowej wypowiedzi jest napisane że to wiosło jest do kitu.
Hehe, aż mnie ciekawi czy Ty coś w ogóle umiesz zagrać :)
Fredrick

Postprzez KlapekJL » 2012-01-27, 20:16

Fredrick napisał(a):
Nieprawidłowa regulacja gitary jest najczęstszą przyczyną tego, że ludzie mówią: "Próbowałem tego na mojej gitarze i to nie działa!" Bardzo ważnym czynnikiem jest niska akcja strun. Struny powinny praktycznie dotykać progów. Ten czynnik jest wyznacznikiem łatwości grania, klarowności i długości wybrzmiewania. Jeśli próbowałeś tappingu na gitarze z normalną akcją strun usłyszałeś prawdopodobnie cichy, stłumiony i zduszony dźwięk. Spowodowane to jest tym, że umyka gdzieś duża porcja energi, a bardziej niż sam dźwięk słyszalne jest jego uderzenie. Z niską akcją strun natomiast nawet bardzo lekkie uderzenie w strunę daje klarowny, czysty dźwięk.

Cytat zaczerpnięty z http://fulara.com/artykul6

Polecam przeczytać w całości, zwłaszcza Pan KlapekJL, bo ostatnio zauważyłem że dużo cwaniaczysz z tymi swoimi mądrościami.
A gitarę to chłopak ma bardzo dobrą do nauki, i nie wiem w którym miejscu mojej jednozdaniowej wypowiedzi jest napisane że to wiosło jest do kitu.
Hehe, aż mnie ciekawi czy Ty coś w ogóle umiesz zagrać :)

Zauważ, że nie jest napisane w tym artykule, że struny MUSZĄ być ustawione nisko, tak jak Ty to napisałeś. I nie wiem jakim cudem tej techniki używał mój kumpel na swoim kaszaniastym Richwoodzie z kosmiczną (jak dla mnie) akcją strun. No nic, cudotwórca z niego widocznie. Ale najlepiej zrzucić winę na "źle wyregulowaną gitarę" jak coś nie wychodzi. Sam zrzucałem winę na mój sprzęt gdy uczyłem się slappowania na basie - a jak się okazało owszem, jak najbardziej dało się na nim slappować. I proszę Cię, nie oceniaj mnie przez pryzmat kilku postów które przeczytałeś w ciągu 2 dni. No i taki do przodu jesteś, że mnie oceniasz, a na PW dalej nie odpisałeś, co mi masz do zarzucenia... I nie napisałem, że autor ma złą gitarę, tylko że dużo osób często zwala winę na sprzęt, niezależnie od tego, jaki mają.

@edit
Btw ja swoją wiedzę opieram na doświadczeniu, a nie na artykułach ;p Gdybym się przed nauką naczytał takich artykułów, to bym pewnie zamiast się przyłożyć do nauki, latał po lutnikach za regulacją.
KlapekJL

Postprzez Fredrick » 2012-01-27, 20:34

A Ty myślisz że ja całymi dniami siedze przed monitorem i odpisuje na głupie posty?
Jakbym przez te 30 lat tak robił to na pewno daleko bym zaszedł :)
A artykuły piszą zazwyczaj ludzie którzy mają jakiekolwiek już doświadczenie to może takim głupim pomysłem ich czytanie nie jest.

Ale Ty ze swoim doświadczeniem oczywiście wiesz lepiej.
Fredrick

Postprzez KlapekJL » 2012-01-27, 22:38

Fredrick, właśnie o to mi chodzi, że wczoraj do Ciebie napisałem na PW, a Ty wolisz robić burdel w temacie zamiast odpisać mi na PW ;p A co do mojego doświadczenia to tak, z artykułem się nie zgadzam. Ofc jeżeli rzeczywiście po parunastu dniach ćwiczeń coś nadal nie wychodzi, to można zacząć podejrzewać że jest rozregulowana gitara. Ale jeżeli coś nie wychodzi przy pierwszym/drugim podejściu to nie ma co doszukiwać się winy w sprzęcie. Ale ofc w artykule napisali inaczej - wiadomo, taki artykuł może napisać tylko wirtuoz z 60letnim doświadczeniem. Proponuję zakończyć tą dyskusję bo nic nie wnosi do tematu. A zresztą na każdy argument możesz znaleźć jakiś artykuł w necie, choćby napisany przez 5latka.
KlapekJL

Reklama