Jak przerabiać lub zrobić samemu

Postprzez LeT » 2011-09-12, 19:40

Witam mam problem z reverbem w moim wzmacniczu (tj.Peavey Studio Pro 112). Czasami dziaa ale ostatnio okreceniu sycha tylko wielki szum. Razem z moim tat, ktry interesowa sie elektronik rozkrecilimy wzmacniacz i tak jak sdziem jest to prawdopodobnie problem z potencjometrem. Wygldao to jakby wczeniej byo co przy nim majstrowane (wzmacniacz kupiem uywany) i le przylutowane z jednej strony. Teraz pytanie gdzie moge kupi taki potencjometr? Ewentualnie mona go zastpi gitarowym? Oznaczenia na nim to 5D4 (ty) i B250K (gra)http://imageshack.us/photo/my-images/821/zdjecie2w.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/62/zdjecie1t.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/163/zdjecien.jpg/To ten drugi z brzegu, sorry e nie wida akurat tego miejsca gdzie le przylutowane. Gdyby co to ewentualnie moge zrobi jeszcze zdjecie. Z gry dzieki za pomoc
ObrazekObrazek

Washburn Wi14 + Peavey Studio Pro 112 + LINE 6 POD HD300
Avatar użytkownika
LeT
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2011-01-24, 22:27
Lokalizacja: Śląsk
Pochwały: 2

Wojny gitaroweMultimedialna szkoła gry na gitarze dla gitarzystów
40,00 zł2xCD: audio i multimedialna
Gitarowe wyzwania + Śpiewnik gitarowySzkoła gitarowa na 5 płytach DVD i ponad 600 stron śpiewnika
157,00 zł600 str + 5xDVD

Postprzez roberttomasz » 2011-09-12, 20:04

Gdyby zrobi zdjecie od strony druku to wyjanio by troche gdy jak widze zbyt duo jak na typowy potencjometr wystaje nek. Napewno s nki z obudowy przylutowane do masy ukadu ale i tak co mi nie pasuje. Tak wiec fotka. Jeeli pisze B250K to jest to potencjometr o charakterystyce B-liniowy i wartoci 250kohm .W Polsce np. firmy Telpod jest odwrotnie B-logarytmiczne. Zobacz na stronie TME maj tam rne nietypowe potencjometry.
Wykonuje płytki głównie do efektów gitarowych.
Przyjme gitary firmy Jolana.
Sprzedam http://imageshack.us/photo/my-images/19/sprzedamd.png/
Avatar użytkownika
roberttomasz
Doradca
 
Posty: 425
Dołączył(a): 2010-12-29, 17:20
Pochwały: 63

Postprzez LeT » 2011-09-12, 21:24

Sory za wprowadzenie w błąd, to jest pierwszy z brzegu czyli B10K. Pare nowych fotek:

http://imageshack.us/photo/my-images/202/img3975ob.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/153/img3981n.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/191/img3987xo.jpg/

Na stronie TME nie znalazłem.
ObrazekObrazek

Washburn Wi14 + Peavey Studio Pro 112 + LINE 6 POD HD300
Avatar użytkownika
LeT
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2011-01-24, 22:27
Lokalizacja: Śląsk
Pochwały: 2

Postprzez Recon » 2011-09-12, 22:20

Raczej nie kupisz takiego potencjometru, take dla mnie jedynym ratunkiem bedzie kupienie innego potencjometru liniowego i przylutowaniu go do pcb za pomoc maych przewodzikw, a potencjometr, eby nie kolidowa z pytk zamontowa do gry nogami. Co do lutu to wyglda prawidowo, aczkolwiek kto faktycznie przy nim kombinowa.Ja to generalnie bym go wylutowa i rozebra - s tam takie blaszki cieniutkie, ktre jed po pasku rezystancyjnym, by moe kto sie przy nim zneca i blaszki sie poodginay, dlatego wystarczyo by rozebra i podogina, potem multimetrem sprawdzi czy zakres rezystancji waciwie sie zmienia i wlutowa z powrotem, z pewnoci, e to nie potencjometr zawini.
Pozdrawiam

Paweł K.
Avatar użytkownika
Recon
 
Posty: 98
Dołączył(a): 2011-09-10, 22:00
Lokalizacja: Radom/Warszawa
Pochwały: 6

Postprzez roberttomasz » 2011-09-12, 23:55

Zdecydowanie tak jak radzi poprzednik. Funkcja tego potencjometru to zwieranie sygnału do masy czyli można wstawić typowy potencjometr 10kohm .
Wykonuje płytki głównie do efektów gitarowych.
Przyjme gitary firmy Jolana.
Sprzedam http://imageshack.us/photo/my-images/19/sprzedamd.png/
Avatar użytkownika
roberttomasz
Doradca
 
Posty: 425
Dołączył(a): 2010-12-29, 17:20
Pochwały: 63

Postprzez LeT » 2011-09-13, 19:10

Czyli najpierw sprawdzić te płytki a później jeżeli to nic nie da wymienić potencjometr na przykład na taki http://elkom-serwis.com.pl/obrotowe/192 ... s-1cm.html ? Nigdzie indziej nie umiałem znaleźć potencjometra 10kohm. Same 250 / 500.
ObrazekObrazek

Washburn Wi14 + Peavey Studio Pro 112 + LINE 6 POD HD300
Avatar użytkownika
LeT
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2011-01-24, 22:27
Lokalizacja: Śląsk
Pochwały: 2

Postprzez Recon » 2011-09-13, 19:58

Co sabo szukasz: http://sklep.avt.pl/p/pl/484893/potencj ... niowy.htmlA nie wiem czy czasem ten nie jest identyczny ksztatem i montaem: http://sklep.avt.pl/p/pl/3013/potencjom ... t2458.html
Pozdrawiam

Paweł K.
Avatar użytkownika
Recon
 
Posty: 98
Dołączył(a): 2011-09-10, 22:00
Lokalizacja: Radom/Warszawa
Pochwały: 6

Postprzez cygaro1886 » 2011-09-13, 20:32

a jak odkrecasz pota to zwieksza sie szum?
Naprawa wzmacniaczy gitarowych i innego sprzętu muzycznego

tel 669941869

Przemo
Avatar użytkownika
cygaro1886
 
Posty: 169
Dołączył(a): 2009-10-15, 17:32
Lokalizacja: poznan
Pochwały: 20

Postprzez LeT » 2011-09-13, 21:42

@Recon Wygląda troche inaczej ale tą końcówke ma taką samą.

@cygaro1886 - Jak jest na zero nie ma szumu, w miare odkrecania jest coraz wiecej szumu, ale co dziwne czasem jest słychać go bardziej czasem mniej a jak okazjonalnie reverb działał to szumu nie było wogóle.
ObrazekObrazek

Washburn Wi14 + Peavey Studio Pro 112 + LINE 6 POD HD300
Avatar użytkownika
LeT
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2011-01-24, 22:27
Lokalizacja: Śląsk
Pochwały: 2

Postprzez cygaro1886 » 2011-09-13, 22:18

to pot jest dobry tylko go przeczysc
usterka jest gdzie indziej zrob na maks potka od reverbu i popukaj w sprezyne zobacz czy sie cos dzieje
Naprawa wzmacniaczy gitarowych i innego sprzętu muzycznego

tel 669941869

Przemo
Avatar użytkownika
cygaro1886
 
Posty: 169
Dołączył(a): 2009-10-15, 17:32
Lokalizacja: poznan
Pochwały: 20