Jak przerabiać lub zrobić samemu czyli DIY

Postprzez LeT » 2011-09-12, 19:40

Witam mam problem z reverbem w moim wzmacniczu (tj.Peavey Studio Pro 112). Czasami działał ale ostatnio okręceniu słychać tylko wielki szum. Razem z moim tatą, który interesował się elektroniką rozkręciliśmy wzmacniacz i tak jak sądziłem jest to prawdopodobnie problem z potencjometrem. Wyglądało to jakby wcześniej było coś przy nim majstrowane (wzmacniacz kupiłem używany) i źle przylutowane z jednej strony. Teraz pytanie gdzie mogę kupić taki potencjometr? Ewentualnie można go zastąpić gitarowym? Oznaczenia na nim to 5D4 (tył) i B250K (góra)

http://imageshack.us/photo/my-images/821/zdjecie2w.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/62/zdjecie1t.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/163/zdjecien.jpg/

To ten drugi z brzegu, sorry że nie widać akurat tego miejsca gdzie źle przylutowane. Gdyby co to ewentualnie moge zrobić jeszcze zdjęcie. Z góry dzięki za pomoc
ObrazekObrazek

Washburn Wi14 + Peavey Studio Pro 112 + LINE 6 POD HD300
Avatar użytkownika
LeT
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2011-01-24, 22:27
Lokalizacja: Śląsk
Pochwały: 2

Rzemiosło i sztukaPonad 2 godziny szkoły gitarowej, improwizacja, skale i techniki
40,00 zł2 płyty DVD
Gitarowe wyzwania 2Szkoła gry na gitarze na 3 płytach DVD
47,00 zł7 godzin video

Postprzez roberttomasz » 2011-09-12, 20:04

Gdybyś zrobił zdjęcie od strony druku to wyjaśniło by trochę gdyż jak widzę zbyt dużo jak na typowy potencjometr wystaje nóżek. Napewno są nóżki z obudowy przylutowane do masy układu ale i tak coś mi nie pasuje. Tak więc fotka. Jeżeli pisze B250K to jest to potencjometr o charakterystyce B-liniowy i wartości 250kohm .W Polsce np. firmy Telpod jest odwrotnie B-logarytmiczne. Zobacz na stronie TME mają tam różne nietypowe potencjometry.
Wykonuje płytki głównie do efektów gitarowych.
Przyjme gitary firmy Jolana.
Sprzedam http://imageshack.us/photo/my-images/19/sprzedamd.png/
Avatar użytkownika
roberttomasz
Doradca
 
Posty: 632
Dołączył(a): 2010-12-29, 17:20
Pochwały: 63

Postprzez LeT » 2011-09-12, 21:24

Sory za wprowadzenie w błąd, to jest pierwszy z brzegu czyli B10K. Parę nowych fotek:

http://imageshack.us/photo/my-images/202/img3975ob.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/153/img3981n.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/191/img3987xo.jpg/

Na stronie TME nie znalazłem.
ObrazekObrazek

Washburn Wi14 + Peavey Studio Pro 112 + LINE 6 POD HD300
Avatar użytkownika
LeT
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2011-01-24, 22:27
Lokalizacja: Śląsk
Pochwały: 2

Postprzez Recon » 2011-09-12, 22:20

Raczej nie kupisz takiego potencjometru, także dla mnie jedynym ratunkiem będzie kupienie innego potencjometru liniowego i przylutowaniu go do pcb za pomocą małych przewodzików, a potencjometr, żeby nie kolidował z płytką zamontować do góry nogami. Co do lutu to wygląda prawidłowo, aczkolwiek ktoś faktycznie przy nim kombinował.

Ja to generalnie bym go wylutował i rozebrał - są tam takie blaszki cieniutkie, które jeżdżą po pasku rezystancyjnym, być może ktoś się przy nim znęcał i blaszki się poodginały, dlatego wystarczyło by rozebrać i podoginać, potem multimetrem sprawdzić czy zakres rezystancji właściwie się zmienia i wlutować z powrotem, z pewnością, że to nie potencjometr zawinił.
Pozdrawiam

Paweł K.
Avatar użytkownika
Recon
 
Posty: 158
Dołączył(a): 2011-09-10, 22:00
Lokalizacja: Radom/Warszawa
Pochwały: 6

Postprzez roberttomasz » 2011-09-12, 23:55

Zdecydowanie tak jak radzi poprzednik. Funkcja tego potencjometru to zwieranie sygnału do masy czyli można wstawić typowy potencjometr 10kohm .
Wykonuje płytki głównie do efektów gitarowych.
Przyjme gitary firmy Jolana.
Sprzedam http://imageshack.us/photo/my-images/19/sprzedamd.png/
Avatar użytkownika
roberttomasz
Doradca
 
Posty: 632
Dołączył(a): 2010-12-29, 17:20
Pochwały: 63

Postprzez LeT » 2011-09-13, 19:10

Czyli najpierw sprawdzić te płytki a później jeżeli to nic nie da wymienić potencjometr na przykład na taki http://elkom-serwis.com.pl/obrotowe/192 ... s-1cm.html ? Nigdzie indziej nie umiałem znaleźć potencjometra 10kohm. Same 250 / 500.
ObrazekObrazek

Washburn Wi14 + Peavey Studio Pro 112 + LINE 6 POD HD300
Avatar użytkownika
LeT
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2011-01-24, 22:27
Lokalizacja: Śląsk
Pochwały: 2

Postprzez Recon » 2011-09-13, 19:58

Coś słabo szukasz: http://sklep.avt.pl/p/pl/484893/potencj ... niowy.html

A nie wiem czy czasem ten nie jest identyczny kształtem i montażem: http://sklep.avt.pl/p/pl/3013/potencjom ... t2458.html
Pozdrawiam

Paweł K.
Avatar użytkownika
Recon
 
Posty: 158
Dołączył(a): 2011-09-10, 22:00
Lokalizacja: Radom/Warszawa
Pochwały: 6

Postprzez cygaro1886 » 2011-09-13, 20:32

a jak odkrecasz pota to zwieksza sie szum?
Naprawa wzmacniaczy gitarowych i innego sprzętu muzycznego

tel 669941869

Przemo
Avatar użytkownika
cygaro1886
 
Posty: 395
Dołączył(a): 2009-10-15, 17:32
Lokalizacja: poznan
Pochwały: 23

Postprzez LeT » 2011-09-13, 21:42

@Recon Wygląda trochę inaczej ale tą końcówkę ma taką samą.

@cygaro1886 - Jak jest na zero nie ma szumu, w miarę odkręcania jest coraz więcej szumu, ale co dziwne czasem jest słychać go bardziej czasem mniej a jak okazjonalnie reverb działał to szumu nie było wogóle.
ObrazekObrazek

Washburn Wi14 + Peavey Studio Pro 112 + LINE 6 POD HD300
Avatar użytkownika
LeT
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2011-01-24, 22:27
Lokalizacja: Śląsk
Pochwały: 2

Postprzez cygaro1886 » 2011-09-13, 22:18

to pot jest dobry tylko go przeczysc
usterka jest gdzie indziej zrob na maks potka od reverbu i popukaj w sprezyne zobacz czy sie cos dzieje
Naprawa wzmacniaczy gitarowych i innego sprzętu muzycznego

tel 669941869

Przemo
Avatar użytkownika
cygaro1886
 
Posty: 395
Dołączył(a): 2009-10-15, 17:32
Lokalizacja: poznan
Pochwały: 23