Informacje i pytania na temat twórczości muzyków i tras koncertowych

Postprzez dominont » 2011-06-24, 00:10

Michał "Nihil" Kuźniak
ObrazekObrazek
Czasem ironicznie.
dominont

Pochwały: 33

Sztuka improwizacji na gitarzeImprowizacja rytmiczna: skale, pozycje, techniki
20,00 złksiążka 64 strony A4
Śpiewnik gitarowyNajwiększy polski śiewnik rockowy. 2 części + śpiewnik WILKI gratis
65,00 złponad 600 stron
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez k0bra » 2011-07-17, 18:47

A gdzie Grzegorz Kapołka? :)
k0bra

Postprzez Majczel » 2011-07-17, 19:21

m.in Andrzej Nowak, Jurek Styczyński i (wstyd Wam powinno być, że do tej pory nie padły nazwiska) Stefana Machela z TSA i Tadka Nalepy..
Obrazek ObrazekObrazekObrazek
Majczel

Postprzez 6strings » 2011-07-22, 00:08

Nalepa juz byl, a Machel to niestety w moim odczuciu (i wielu innych) jedynie statysta dla Nowaka.
prs custom 22, charvel so-cal, blackstar series one, blackstar ht studio, blackstar htv

the guitar players look damaged - they've been outcasts all their lives
6strings

Pochwały: 76

Postprzez Majczel » 2011-07-22, 10:19

O, to pojechałeś teraz.. zraniłeś pewnie nie tylko mnie, ale wielu innych jego fanów. Nowak jak to Nowak, zagra zajebiście, ale nigdy nie może zapomnieć o "gwiazdowaniu" i czasami tak się w tym zapomina, że gra schodzi na drugi plan. A po drugie solówki Nowaka, racja są efektowne i piękne, ale są proste, schematyczne i nie są ciężkie do rozgryzienia (chodzi mi oczywiście o lepszych gitarzystów) z kolei gra Machela jest pewnie nieco mniej efektowna, ale bardziej efektywna. Solówki są bardziej skomplikowane, z wyższej półki jeśli chodzi o technike i do tego nie panoszy tak się z tym. Obaj grają świetnie, każdy inaczej i pewnie trzeba znaleźć środek pomiędzy tymi dwoma stylami gry i będzie idealnie, ale przepraszam bardzo mówienie o tym, że Machel jest "STATYSTĄ" dla Nowaka ciężko mnie rani.
Ot, proszę dowody:
http://www.youtube.com/watch?v=vpa8JU4kx6s
http://www.youtube.com/watch?v=rPhpgtgWJTM
Majczel

Postprzez 6strings » 2011-07-22, 10:24

Powiedzialem 'w moim odczuciu' więc niech Ci się rana zabliźni. Widziałem obu na żywo wiele razy i Machel poza solidną grą rytmiczną niczym mnie nie powalił. Tu raczej działa efekt legendy TSA.
prs custom 22, charvel so-cal, blackstar series one, blackstar ht studio, blackstar htv

6strings

Postprzez Majczel » 2011-07-22, 10:42

I ja też nie raz, nie dwa, bo chyba z 10 koncertów mimo tego, że ze względu na wiek mam możliwość oglądania ich po reaktywacji. Myślę, że wielu ludzi właśnie nie docenia Machel bo gwiazdorstwo Nowaka go przysłania. A kto inny jak nie Machel napisał całego "Procedera" - najnowszą płyte TSA? Swoją drogą, jak na moje ucho baaardzo dobrą. Nie wiem czy "statysta Nowaka" potrafił by zrobić coś takiego.
Majczel

Postprzez Gorgoroth » 2011-07-22, 10:57

Odbiegasz od tematu kolego, chyba brakuje Ci argumentów do rozmowy.

6strings wyraził swoją opinię co do gry Machela, a nie jego umiejętności kompozytorskich czy jakichkolwiek innych. Mało tego: co ma umiejętność komponowania do umiejętności grania? Nie trzeba być wymiataczem żeby układać fajne rzeczy :}
Swoją drogą znajdź mi jakieś info, że to Machel skomponował Proceder, jakiś wywiad czy coś - chętnie poczytam z ciekawości :)

Poza tym nie rozumiem dlaczego próbujesz udowadniać coś 6strings'owi. Nie zachowuj się jak dzieciak ;] Chcesz aby zmienił swoje zdanie do którego ma prawo? Bezsens. Ty masz swoje zdanie, 6strings ma swoje i niech tak zostanie.
Dla mnie Proceder to też fajna płyta.
Obrazek Obrazek Obrazek
Gorgoroth
Moderator

Pochwały: 63

Postprzez Majczel » 2011-07-22, 11:16

Nie, źle mnie zrozumiałeś, nie chodzi mi o to, że próbuje go przekonać do tego, aby teraz pokochał Machela, ale też pewnie zabolało by Cię jakby ktoś nazywał w taki sposób jednego z Twoich TOP gitarzystów...
Co do Procedera to wystarczy spojrzeć na płycie:
"autorzy:
Andrzej Nowak - Marek Piekarczyk (3,7) [a i te kawałki Nowaka to nie tak do końca w 100% jego]
Stefan Machel - Marek Piekarczyk (1,2,4,5,6,8,9,10,11)"
a do tego Nowak nie raz mówił w wywiadach, że płyta "Proceder" spokojnie mogłaby się spokojnie zwać solową płytą S.Machela.
pozdrawiam, i przepraszam jeśli kogoś uraziłem
Majczel

Postprzez 6strings » 2011-07-22, 11:34

Ej spoko, po prostu nie zaliczylbym go do najlepszych w kraju. Kazdy kocha tak jak chce:)

6strings

Reklama