Pytania i sugestie, zgłoszenia lutników i sklepów muzycznych

Postprzez kjppster » 2012-01-15, 21:59

Przeglądając regularnie forum zauważyłem, że niektóre tematy pojawiają się niezwykle rzadko. Pytanie typu "gitara do 500, 600, 700 pln" jest nie do wyeliminowania, ale np. często pojawia się pytanie o kolejność podłączenia efektów. Może to i głupi pomysł, ale aby uniknąć tego typu pytań w dziale o efektach na pierwszym miejscu można utworzyć temat "Kolejność podłączenia efektów", tak aby widniał on cały czas na pierwszym miejscu (to już do moderatorów kwestia), i dać tam podstawowe informacje, ktoś kiedyś zamieścił schemat takiego podłączenia jak, znajdę to podeślę. Opatrzyć to konkretnym opisem na podstawie informacji z forum i nie tylko i dzięki temu może uda się uniknąć zbędnych tematów. Podobnie można uczynić z nauką gry np. Temat ćwiczenia podstawowe, średnio zaawansowane, zaawansowane i tam nie komentować tylko wrzucać zestawy ćwiczeń np. John Petrucci rock discipline, np. temat sweep, budowa akordów, akordy i wrzucać tam filmiki, materiały od siebie z krótkim komentarzem, ewentualnie własne ćwiczenia. Jeśli te tematy będą widnieć w widocznym miejscu na samym początku działu, to istnieje szansa wyczyszczenia forum z powtarzających się set razy tematów. Jednocześnie nie prowadzić w tych tematach zbędnych dyskusji typu: "Te ćwiczenia dla zaawansowanych raczej a nie dla średnio", "a ja to je zaczynałem jako początkujący", "a ja to, a ja tamto", tylko coś w stylu artykułów, ogłoszeń. Dzięki temu każdy znajdzie to czego szuka, szczególnie Ci bojący się opcji "szukaj". Ci co będą mieli inne pytania będą zakładali tematy.

To tylko sugestia, ale moim zdaniem ułatwi to w znacznym stopniu funkcjonowanie forum. Gdzieniegdzie już tak jest, ale moim zdaniem "teoria muzyki" to trochę ogólny temat. Trzeba to trochę uzupełnić na podstawie obserwacji.
Obrazek
kjppster

Pochwały: 39

Gitarowe WyzwaniaPonad 4 godziny, ujęcia z różnych kamer, prawa i lewa ręka
34,00 zł2 płyty DVD
Blues w gitarowych riffachSzybka nauka 12-taktowego bluesa durowego i molowego
33,00 zł24 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez jarekosm » 2012-01-15, 22:33

IMHO ludzie i tak nie czytając, będą zakładali nowe tematy (myślę o nowych ludziach).
Ale ludzie tacy jak ja (czytam wszystko co mnie na forum zainteresuje), wyniosłaby z tego trochę informacji bez zbędnego szukania :)
Obrazek
1960's Hagstrom III (1966)
jarekosm

Pochwały: 27

Postprzez Geohound » 2012-01-15, 23:46

Przerabialismy to juz chocby z moim tematem o najwazniejszych i najciekawszych linkach. Ze spolecznością internetową nie wygrasz, chocbyś w tym FAQ zawarł odpowiedzi nawet na egzystencjalne pytania.
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Pochwały: 220

Postprzez kjppster » 2012-01-16, 02:00

Domyślam się, że pytania o najtańsze gitary są nie do wyeliminowania, ale o teorię czy np. faktycznie to podłączenie efektów to mogłoby być ciekawe doświadczenie:) Ja bym spróbował chociaż z tymi najprostszymi tematami jak faktycznie podłączenie efektów i teoria gitarowa, a jeśli nie zakładać nowych tematów to można podciągnąć wyżej stare.

Ponadto nawet stałym użytkownikom się to przyda, bo wszystko będzie w jednym miejscu. Postaram się wrzucić (pewnie po sesji) konkrety takich tematów i "ubrać" je w słowa. Jeśli się moderatorzy zgodzą to podpiąć na samą górę można. Jak mówię w wolnej chwili podrzucę kilka pomysłów. Nie chcę wchodzić w gestię moderatorów, ale jak ktoś ma jakiś pomysł takich tematów niech podrzuci.

Jak mówię Geo w wolnej chwili zrobię kilka przykładowych tematów a wy zrobicie z tym co będziecie chcieli.
Obrazek
kjppster

Postprzez Geohound » 2012-01-16, 11:30

Spoko, jak to jest oddolna inicjatywa Wasza - uzytkowników - na bank zrobimy z tego jakiś pożytek.
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Pochwały: 220

Postprzez conscious » 2012-01-16, 11:55

Jeśli chodzi o dział Akustyczne, to chętnie pomogę.

PS. Nawet jak to ma nic nie pomóc, to na pewno nie zaszkodzi.
ObrazekObrazekObrazek
Furch S40 + Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) + Crate V18-212 + Roland Cube 40 xl
conscious

Pochwały: 217

Postprzez kjppster » 2012-01-17, 00:28

Spoko, ja sobie pewnie tym sam pomogę. conscious jak zajmiesz się działem akustycznym to fajnie, bo ja tak średnio jestem w klimatach przyznam szczerze. Ja faktycznie zajmę się tymi efektami, w dużej mierze teorią, a co mi wpadnie do głowy w międzyczasie trudno stwierdzić. Wątpliwości tematyczne będę na bieżąco konsultował.
Obrazek
kjppster

Reklama