Jak podłączyć gitarę komputera. Nagrywanie, obróbka i realizacja dźwięku.

Postprzez dallahpl » 2011-01-06, 21:47

Witajcie gitarzysci,

Harmonijkarz z tej strony;p poczatkujacy na dodatek.

Jakis czas temu znalazlem AmpliTube2 z efektami gitarowymi - super mi sie spodobalo.

Niestety harmonijki nie dam rady tak jak gitary podpiac bezposrednio do kompa, wiec korzystalem i nadal korzystam z mikrofonu Shore PG48. Jednak przy glosniejszej grze jest ten niemily efekt pisku (sprzezenie zwrotne jestli sie nie mysle).

Jestem kompletnie zielony jesli o to chodzi i nie wiem jak sobie z tym poradzic (w ogole planuje zakup nowej karty dzwiekowej, bo mam zintegrowana, wiec odrazu poprosze was o polecenie jakiejsc powiedzmy do 250zl)

Obecnie 'zaopatruje' sie w Guitar Rig 4 (pamietam ze ostatnio - bo jestem po formacie - windows 7 64bit - cos z programem bylo nie tak).

Czy umozliwi mi on zastosowanie jakiegos efektu gitarowego?

Czy musze rowniez zopatrzec sie w AP2 lub AP3 i jako wtyczke podlaczyc?

Sciagnalem i zaraz zainstaluje ASIO4all

Ostatnim razem zmagalem sie z BARDZO nieprzyzwoitym jak dla (pseudo) muzyka problemem - OPOZNIENIE ;( sciagnalem sobie jakis podkladzik muzyczny (bluesowy) i dalem jako podklad w AP2. Niestety gdy tylko zaczalem grac opoznienie bylo b. slyszalne a moje 'tworzenie' muzyki nie mialo sensu - czy to wina mikrofonu/karty/sterownikow?

/./ Edit

Dobra, po mniej wiecej 2h przed "edit'em", zaopatrzylem sie w GR4 oraz ASIO4all 2.10. Wyglada na to ze na razie efekty w rigu dzialaja, ja moge sobie pograc. Jednak przy glosniejszej grze jest nadal ten cholerny pisk;/ Jak sobie z tym poradzic? na jakie parametry zwrocic uwage? A poza tym....ide czytac instrukcje;)
dallahpl

Łatwy kolędy gitaręDruga część śpiewnika z kolędami na gitarę
25,00 złksiążka 48 str. A4
Sztuka improwizacji na gitarzeImprowizacja harmoniczna: skale, pozycje, techniki
20,00 złksiążka 54 strony A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez dallahpl » 2011-01-06, 22:39

Niestety nie moge juz edytowac...

Pojawia mi sie kolejne pytanie bo wszystko wydaje sie dzialac sprawnie.

Jak mowilem korzystam z Guitra Rig 4 a efekty sa bardzo efektowne i zadowalajace:)

Sciagnalem sobie sympatyczny podkladzik bluesowy i moge wrzucic go w Rig'a by sobie pogrywal. Ale nasuwa mi sie pytanie: jak moge zarowno odtwarzac swoj podklad bluesowy w Rig'u, grac na harmonijce z efektem (te dwa mi sie udaje spelnic;) ) a JEDNOCZESNIE nagrywac i podklad i moja gre?

Chyba o to mi od samego poczatku chodzilo^^ Jak moge to nagrac? Nigdzie nie widze opcji;/

/./ Edit

Sam sobie w miare odpowiedzialem na to pytanie. W "Tapedeck - post" ustawilem podklad i kliknalem "Transfer file to tapedeck one", tak wiec w "Tapedeck - pre" moge nagrywac swoj glos a potem sobie odtworzyc oba na raz. Ale nadal sa to dwie rozne sciezki i zapisac ich nie moge jako jeden plik mp3.
dallahpl

Postprzez rethfing » 2011-02-01, 12:55

Co potrzeba do nagrywania gitary mikrofonem oprócz gitary, mikrofonu i wzmacniacza? Potrzebny jest jakiś interfejs czy mogę bezpośrednio mikrofon do karty dźwiękowej wpiąć (SB Audigy)? Jeśli tak to czy moglibyście polecić jakiś tani interfejs do nagrywania gitary w domu? Koniecznie z wejściem na mikrofon oczywiście :)
rethfing

Pochwały: 11

Postprzez mjolnir » 2011-02-06, 21:21

Otóż tak, post ten piszę w lekkiej desperacji, oto moja historia:
Pół roku temu, zmierzając nagrać porządnie gitary na demo zespołu, a niewiele wiedząc o nagrywaniu zaopatrzyłem się w mikrofon Shure SM57. Jak wszędzie czytałem, mikrofon ten jest zachwalany jako używany w studiach i w ogóle. Byłem przekonany, że to rozwiąże wszystkie problemy, bo przecież brzmienie z mojego Valvetronixa jest satysfakcjonujące, pozostaje je tylko odpowiednio zebrać. Po podłączeniu do preampa, a następnie do mojego starego SoundBlastera Live! cała nadzieja zniknęła. Mikrofon nie zbierał wiele lepiej niż zwykły wokalny. Używam ciężkich przesterów, a brzmienie zupełnie jest pozbawione głębi. Brzmi trochę, jakby gitara leciała z głośnika starego radia. Ustawienie mikrofonu względem wzmacniacza zmieniałem w ciągu tych kilku miesięcy prób na pewno kilkaset razy we wszystkich możliwych położeniach, przejrzałem filmiki na youtube, czytałem o tym, tak samo zm ieniałem ustawienia pieca i multiefektu(tak, przester też zmniejszałem). Nieraz jest odrobinę lepiej, nieraz totalna porażka, w każdym razie niech miarą tego brzmienia będzie to, że linia puszczona prosto z multiefektu brzmi LEPIEJ od mikrofonowania sprzętem za prawie 500zł. Nie wiem gdzie leży przyczyna, czy to może karta dźwiękowa? W tej chwili nagrywam wszystko dwa razy i daję na prawy i lewy kanał osobno. Tego już da się słuchać, ale nie brzmi to na pewno dobrze.

Co zrobić w tej sytuacji? Myślę nad jakimś interfejsem od Line 6. Może mikrofonowanie cleana z pieca i puszczenie go przez przester z interfejsu dałoby dobry efekt?

Poradźcie coś, proszę.
mjolnir

Postprzez podrazix » 2012-02-20, 02:23

@mjolnir

Generalnie mikrofon jest gitesik :) Ale SB Live!... To jest tak, jakbyś podpinał Gibsona do piecyka za 100zł i dziwił się, że nie brzmi dobrze :) Zainwestuj w porządną kartę - polecam karty M-Audio, ładnie brzmią i do demówek się nadadzą. Kolejna sprawa to wtyczki. Bądź co bądź podczas nagrywania z użyciem komputera są dość istotne. Tutaj polecam firmę PSP (niestety płatne). Jeśli nagrywasz gitary, to warto też nagrać przez linię, można też próbować różnych ustawień mikrofonu np. postawić go za wzmacniaczem - generalnie kombinować :) No i sprawa przyzwoitych monitorów... Ale to już na osobny temat :)
Obrazek

Ibanez rg350 + DiMarzio Evo ; Takamine eg360sc ; Marshall JCM2000 TSL122
podrazix

Pochwały: 3