Akcesoria, efekty, multiefekty, przetworniki, paski, kostki i inne drobiazgi

Postprzez Camel » 2010-08-31, 13:58

Witam, jestem posiadaczem kilku kostek ( Digitech tl-2 metal distortion, boss super chorus ch-1, ibanez ts-7) i Wah waha Dunlop gcb-95. Długo sądziłem, że mój zestaw jest kompletny, jednak przekonałem się, że brakuje mi bramki szumów, chorusa nie używam, a overdrive czerpię z pieca. Dodając do tego niewygodę w używaniu pedalboardu ( jakoś nie mogę się do niego przekonać) postanowiłem sprzedać swój sprzęt i zainwestować w multiefekt. Obliczyłem, że z pieniędzy które posiadam oraz z tych które powinienem dostać za mój sprzęt ( nie wiem dokładnie ile to będzie- pomoże ktoś w wycenie ?) powinno się uzbierać +/- 1000 zł. Co więc proponujecie ? Multiefekt, jak to multiefekt gwarantuje różnorodność brzmień, jednak szczególnie zależy mi na solidnych przesterach i adekwatnych bramkach szumów. Z góry dziękuję za rady :).
Gibson Les Paul Studio > Digitech HardWire TL2 > BOSS CH-1 > Dunlop GCB95> Marshall Valvestate 100.
Camel

Pochwały: 2

Sztuka improwizacji na gitarzeImprowizacja harmoniczna: skale, pozycje, techniki
20,00 złksiążka 54 strony A4
Tapping oburęcznyAdam Fulara, DVD i szkoła tappingu oburęcznego
41,00 złDVD + książka 54 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Chasdiel » 2010-09-01, 11:33

Camel napisał(a):Witam, jestem posiadaczem kilku kostek ( Digitech tl-2 metal distortion, boss super chorus ch-1, ibanez ts-7) i Wah waha Dunlop gcb-95. Długo sądziłem, że mój zestaw jest kompletny, jednak przekonałem się, że brakuje mi bramki szumów, chorusa nie używam, a overdrive czerpię z pieca. Dodając do tego niewygodę w używaniu pedalboardu ( jakoś nie mogę się do niego przekonać) postanowiłem sprzedać swój sprzęt i zainwestować w multiefekt. Obliczyłem, że z pieniędzy które posiadam oraz z tych które powinienem dostać za mój sprzęt ( nie wiem dokładnie ile to będzie- pomoże ktoś w wycenie ?) powinno się uzbierać +/- 1000 zł. Co więc proponujecie ? Multiefekt, jak to multiefekt gwarantuje różnorodność brzmień, jednak szczególnie zależy mi na solidnych przesterach i adekwatnych bramkach szumów. Z góry dziękuję za rady :).

Za takie pieniądze możesz z powodzeniem sobie kupić Bossa Gt-8 (ale na łeb teraz leci - pamiętam jak sam kupowałem za jakieś 1600zł używkę:). Ewentualnie jakbyś miał terminal midi to mógłbyś nowe sterowniki wstawić do niego i byłby naprawde wypas. Choć fakt - ma tyle opcji, że na początku trudno będzie Ci się połapac i wydobyć dobre brzmienia, ale pomalutku sobie poradzisz;) Bramki też działają całkiem nieźle.
Per aspera ad Astra.

Jak coś to udzielam lekcji gry na gitarze:)
Chasdiel
Doradca

Pochwały: 41

Postprzez Camel » 2010-09-01, 15:43

A jakie są różnice między Bossami serii Gt-8 i np. GT-6? Czy są to olbrzymie udoskonalenia, czy tylko drobne korekty ?
Gibson Les Paul Studio > Digitech HardWire TL2 > BOSS CH-1 > Dunlop GCB95> Marshall Valvestate 100.
Camel

Pochwały: 2

Postprzez karlol » 2010-09-01, 19:11

Do cięższych rzeczy POD XT Live będzie OK. Tylko też ważne jest do czego to podłączasz. Jeśli masz piec z pętlą to w return. Ale najlepsze rozwiązanie to chyba koniec mocy i jakaś paka.
karlol

Pochwały: 12

Postprzez Chasdiel » 2010-09-01, 20:32

Camel napisał(a):A jakie są różnice między Bossami serii Gt-8 i np. GT-6? Czy są to olbrzymie udoskonalenia, czy tylko drobne korekty ?

Wydaje mi się, ze starszy nie posiada możliwości ustawienia dwóch różnych brzmień na dwóch wzmacniaczach, ale zapewne i tak nie będziesz grał na dwóch:) Dual-Cosm to się zwało chyba. Ogólnie wgrali kilka nowych patchy/sampli dźwiękowych. Gt-6 w zupełności CI wystarczy. W razie co to celuj w sprzedaż wraz z casem, bo strasznie niewygodnie się go przenosi.

Autor postu otrzymał pochwałę
Per aspera ad Astra.

Jak coś to udzielam lekcji gry na gitarze:)
Chasdiel
Doradca

Pochwały: 41

Postprzez kuuuluuu » 2010-09-02, 09:29

TC Electronic G-Major kupiłem używany za 900 zł. Polecam
kuuuluuu

Pochwały: 1

Reklama