Opinie o gitarach, co najlepiej kupić, jakie struny założyć

Postprzez piniasty » 2010-07-30, 23:09

Pytanie kieruję do znających się dobrze na rzeczy. Co można by zrobić z moim Deanem, żeby go jeszcze ulepszyć?
Czy może warto by pickupy wymienić, albo klucze , a moze wymienic potki na inne i zrobic humby rozłązcane itp
Co sądzicie o tym, żeby zastąpić standardowy mostek rolkowym?
http://guitarproject.pl/p/40/698/mostek ... itary.html

Czekam na wasze propozycje i porady. Dodam, iż guitar ma bardzo fajne mięcho, ale przydałoby się troszkę czystszej góry.
ObrazekObrazek
piniasty

Pochwały: 18

Szkoła na bas - Część 1Nauka gry na gitarze basowej
35,00 złCD + książka 44str. A4
Tajniki solowej gry akordowejDowiedz się jak oni to robią, nowa szkoła A.Lesickiego
33,00 zł56 stron A4, + płyta CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Matrafickz » 2010-07-31, 10:18

Eee... A ten twój Dean nie ma czasem rozłączania cewek...?

Jeśli ci zależy na tej czystszej górze, to najpierw może spróbuj wymienić siodełko na mosiężne. Z doświadczenia wiem, że pomaga.
Jakie przetworniki by cię interesowały? Dzisiaj większość pickupów ma czterożyłowe wyjścia, więc problemów z kombinacją połączeń i ewentualnym rozłączaniem zasadniczo nie ma. Pytanie tylko, co chcesz osiągnąć, jakiego brzmienia potrzebujesz?

BTW: Mostek rolkowy to niegłupi pomysł. Ale ten jakoś tak mizernie wygląda...
"Nie ma nic piękniejszego niż gitara" - Fryderyk Chopin
Matrafickz

Pochwały: 1

Postprzez piniasty » 2010-07-31, 16:22

Matrafickz napisał(a):Eee... A ten twój Dean nie ma czasem rozłączania cewek...?

No raczej nie. jakby miał rozłączane to pewnie by jakiś potek był wyciągany, a nie jest.
Pytam, bo z tygodnia na tydzień odkrywam zajebistość tej gitary i się zastanawiam co można by jeszcze ...
Nie jestem zawodowym muzykiem, nie przetestowałem wora kostek itp. :)
A może ktoś wie co jest najbardziej pasowne do tego wiosła (kostka, multi, wzmak... marka, model itp)

BTW. Póki co przetestowałem kilka strun i najbardziej pasują mi i gitarze Gibsony.
ObrazekObrazek
piniasty

Pochwały: 18

Postprzez Matrafickz » 2010-07-31, 17:53

Hmm... Skoro mówisz, że taka zajebista... Trza ograć :-D

Ja też w efektach nie jestem najlepszy, ale moim zdaniem kupowanie jakiegokolwiek efektu (kostka, podłoga, analog to czy cyfra) przy twoim wzmacholu mija się z celem. Oczywiście pod strzechę wystarczy, ale z innej beczki - po co ci skompletowany pedalboard, jeśli grasz póki co tylko w domu/
Skupmy się na wieśle.

A jak ci się widzą klucze?

By-the-all-fuckin'-ways: Jeśli ogólnie wiosło ci się podoba, to po co zmieniać w nim coś na siłę?
"Nie ma nic piękniejszego niż gitara" - Fryderyk Chopin
Matrafickz

Pochwały: 1