Zagadnienia i pytania z teorii muzyki i technik gry na gitarze

Postprzez Korgat » 2010-11-07, 01:22

mac_gregor napisał(a):
Korgat napisał(a):Cwicz wiecej. Ile lat grasz na gitarze?
Polecam pograc sobie thrash metal, w koncu najszybszy gatunek wiec poprawi Ci szybkosc i wytrzymalosc :P

..thrash metal najszybszy gatunek?! :shock:

nie no dobra, brutal dm jednak szybszy jest :D
ObrazekObrazek
Ibanez ART 320 + Peavey Bandit 112 (stara wersja, handmade in USA)
Korgat
Doradca

Pochwały: 13

Śpiewnik gitarowyNajwiększy polski śiewnik rockowy. 2 części + śpiewnik WILKI gratis
65,00 złponad 600 stron
Sztuka improwizacji na gitarzeImprowizacja harmoniczna: skale, pozycje, techniki
20,00 złksiążka 54 strony A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Chasdiel » 2010-11-09, 11:04

TanieStruny napisał(a):Kurson, myślałeś może nad spróbowaniem Varigrip?
http://www.taniestruny.pl/p/14/638/plan ... -inne.html
wbrew pozorom urządzenia tego typu (Gripmaster, teraz Varigrip) nie wzmacniają jedynie palcy, lecz wszystkie mięśnie dłoni jak również i przedramienia, o które Tobie najbardziej chodzi.
Pozdrawiam

Wszystko fajnie, ale najwazniejszą sprawą jest tutaj rozluźnienie nadgarstków. Owszem, gripmastery i ich pochodne powodują, że mamy wiecej siły w palcach, ale nie ma to aż takiego przełozenia na gitarę. Do stworzenia szybkości trzeba rzecz jasna sporej dawki siły, lecz w pewnym momencie należy poprawiac jedynie koordynację, a nie pakować ile wlezie. I najlepiej ćwiczyć tak, by od razu imitowało to grę na gitarze. W gripmasterach palce układają się jednak trochę inaczej niż na gryfie. Jak ktoś chce nabrać siły w palcach to wyśmieniteym sposobem zdaje się być tutaj ćwiczenie na basie, lecz faktem jest, że to dość droga wersja gripmastera.

Korgat napisał(a):
mac_gregor napisał(a):
Korgat napisał(a):Cwicz wiecej. Ile lat grasz na gitarze?
Polecam pograc sobie thrash metal, w koncu najszybszy gatunek wiec poprawi Ci szybkosc i wytrzymalosc :P

..thrash metal najszybszy gatunek?! :shock:

nie no dobra, brutal dm jednak szybszy jest :D

No dobrze panowie, ale co granie ultra brutal vegetarian grindcoru ma do poprawienia szybkości i wytrzymałości? :roll: Jedyną rzecz, którą w ten sposób osiągniecie to nauczenie się ultra brutal vegetarian grindcoru
bez przełożenia na cokolwiek innego. Oczywiście pod warunkiem, że wpierw nie urwiecie sobie rąk. Jest wiele uniwersalnych ćwiczeń, które dużo lepiej poprawiają szybkość i koordynację niż granie jakichś dziwnych odmian muzyki będącej apoteozą jedzenia warzyw. No i jak pisał nasz nowy kolega z forum Khaer - najpierw luz i nauczenie się grania czegoś w wolnym tempie - bez żadnych złych nawyków.
Per aspera ad Astra.

Jak coś to udzielam lekcji gry na gitarze:)
Chasdiel
Doradca

Pochwały: 41

Postprzez Khaer » 2010-11-09, 14:11

Yup. Chasdiel dobrze mówi.
Do gry na gitarze praktycznie niepotrzebna jest duża siła. O wiele ważniejsza jest precyzja. Jeśli nie wyrabia Ci ręka podczas gry, to jest wina braku ekonomii w ruchu rąk i zbyt dużej użytej siły. Precyzji nie da się osiągnąć grając szybko i na chama, byle tylko na^#$&^ć.

Aha, i jeszcze jedno: jeśli sądzisz, że ćwiczysz powoli, prawdopodobnie jesteś w błędzie. Ustaw sobie metronom na 100, i graj jeden dźwięk na cztery kliki (czyli graj całymi nutami). To jest właśnie to "powoli".
(Już słyszę "O jezuuuu, ale nudaaa...". Niestety tylko w takich tempach jesteś w stanie kontrolować każdy istotny aspekt gry. Grając szybciej odtwarzasz wyuczone już ruchy. Razem z błędami.)
Khaer

Pochwały: 5

Postprzez Kurson » 2010-11-10, 15:37

Wszystko super i Ok :) ale mi osobiście chodziło o przedramie gdyż do tu grając bardzo bardzo szybko i długo odczuwałem ból :) a nie w palcach ja na dzień dzisiejszy używam ściskaczy ale moze przyda sie ten temat komuś innemu aczkolwiek dzieki wszystkim za rady :mrgreen:
http://www.lastfm.pl/user/Kurson3
Kurson

Postprzez Kafar » 2010-11-10, 16:05

Przedramię jest ściśle związane z nadgarstkiem.
Alvaro 25 and Washburn X10B
Obrazek Obrazek
gg: 8371905
Kafar
Moderator

Pochwały: 111

Postprzez Khaer » 2010-11-10, 22:47

Yep. Może Cię boleć przedramię, brzuch, kark, barki, uda... wszystko jest związane ze zbytnim spinaniem się podczas gry. Rozluźnisz się = nic nie będzie bolało i będziesz lepiej grał.
Byś przeczytał artykuł, który Ci dałem, byś wiedział.
Khaer

Postprzez Kafar » 2010-11-11, 00:18

Chodziło mi o powiązanie konkretnych mięśni z ruchami poszczególnych części ciała :P
Obrazek Obrazek
Kafar
Moderator

Postprzez mac_gregor » 2010-11-11, 00:25

..lepsze rezultaty są ćwicząc kamasutrę :p
YEBANEZ GRG250 + PEAVEY Backstage + POD XT

..szukam gotowego preseta ''wuwuzela'' na PODa
mac_gregor

Postprzez Khaer » 2010-11-11, 00:28

Oj, Kafar, moja wypowiedź była kierowana bezpośrednio do autora tematu ;). Swoją drogą ty mi sąsiadem jesteś, bo ja z Piekar ;).
Khaer

Postprzez FromTheVoid » 2010-11-11, 13:59

Kurson napisał(a):Wszystko super i Ok :) ale mi osobiście chodziło o przedramie gdyż do tu grając bardzo bardzo szybko i długo odczuwałem ból :) a nie w palcach ja na dzień dzisiejszy używam ściskaczy ale moze przyda sie ten temat komuś innemu aczkolwiek dzieki wszystkim za rady :mrgreen:

Ja od wczoraj ćwicze ściskając piłeczkę do tenisa ręką. Raz prawą, jak sięzmęczy to lewą. Moze za tydzien beda jakies efekty? Tylko dowiedzialem sie, że nie moge reboic tego dlugo bo się czegoś tam nabawię... xd
Obrazek
FromTheVoid

Pochwały: 8

Postprzez Kurson » 2010-11-11, 16:17

FromTheVoid napisał(a):
Kurson napisał(a):Wszystko super i Ok :) ale mi osobiście chodziło o przedramie gdyż do tu grając bardzo bardzo szybko i długo odczuwałem ból :) a nie w palcach ja na dzień dzisiejszy używam ściskaczy ale moze przyda sie ten temat komuś innemu aczkolwiek dzieki wszystkim za rady :mrgreen:

Ja od wczoraj ćwicze ściskając piłeczkę do tenisa ręką. Raz prawą, jak sięzmęczy to lewą. Moze za tydzien beda jakies efekty? Tylko dowiedzialem sie, że nie moge reboic tego dlugo bo się czegoś tam nabawię... xd

:D Też tak robiłem puki ściskaczy nie kupiłem Suuupeeer rzecz tylko troche ciężko na początku było ;-)
http://www.lastfm.pl/user/Kurson3
Kurson

Postprzez Kafar » 2010-11-14, 23:52

No, Khaer, toż to rzut beretem.
Obrazek Obrazek
Kafar
Moderator

Reklama