Akcesoria, efekty, multiefekty, przetworniki, paski, kostki i inne drobiazgi

Postprzez RiffingMan » 2012-01-22, 11:59

Mam gitarę typu Stratocaster (Squier z serii Affinity, układ SSS) i chciałbym wymienić w niej single. Niedawno założyłem temat dotyczący efektu pod granie Pink Floyd, ale tym razem chcę się poradzić, który z tych dwóch lepiej się nada do zbliżenia się do geniusza Davida Gilmoure'a:

Merlin Pickup Classic Strat
Merlin Pickup Classic Strat Hot Overwound.

Moja obawa dotyczy tego, że jeśli zamontuję Classic Strat to za niska rezystencja spowoduje za słaby sygnał na granie solówek w stylu Gilmoure'a, a za to wersja Hot Overwound może spowodować zbyt mocny output, a co za tym idzie zbytnie "ozimnienie" sygnału. Tak naprawdę nie za bardzo jeszcze wiem jak przekłada się rezystencja i liczba zwojów w przetwornikach na brzmienie, dlatego proszę Was o rady, które pickupy powinienem wybrać.
RiffingMan

Blues w gitarowych riffachSzybka nauka 12-taktowego bluesa durowego i molowego
33,00 zł24 str. A4
Łatwy kolędy gitarę21 kolęd na gitarę w 3 tonacjach z tabulaturą. Zagraj to na Wigilii!
25,00 złksiążka 48 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Grzdam » 2012-01-22, 16:29

Trochę za bardzo się przejmujesz tym całym sprzętem imo.
Chcesz kupić to, żeby zabrzmieć jak on(tak myślimy). Tymczesem to w jaki sposób o tym mówisz, świadczy o tym, że po prostu jesteś zachwycony jego grą jako tako - nie samym brzmieniem - nie jest to coś złego, ale wpada się w pogoń za sprzętem.
Wracając do tematu to jeśli jesteś zainteresowany brzmieniem jego gitar, to poszukaj informacji na ich temat.
Na przykład w okresie The Momentary Lapse of Reason - PULSE Gilmour używał przedewszystkim EMG SA z expenderami SPC, EXG + kupa kompresora i charakterystyczny drive pete cornish. To wszystko i tak Cię nie zbliży. Przystawki o których teraz mówiłem są sprzedawane jako EMG DG20 - bardzo fajny zestaw, z ciekawym brzmieniem - podobny do brzmienia Gilmoura ale to nie do końca to.

Poszukaj przedewszystkim brzmienia, które chcesz wśród tego co jest osiągalne, a nie na siłę szukać brzmienia osoby XYZ.

Sam jestem obecnie w posiadaniu emg dg20. Ale nie kupowałem ich ze wzgl na Gilmoura. Najpierw znalazłem same przystawki EMG SA, sporo szukałem, słuchałem, udało się ograć. Stwierdziłem, że to jest to. W między czasie dopiero dowiedziałem się, że Gilmour ich używa - wpadłem też na ten sygnowany set. Set jest wzbogacony o te expandery(których sporo używam w sumie), a do tego co ciekawe dość "opłacalnie" - cena setu < kupienia oddzielnie.
Jeśli się zdecydujesz na nie to obowiązkowo z Thomanna - i tak jest to dość drogi sprzęt, ale w Polsce jeszcze bardziej rżną na nich.
Grzdam
Moderator

Pochwały: 50