Dyskusje o wzmacniaczach, combo, head. Porady i recenzje

Postprzez Logistyk » 2012-01-21, 17:34

witam jestem laikiem co do obsługi elektrycznej ów piecyka ale na tyl eco mi waidomo to lampy można dokładać bez żadnego sprzętu po prostu je "wtykasz" no i tak postanowiłem zrobić. Gdy go kupiłem miał włożone tylko dwie lampy a miejsce jest na 4 postanwoiłem że dodam te 2 dla lepszego brzmienia (przynajmneij tak mi się wydawało a skoro dostałem je to włożyłem). No i zaczął się problem włożyłem ów dwie lampy po odłaczeniu prądu właczam do gniazdka wtyczke uruchamiam piecyki nagle słysze chwilowy brzdęk głosnika i nagle przestał działać. Do teraz nie chce się w ogóle włączyć nic nie reaguję nawet po wyłożeniu lamp. Nie wiem moze bezpiecznik wywalił kurczę pojęcia nie mam :/ W dodatku nie wiem czym to mogło być spowodowane. Może ktoś z was miał podobny problem?
Logistyk

Gitara rockowaSzkoła gry: skale, riffy, ćwiczenia
38,98 złCD + książka 72 str
Łatwy jazz na gitaręNaucz się grać jazz na gitarze
33,00 złCD + książka 34 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Macck » 2012-01-21, 17:47

Nie wiem jak wygląda praca tych lamp w tym wzmacniaczu ale 2 pracowały jako Push-Pull dołożyłeś dwie kolejne i co się mogło stać:
Nie przełączyłeś czegoś co umożliwia obsługę 4 lamp , lub wzmacniacz był uszkodzony w tym trybie.
(nie wiem jak to jest rozwiązanie bo zajmuję się tylko konstrukcjami małej mocy Single Ended)
Mogły być też uszkodzone lampy, jakieś zwarcie wewnętrzne co mogło wysadzić bezpiecznik.
Możliwe złe scenariusze :

- uwaliłeś bezpiecznik szklany uzwojenia pierwotnego trafa, wykręć gniazdo fuse z tyłu i sprawdź czy w szklanej rurce jest cały drucik (ODŁĄCZ Z PRĄDU WZMACNIACZ!)
Co możesz jeszcze zrobić z posiadaną wiedzą to jedynie posprawdzać bezpieczniki. Pytanie, lampy się żarzą?
Wzmacniacz teoretycznie mógłbyś rozkręcić bo pewnie jest tam więcej bezpieczników.

Gorzej:
- uwaliłeś lampy
- uwaliłeś coś w piecu
i najgorszy i najdroższy najczarniejszy scenariusz :
- uwaliłeś transformator głośnikowy
>>>>>>>>Trwa kopiowanie<<<<<<<<<
>>>>>>>>>Proszę czekać<<<<<<<<<
\/ Przybliżony czas powstawania 6 miesięcy \/
Obrazek
Macck

Pochwały: 28

Postprzez Logistyk » 2012-01-21, 17:58

Wiesz co wykręciłem te dwa Fuse i na jednym chyba pręcik jest przerwany tzn zrobiła się taka kulka i na dole jest przerwanie tak mi sie wydaję z kolei ten drugi jest cały
Logistyk

Postprzez Macck » 2012-01-21, 18:01

Odczytaj wartość tego bezpiecznika powinna być gdzieś nad gniazdem, jeśli nie to na nim powinno być wybite jaką ma wartość. Kup identyczny - koszt w granicach 50 gr. Załóż.

Wyjmij dodatkowe lampy i spróbuj uruchomić wzmacniacz.
Obrazek
Macck

Postprzez Logistyk » 2012-01-21, 18:04

t2al 250v w dodatku nieźle się skrzywił myślisz że to on może powodwać taki problem? A przynajmniej na ile % obstawiasz że to przez spalony bezpiecznik nie działa. Z góry dzięki za zainteresowanie
Logistyk

Postprzez Macck » 2012-01-21, 18:50

Przyjrzyj się uważnie na nim powinna być wartość wyrażona w Amperach bądź miliamperach np 315mA lub 0.315A (przykładowo)

Nie będę strzelał musiał bym mieć ten piec na stole.
Obrazek
Macck

Postprzez Logistyk » 2012-01-23, 16:23

Witam ponownie oczywiście wymieniłem bezpieczniki i ku mojemu uradowaniu piecyk działa! :D Jestem kurdę mega szczęsliwy że nic się nie stało! Dzięki za pomoc przynajmniej jestem teraz bardziej wrażliwy co do wymiany lamp! :) Ale miał bym jeszcze jedno pytanko- tak wygląda tył mojego pieca http://en.audiofanzine.com/guitar-combo ... 45434.html czy ustawienia w nim muszą być takie czy inne wiem że od (omów) zależy jego brzmienie i chciałbym żeby było najlepsze mam na razie włożone 2 lampy Svetlana Electron EL 34 (made in mateczka Russia:)) i nie wiem czy wszystko jest pod nie dobrze ustawione. No i ponawiam pytanko czy te 2 lampy mogę dołożyć i zmieni coś w jakości dźwieku czy nie? :) Pozdrawiam
Logistyk

Postprzez Longer713 » 2012-01-25, 11:53

Dołożenie lamp nic nie zmieni w jakości dźwięku, jedynie podwoi moc. Jedna EL34 daje ok. 25W mocy także przy czterech da ci to 100W. Jednak to pociąga ze sobą potrzebę zasilenia ich. Jeśli nic nie było zmieniane przed wypięciem tych 2 lamp w trafach to będzie ok, jedynie trzeba będzie zmieni impedancję na głośnikach.

Warto by po dołożeniu lamp ustawić odpowiedni BIAS bo możesz szybko zajechać niechcący cały komplet EL34...
Obrazek
Vintage V100BB

lastfm.pl/user/Longer713
Longer713

Pochwały: 11

Reklama