Opinie i dyskusje o gitarach akustycznych i klasycznych

Postprzez kyjol » 2012-01-06, 22:00

Witam!
Pytanie do obeznanych - czy jest mozliwe przerobienie tego akustyka na gitare dla leworecznych? Mostek, siodelko, tak zeby menzura byla w porzadku i gitara stroila na progach. Po prostu, czy jest to wykonalne w taki sposob, zeby gitara nie stracila na brzmieniu oraz ile ewentualnie taki zabieg lutniczy moze kosztowac? Wiadomo, ze jest to dosc low-endowe pudlo dla poczatkujacych, stad ciekawi mnie co mozna z tym zrobic u lutnika :)
Prosze o nie pisanie komentarzy w stylu "naucz sie grac na prawa" - bo jestem osoba praworeczna, niestety kciuk w mojej prawej dloni w skutek spartaczonej operacji w dziecinstwie (byla jakas wada, bylem bardzo wczesnym wczesniakiem :P) jest krotszy, mniejszy, pozbawiony ostatniego stawu (nie zgina sie w pol). Ogolnie nie nadaje sie do szarpania strun, probowalem, stad koniecznosc gry jak osoba leworeczna (i tak ledwo sie sprawdza na gryfie, choc pewnych rzeczy i tak nie zrobie np objecia gryfu i docisniecia najgrubszej strony zeby zagrac w ten sposob np D, co najwyzej mute).
Z gory dzieki za info i pozdrawiam serdecznie!
kyjol

Sztuka improwizacji na gitarzeImprowizacja harmoniczna: skale, pozycje, techniki
20,00 złksiążka 54 strony A4
Tapping oburęcznyAdam Fulara, DVD i szkoła tappingu oburęcznego
41,00 złDVD + książka 54 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez FlamStyle » 2012-01-07, 00:09

Skoro jest mniejszy i ogólnie słabszy, to tym bardziej nie powinieneś go wykorzystywać do łapania gryfu. Akordy barowe bądź co bądź wymagają nieco siły a skoro nie możesz nim szarpać to tym bardziej nie uda Ci się skutecznie łapać chwytów. Zdecydowanie polecam Ci grę na praworęcznej. Dobrym sposobem na ominięcie defektu będzie thumbpick. O ile nakładka Alaska może nie zdać egzaminu, to klasyczny thumbpick chociażby Dunlopa powinien pozwolić Ci grać bezproblemowo. Będąc w Twojej sytuacji bez dwóch zdań zrobiłbym tak. Mniej kłopotu na przyszłość z gitarami, możliwościami gry oraz ominął by Cię zabieg lutniczy dotyczący przekładki gitary :]
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 171

Postprzez kyjol » 2012-01-07, 00:37

Nie moge nim szarpac ze wzledu na to, ze za sztywny i za maly jest na to, nie chodzi nawet o sile. Nie da rady po prostu byc precyzyjnym, nawet z thumb pickiem jest dziwnie i niewygodnie, bo probowalem dzis grac na praworecznej gitarze kumpla. Barowe szly lepiej, ale strummowac bez kostki zadnej sie nie dalo, a nawet ciezko ta kostke bylo trzymac :/
Gram dopiero 3ci miesiac i jakos daje rade z barowymi, moze nie jest to super wygodne, ale jakos sie paluch sprawdza w roli wspomagania z tylu gryfu.
Zdaje sobie sprawe, ze bedzie lipa z gitarami itp, ale dlugo testowalem i myslalem nad tym jak jest wygodniej i doszedlem do takiego a nie innnego wniosku. Stad zastanawiam sie czy lutnik mi to zrobi tak, zeby mialo to rece i nogi.

Oczywiscie Twoje argumenty jak najbardziej do mnie trafiaja, stad od jutra zmusze sie po prostu do gry praworecznej tak na 2 tyg i zobacze co sie bedzie dzialo.

//edit:

Swoja droga, czy jezeli przez 3 miesiace mialem na gitarze struny odwrocone, to cos to moglo sknocic? Bo cos mi najgrubsza E brzeczy na 5 progu, choc moze to po prostu zuzycie strun, ale sam nie wiem...

//używamy opcji "edytuj". Kafar
kyjol

Postprzez Kafar » 2012-01-07, 22:38

Rowek w siodełku mógł się wypaczyć, chociaż to nie pasuje do objawów. Może zużycie strun.

Lutnik powinien to zrobić (czyli odkleić siodełko i przykleić pod innym kątem + parę innych rzeczy). Ile to wyniesie - zależy od lutnika.

Dodam tylko, że przy grze palcami ostatni staw w kciuku powinien być prosty, często spotyka się, że gitarzyści graja z przeprostowanym kciukiem, co nie jest poprawne. Ogólnie to graj tak, żeby było wygodniej, ale nie odrzucaj żadnej z opcji nie próbując.
Alvaro 25 and Washburn X10B
Obrazek Obrazek
gg: 8371905
Kafar
Moderator

Pochwały: 111