Opinie i dyskusje o gitarach elektrycznych

Postprzez doberman89 » 2012-01-28, 17:48

Witam serdecznie,
byłbym mega wdzięczny jakbyście pomogli w podjęciu ostatecznej decyzji.
Od dawnych lat jestem zakochany w gitara typy LP.
Czytam o różnych tanich wersjach w tym kształcie już 2 tydzień i dalej mam mętlik w głowie.

Muzyka jaką chcę grać to mega trudny temat. Ogólnie mocne trashowe kawałki na zmianę z heavy i bluesikiem aż po ciepły clean. Jakieś amatorskie solówki też zaliczam do tego co lubię najbardziej.

Ogólnie zależy mi też bardzo na wygodzie, mam cieniutkie i słabe palce ;/ np robienie poprzeczki przy barowych to była moja mordęga..utwardzanie palcow też nie działa po prostu są delikatne jak u baby;/ ...dlatego nisko struny i wygodny gryf to priorytet. Mieliście okazje coś zawiosłować na tych gitarach?
na youtube obie bardzo dają radę. Samick av7 można obejrzeć w kilku mocnych nagraniach i naprawdę daje niezłe mięso. Czytałem również pochlebne opinie nt. Cortów ale jakoś wydają mi się po prostu brzydsze ;)

Kiedyś grałem kilka lat w zespole na moim Mayonesie Ktm-2, który ciągle zdobi mój kąt. Chcę go sprzedać (wtedy zapłaciłem za niego 1000) , kupić coś z ww. i pobawić się w domu.

Może jednak warto poszukać jakiegoś lepszego epi używanego? Nie kryję, że chcę ogarnąć najodpowiedniejszą opcję najniższym kosztem.
Poza gitara biorę pod uwagę PODa GX1.

Z góry dzięki za rady i pozdrawiam.
doberman89

Wojny gitaroweMultimedialna szkoła gry na gitarze dla gitarzystów
35,29 zł2xCD: audio i multimedialna
Fingerstyle Nauka gryWarsztaty gitarowe 50 ćwiczeń na gitarę solo
35,00 złCD + książka 60 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Anyone » 2012-01-29, 16:14

Hmm. Mam v100 i uważam, że to dobra gitara. Chociaż z nowych gitar poleciłbym Ci Corta m600. Co prawda to nie jest lp, ale jeżeli chcesz mieć cienki gryf to lp odpada.
ObrazekObrazek + Epiphone AJ100
Anyone

Pochwały: 12

Postprzez mrugaczek » 2012-01-29, 16:49

Corty M200 i M600 to odpowiedniki PRS'ów (przynajmniej ja mam takie odczucie). Dwa humby i jeszcze rozłączna cewka. To gitara na której zagrasz wiele. Na jednym z Jammów pewien gitarzysta udostępnił mi Corta M200 i super brzmiał pod Cubem. Ciepło, selektywnie, a to co mnie się podoba, że nie odczułem dużej różnicy w gryfach między nim, a swoim stratocasterem. Posłuchaj próbek na Y2B to zobaczysz jak to ładnie brzmi :)
Co do twoich propozycji skusiłbym się też na V100, bo brzmi zawodowo i jest wierną kopią LP
ObrazekObrazek
Squier Fender Stratocaster'95 Korea MPM Germany
mrugaczek

Pochwały: 45

Postprzez conscious » 2012-01-29, 19:00

Porównywałem obydwa, bo się nad nim izastanawiałem i ogólnie V100 zjadł Samicka na śniadanie, chociaż Samick też fajne wiosło.

Autor postu otrzymał pochwałę
ObrazekObrazekObrazek
Furch S40 + Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) + Crate V18-212 + Roland Cube 40 xl
conscious

Pochwały: 217

Postprzez Anyone » 2012-01-29, 22:17

Chyba Cort będzie najlepszą opcją dla Ciebie. Bardzo uniwersalna gitarka i gryf bardziej przystępny (dla Ciebie) niż w lp. Chociaż v100 to najlepsza kopia gibsonowskiego les paula w tej cenie.

Anyone

Postprzez doberman89 » 2012-01-30, 02:14

Dzięki Panowie za opinie.

Rzeczywiście z tego co mówicie oraz popierając się opiniami w internecie Cort mógłby być wygodniejszy dla mnie :)
ale...

prawda jest taka, że odkąd usłyszałem i zobaczyłem białego LP w teledysku Helloween-forever and one (polecam:) po prostu nie darowałbym sobie gdybym nie mógł grać na czymś choć trochę podobnym :)
W pewnej chwili myślałem nawet nad Epi Custom artctic white ale jednak 2k+ mnie przerasta :(
tym bardziej, że jak mówicie V100 świetnie daje sobie radę.

Spotkałem się również z dość negatywnymi opiniami nt v100.
Podobno trzeba szukać bo lubią zdarzać się wersje z krzywą podstrunnicą i rozjechanym mostkiem, a za tym idzie krzywo ustawione menzura i brak dobrego strojenia..
Poza tym chyba najważniejszy minus to problem z progami, które strasznie szybko się niszczą.., użytkownicy mówią, że bez wizyty u lutnika raczej się nie obejdzie.. choć oczywiście można trafić na perełkę.
Co o tym sądzicie?

Kolejna sprawa to gitara nowa - używana. Podobno za 1200 można wyrwać dużo lepszego LP. choćby staaarego Asco .. jeden z użytkowników mówi, że v100 przy nim to plastikowa zabawka.

I ostatnie pytanko. Line6 gx1 do tej v100 to dobra opcja? grać zamierzam w domowym zaciszu. Opinie są bardzo na + jeśli chodzi o nagrywki i naśladowanie różnych efektów.

dzięki serdeczne jeszcze raz, pozdr
doberman89

Postprzez mrugaczek » 2012-01-30, 09:31

Co do gitary to ja Ci już nie wiele pomogę.
Co do Line6 to UX1 jest dobra jeśli zamierzasz grać tylko i wyłącznie pod komputerem i nagrywać. Lepiej zainwestuj w POD2, bo możesz go zawsze podłączyć do wzmacniacza i też masz dużą możliwość kreowania brzmienia. Choć równie dobrze za podobne pieniądze dorwiesz jakiś porządny piecyk do domu, ale odpowiedz sobie na pytanie co potrzebujesz i do czego dążysz ?

ObrazekObrazek
Squier Fender Stratocaster'95 Korea MPM Germany
mrugaczek

Pochwały: 45

Postprzez Anyone » 2012-01-30, 12:50

Najlepiej ograj gitarę. Zobacz w sklepie czy dany egzemplarz v100 Ci pasuje, jeśli tak to brać i grać.
Anyone

Postprzez doberman89 » 2012-02-01, 01:46

Kurcze Panowie ciężka sprawa :(
dobrze prawicie.. dzięki.

za ux1 moge dolozyc i miec poda 2, a do vintage moge tez dolozyc i np kupic uzywke lp epi custom
http://allegro.pl/epiphone-les-paul-cus ... 82562.html

w sumie można tak dokladac bez konca.. no ale..

moj cel to domowe granie wiec jakbym mial brac jakis piecyk to totalnie mały zeby sasiedzi nie zwariowali.. jakis vox pathfinder czy cos.. ? mam swój stary przester HAMMER EXAR

ale z tym ux1 podem mozna cos nagrac, co chyba nawet jest lepszą opcją... z drugiej strony mam glosniki, ktore nawet nie maja sub'a... 2 marne satelity.. na jakies ligitechy 2:1 tez musialbym wyplacic ok 120.

Jesli chodzi o testowanie gitary to sam nie wiem.. najtaniej wychodzi ze sklepu internetowego...w 3mieście pewnie gdzies by sie znalazala do ogrania ale odpowiedniego niewadliwego produktu moge z neta nie dostac.. ryzyko warte pare zlotych..

sorka, ze tak sie rozwodze. Po prostu nie chce pluc sobie w brode

Pozdrowki
doberman89

Reklama