Suicidedream
Posty: 7
Rejestracja: 14-03-2014 21:43

20-03-2015 22:08

Witam. ;) Niedawno kupiłem sobie nowy interfejs (Line 6 Pod Studio UX2). Razem z nim dostałem Pod Farm'a 2 i program do nagrywania, Reason Limited. Wszystko bezproblemowo sobie zainstalowałem i skonfigurowałem. Działa jak należy. Potrafię ukręcić już jakieś sensowne brzmienie w PF i wiem jak to nagrywać w Reasonie. Całość podłączam w ten sposób: Gitara -> Interfejs (wejście instrumentalne) -> Komputer (USB). Dodatkowo do interfejsu podpinam słuchawki.
I tutaj mam do Was kilka pytań na które ciężko mi jest znaleźć odpowiedź.

1. Czy po podłączeniu wszystkiego w wyżej opisany sposób istnieje jakakolwiek możliwość abym ćwicząc sobie jakiś utwór słyszał do niego puszczony podkład (w słuchawakch) ? Chodzi mi o to, że w słuchawkach słyszę tylko swoją gitarę a jak chcę włączyć sobie jakiś film na YouTube czy w WMP to jest cisza. Jedynie po włączeniu głośników komputerowych (które nie są podpięte do interfejsu) słyszę w nich dany utwór. A zależy mi na takiej "spójności" aby i podkład i to co gram by słyszalne albo w jednym albo w drugim.

2. Czy ktoś z Was miał styczność z programem Reason ? Jeśli tak, to czy da się do niego jakkolwiek załadować pliki z rozszerzeniem mp3 ?

3. Poza Reason'em posiadam także program FL Studio 11 PE. W jaki sposób w FL'u mogę otworzyć Pod Farm'a ?

4. I ostatnie pytanie, czy takie urządzenie da się skonfigurować ze wzmacniaczem czy np. grać na nim na próbach ?

Awatar użytkownika
dead2582
Posty: 1107
Rejestracja: 23-02-2013 14:37

20-03-2015 22:18

Ustaw line6 jako główne urządzenie audio na kompie.
ObrazekObrazek
Sterling JP60 blblblblblblblblbllblblblbSterling JP70 (Liquifire+Crunchlab )
Obrazek
Axe FX II Mark2

Suicidedream
Posty: 7
Rejestracja: 14-03-2014 21:43

21-03-2015 16:55

Dead, przed napisaniem posta też próbowałem to zrobić, ale po zamknięciu okienka z głośnością główną wszystko wraca do starych ustawień mimo wszystkich zatwierdzeń.

Awatar użytkownika
dead2582
Posty: 1107
Rejestracja: 23-02-2013 14:37

21-03-2015 18:32

W jakim okienku z głośnością? W panelu sterowania ustaw.
ObrazekObrazek
Sterling JP60 blblblblblblblblbllblblblbSterling JP70 (Liquifire+Crunchlab )
Obrazek
Axe FX II Mark2

Suicidedream
Posty: 7
Rejestracja: 14-03-2014 21:43

22-03-2015 18:41

Dobra, działa. ;) Dziękuję. A masz może jakieś wskazówki do pozostałych problemów ?

Awatar użytkownika
dead2582
Posty: 1107
Rejestracja: 23-02-2013 14:37

22-03-2015 21:49

Reasona nie używam, w FL też się nie bawiłem ale domyślam się że nie załadujesz tam wtyczek VST. Pobierz jakiś DAW, np. Reaper i tam wrzucaj MP3 plus poda jako wtyczkę VST jeżeli o to Ci chodzi..

A co do ostatniego pytania to nie bardzo rozumiem. Chcesz podłączyć gitare do UX2 i grać przez wzmacniacz?
Od biedy mógł byś na próby zabierać laptoka i próbować. W UX2 masz analogowe dwa wyjścia, lewe i prawe, więc jak tylko masz wzmacniacz stereo ( nie polecam wzmacniaczy gitarowych, będzie się to gryźć ze sobą i nic dobrze brzmiącego raczej nie uzyskasz) to podłącz. Ze wzmacniacza wtedy na jakiś FRFR czy cokolwiek tam macie na sali.
ObrazekObrazek
Sterling JP60 blblblblblblblblbllblblblbSterling JP70 (Liquifire+Crunchlab )
Obrazek
Axe FX II Mark2

BananPL
Posty: 206
Rejestracja: 05-05-2013 23:18

24-03-2015 18:59

1. Utwory możesz ładować do DAWa, czy to FL czy Reasona. Przeciągasz po prostu na oś czasu.
2. jw.
3. Domyślam się, że POD Farm jest też pluginem VST. W takim razie w FLu musisz uruchomić wyszukiwanie pluginów (wpisz "FL VST scan" w Google'a i otrzymasz garść poradników, jak to zrobić), po czym dodać Farma jako efekt w mikserem (po prawej masz kilka slotów na efekty). FL oczywiście obsługuje VST, nie wiem czemu miałby tego nie robić.
4. Kolega powyżej wyjaśnił.

Suicidedream
Posty: 7
Rejestracja: 14-03-2014 21:43

25-03-2015 21:10

Dziękuję za wskazówki. ;) Pytam o Reasona, ponieważ jak próbuję otworzyć w nim plik mp3 to wyskakuje mi komunikat o tym, że program nie ma wsparcia dla tego typu plików. Pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją, że DAW nie odtwarza zwykłych utworów...
A jeśli chodzi o FL'a to potrafię otwierać w nim nowe pluginy VST. Musiałbym pliki .dll z folderu w którym mam zainstalowanego Pod Farm'a skopiować do folderu w którym trzymam pozostałe VST. Obawiam się tylko, że taki zabieg może coś uszkodzić.


Dobra, wszystkie problemy rozwiązane. Reason czyta pliki Wav a nie mp3.

de5150
Posty: 1
Rejestracja: 06-07-2010 17:31

13-03-2017 22:14

Co zrobić, żeby była możliwość usłyszenia gitary i dźwięku z lapka w słuchawkach jednocześnie ?

Wróć do „Gitara i komputer”