Dyskusje o wzmacniaczach, combo, head. Porady i recenzje

Jakiego wzmacniacza uzywasz?

Lampa
210
61%
Tranzystor
136
39%

Liczba głosów : 346

Postprzez sabat5 » 2011-12-05, 10:54

kolorxd napisał(a):Osobiście gram na Hybrydzie ... http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w ... -lv300tvin Jest możliwość włączenia i wyłączenia lampy ... czuć różnice ... nie jest to oczywiście lampa jak w Jakimś Marshallu za 4k ale jest... Wzmak ma świetny clean i 2 drivy Pod podkręceniu ziarna na max daje spokojnie rade z Wszelkimi rodzajami metalu... Osobiście bardzo polecam ... :)

Ja właśnie zastanawiam się nad Laneyem LV300 mam okazję kupić go za 600zł
Obrazek
Obrazek
sabat5

Łatwy kolędy gitaręDruga część śpiewnika z kolędami na gitarę
25,00 złksiążka 48 str. A4
Łatwy kolędy gitarę21 kolęd na gitarę w 3 tonacjach z tabulaturą. Zagraj to na Wigilii!
25,00 złksiążka 48 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez MikeP » 2011-12-09, 19:22

Oczywiście, że lampa. I to nawet niedroga.
Trzeba tylko wiedzieć, czego się można po niej spodziewać. Postaram się pokrótce scharakteryzować najważniejsze jej cechy.

1) Lampa, w przeciwieństwie do tranzystora, brzmi lepiej gdy się ją rozkręci, tzn podgłośni na maksa- prawda. Może dodam tylko, że nie tyle lepiej co inaczej. Skąd się to bierze- skupmy się na dwóch gałkach wzmacniacza: gain i master volume( czy po prostu volume). Co robi ta pierwsza- chyba każdy wie ;) Druga teoretycznie podgłaśnia całość... ale dzieje się tak tylko w tranzystorowych układach. Otóż w piecach lampowych razem z rozkręcaniem master volume rośnie zarówno głośność jak i przester. Dzieje się to bardzo delikatnie w porównaniu z pokrętłem gain, ale jednak. Stąd różnica w brzmieniu przy niskiej głośności i przy wysokiej. Kto nie wierzy proponuję eksperyment- idźcie do muzycznego, weźcie jakąś gitarę z humbuckerami, która daje mocny sygnał, i podepnijcie ją do 5 watowego lampowca. Ustawcie kanał clean i głośność na 2-3, pograjcie chwilę, a potem podkręćcie na 10 i uderzcie mocno jakiś akord( tylko trochę się odsuńcie ;p )- efekt murowany ;) Zabieg ten jest celowy- każdy wzmacniacz składa się z preampa i końcówki mocy. W preampach najczęściej siedzą lampy 12AX7, czy ECC83, odpowiadają one za brzmienie z pokrętła gain. Natomiast w końcówkach siedzą EL84, EL34, lub 6L6, które to po przesterowaniu brzmią inaczej. Jednak na to czy się przesterują ma wpływ jedynie pokrętło master volume. Stąd biorą się reduktory głośności- które ściszają całość za końcówką- na wyjściu głośnikowym przez co nijak nie wpływają na przester.

2) Przester lampowy brzmi inaczej niż tranzystorowy- prawda. I tu leży największa różnica między tymi dwoma typami pieców- lampa po prostu działa inaczej niż tranzystor. Przestery tranzystorowe dają bardzo mocny, agresywny dźwięk, bardzo dobry do gry single note lub power chord (pryma + kwinta, pryma + kwarta). Inne interwały oraz akordy wielodźwiękowe nie brzmią zbyt konsonansowo i mają tendencję do zdudniania- w przeciwieństwie do przesterów lampowych. Lampowy przester może zabrzmieć delikatnie i świetnie współbrzmieć zarówno z kwintami, jak i tercjami, czy też innymi interwałami i akordami.

3) Lampowe piece mają większą dynamikę. Bierze się to z trochę z przesteru realizowanego częściowo w końcówce mocy, trochę z własności preampa.

4) Lampowce są trochę głośniejsze. W sumie to ciekawy efekt, ale rzeczywiście x Watt lampy jest nieco głośniejsze niż x Watt tranzystora. Wrażenie to bierze się z odmiennego charakteru brzmienia lampowców. Jest to niewątpliwie prawdziwe stwierdzenie.

5) Lampowiec nie nadaje się do każdej gitary. Dotyczy to gitar akustycznych. Otóż każdy lampowy wzmacniacz gitarowy nawet na kanale Clean wprowadza zniakształcenia, można powiedzieć, że zawsze ma ustawiony pewien minimalny poziom przesteru. O ile w przypadku gitar elektrycznych może być to niezauważalne, a nawet poprawia brzmienie Cleana, o tyle w przypadku gitar akustycznych po prostu nie brzmi. Gitara akustyczna nie lubi zniekształceń i przesterów, i jak każdy akustyczny instrument woli liniowe wzmacniacze. Tu lampa ustępuje miejsca tranzystorom. Jakby ktoś próbował wam wcisnąć kit że lampa jest lepsza od tranzystorowego comba do akustyka- nie wierzcie.

Oczywiście wszystko zależy od tego co komu jest potrzebne. Znam ludzi których żadna lampa nie zadowoliła by tak jak tranzystorowy piec z wbudowanym mutliefektem. Jeśli nie masz funduszy- nie pchaj się na siłę w lampy. Ale osobiście uważam, że dobry lampowy pięciowatowy piec, z dwoma kanałami, reverbem i redukcją głośności powinien wystarczyć każdemu. Należy pamiętać, że każdy sprzęt przed kupnem trzeba ograć na różnych gitarach- bardzo często to ma decydujące znaczenie.

Pozdrawiam ;)
MikeP

Postprzez wtpkml » 2012-01-09, 20:31

niedawno przerzuciłem się z tranzystora marshalla na vox'a vt40+ i jest różnica i to całkiem spora a cena pieca niewielka :)
wtpkml

Postprzez ryyba » 2012-01-09, 23:12

Vox VT+ to bardziej cyfra niż lampa, ale efekt placebo widać działa;P
ryyba

Pochwały: 26

Postprzez conscious » 2012-01-10, 00:30

Bliżej do wzmacniacza lampowego ma mój żyrandol, niż ten VOX.. MikeP chłopie, to zwykła cyfra, na dodatek kiepska moim zdaniem, a lampa tam jest po to, żeby naciągać takich co się nie znają.. Wybacz, że wpadłeś.
ObrazekObrazekObrazek
Furch S40 + Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) + Crate V18-212 + Roland Cube 40 xl
conscious

Pochwały: 217

Postprzez piotrek534 » 2012-01-10, 22:22

wtpkml napisał(a):niedawno przerzuciłem się z tranzystora marshalla na vox'a vt40+ i jest różnica i to całkiem spora

Różnica między czym a czym? :)
Stary to temat o ,,lampa vs tranzystor'' a nie o gównianej cyfrze :)
No ale co się można spodziewać jak kolega wtpkml chciał wkładać lampę do DS-1 :D
piotrek534

Pochwały: 37

Postprzez ZakkFromHell » 2012-01-20, 23:01

Ja bym się generalnie w jakieś tanie lampowe piecyki nie bawił. Tak jak koledzy wyżej piszą - konstrukcje oparte o jedną lampę na preampie to też żadna lampa. Z ciekawości ograłem kilka takich zabawek, jak np JetCity czy jak mu tam, który jest niby jakimś tańszym Soldano. Piecyk całkiem spory, i kosztuje koło 1000 zł, pełna lampa - niby czego chcieć więcej? Wystarczy go trochę odkręcić, pograć w niższych rejestrach - i co - i piec się dławi. Nie wiem, może trafo nie wyrabia, podłączyłem inną kolumnę do niego - bo sobie myślę że może głośnik, ale nie, to samo :). Chyba rozsądniej w tej kwocie byłoby kupić jakieś tranzystorowe combo używane i pod 2.0 line6. Nie jestem zwolennikiem cyfry, ale uważam że dużo lepiej zabrzmi niż lampowe byle co.
ZakkFromHell

Postprzez piotrek534 » 2012-01-21, 09:43

ZakkFromHell napisał(a):Ja bym się generalnie w jakieś tanie lampowe piecyki nie bawił. Tak jak koledzy wyżej piszą - konstrukcje oparte o jedną lampę na preampie to też żadna lampa.

Znaczy że co? . Że to nie będzie brzmiało dobrze? :D

1. http://www.ax84.com/static/p1/AX84_P1_101004.pdf
2. http://licho.rowerpower.org/gitara/zielony.gif
3. http://www.kbapps.com/audio/schematics/ ... amp5e1.gif
piotrek534

Postprzez Havok » 2012-01-21, 10:58

Wszyscy najeżdżacie na tranzystory,ale czy mieliśta okazje porównać np. takiego Randalla Warhead( nie X2) z dobrą, zawodową lampą? Dla mnie Warhead to jeden z najlepszych headów jakie miałem. Ogromna masa mięsa przy minimalnym czasie spedzonym przy gałkach. Przester o zupełnie innym charakterze,maaaaaaaaaaaaaasa gainu. Wybór pieca ma być świadomym wyborem gitarzysty! Trzeba też pamiętać że nawet najlepsza lampa może zabrzmieć jak gówno bez sprawnego ucha grajka. Widziałem kiedyś gościa, któremu rodzice kupili Krankesteina( uczywiscie z dedykowaną kolumną). Synek sie uparł więc dostał. Wyszedł na scene i... zabrzmial jak na piecu za 600 zł tylko z masą dołu. Do czego zmierzam... dzisiaj mamy czasy w których nastała jakaś fobia, moda na wzmacniacze lampowe. Ma je każdy. Tylko czy to świadomy wybór? Nie sądze...
Peavey 6505+, Diezel Herbert,Fryette Sig X, Marshall/Mesa Boogie Full stack, Jackson RR24YB, DBZ Venom, Ran Custom, ZW Overdrive,ZW-45,KK Equalizer, ISP Decimator,TC Hall of Fame, Cioks power supply

GG:13411895
Havok

Postprzez piotrek534 » 2012-01-21, 11:09

Dlatego tak jak piszesz.Każdy musi wiedzieć czego oczekuje od brzmienia ( tego własnego brzmienia :).
Gość dostaje dobry tranzystor , dobra lampę ale co z tego kiedy nie umie na tym zagrać nie mówiąc o ustawieniu odpowiednio potencjometrów :)
Odkręca w pizdu wszystkie gały w prawo i dziwi się że brzmi to jak wirująca pralka umieszczona w tunelu :D
piotrek534

Postprzez Havok » 2012-01-21, 11:22

piotrek534 napisał(a):Dlatego tak jak piszesz.Każdy musi wiedzieć czego oczekuje od brzmienia ( tego własnego brzmienia :).
Gość dostaje dobry tranzystor , dobra lampę ale co z tego kiedy nie umie na tym zagrać nie mówiąc o ustawieniu odpowiednio potencjometrów :)
Odkręca w pizdu wszystkie gały w prawo i dziwi się że brzmi to jak wirująca pralka umieszczona w tunelu :D

Amen
Peavey 6505+, Diezel Herbert,Fryette Sig X, Marshall/Mesa Boogie Full stack, Jackson RR24YB, DBZ Venom, Ran Custom, ZW Overdrive,ZW-45,KK Equalizer, ISP Decimator,TC Hall of Fame, Cioks power supply

GG:13411895
Havok

Postprzez ryyba » 2012-01-22, 00:08

Ja bym się generalnie w jakieś tanie lampowe piecyki nie bawił

E tam. Vox AC4TV fajny jest.

Oczywiście, hajgejnów na jednej lampie się raczej nie zrobi, ale fajny vintage - jak najbardziej.
ryyba

Postprzez Drint » 2012-01-25, 17:11

Potrzebuję piecyka do końca jednej z aukcji zostało niewiele czasu, więc proszę o radę. :)
Dwa piece Marshalla:

1. http://allegro.pl/show_item.php?item=20 ... d00be2ff62
Z tym że nie działa m8u reverb da się to łatwo i tanio załatwić u lutnika?

2. http://allegro.pl/okazja-marshall-mg15- ... 53491.html

Więc jak uważacie? ;)
Drint

Postprzez Raszew » 2012-01-27, 23:04

Od siebie do wątku dodam, że z doświadczenia zauważam, że 30 w full lampy starczy każdemu spokojnie na mniejsze i większe gigi. Na większych i tak będziecie szli na przody.
Raszew

Pochwały: 10

Postprzez ZakkFromHell » 2012-02-01, 16:04

Zgadzam się z tym, 30W jest w zupełności ok. Tyle że fajnie jakby było 2*12" :). Peavey classic30 jest ok, jak jakaś niedroga i niezła lampka.
ZakkFromHell

Reklama