Zagadnienia i pytania z teorii muzyki i technik gry na gitarze

Postprzez softnet » 2011-01-19, 11:49

Ja książki JESZCZE nie czytałem, bo JESZCZE jej nie kupiłem. Najpierw chciałbym poszukać jej w lubelskich sklepach muzycznych. Jak nie znajdę to dopiero wtedy zamówię przez net'a (mniejsza z tym dlaczego).

Kilka tygodni temu przeczytałem tu na forum taką wypowiedź. Streszczam jej sens:

1. Chciałbym kupić sobie gitarę, następnie
2. Chciałbym nauczyć się na niej grać, następnie
3. Chciałbym zacząć komponować, by wreszcie
4. Zostać gwiazdą rocka

Z przeczytanych recenzji książki wnioskuję, że odpowiada ona na pytanie "czy dziś nie umiejąc jeszcze grać mam szansę zostać za parę lat gwiazdą rocka?". Jeżeli autor książki oprócz umiejętności komponowania umie również tak interesująco pisać aby zainspirować czytelnika to taka pozycja jest potrzebna i ciekawa. Na pewno dla marzycieli. Bo w końcu wszystko zaczyna się od marzeń. Później pozostaje już tylko determinacja w dążeniu do ich realizacji.

I zapewne jest to książka dla marzycieli. Bo nie sądzę aby Jan Borysewicz, Robert Gawliński czy Grzegorz Skawiński znaleźli w niej coś o czym by nie wiedzieli. Ale dla Janka Kowalskiego, któremu rodzice kupili gitarę może to być podręcznik, który okaże się kamieniem milowym w jego dalszym muzycznym rozwoju. Może, ale nie musi. Bo książka nie napisze dzieła muzycznego. Napisać je może tylko człowiek - przykładowy Janek Kowalski, zainspirowany taką pozycją jaką napisał Kyloss.

Pozdrawiam serdecznie!
Tomek
Obrazek
Career Stratocaster + BOSS JS-8

By życie bajką było... wystarczy tylko chcieć
softnet

Pochwały: 3

Tajniki solowej gry akordowejDowiedz się jak oni to robią, nowa szkoła A.Lesickiego
33,00 zł56 stron A4, + płyta CD
Szkoła gry na gitarzeDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
34,00 złpłyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez pgmuzyk » 2011-01-19, 16:21

Maly offtop:
softnet napisał(a):Bo nie sądzę aby Jan Borysewicz, Robert Gawliński czy Grzegorz Skawiński znaleźli w niej coś o czym by nie wiedzieli.

Troche mnie porazilo umieszczenie Gawlińskiego obok dwoch pozostalych panow, bowiem jako gitarzysta znaczaco od nich odstaje.
Prawdziwy gitarzysta nigdy nie jest w 100% zadowolony ze swojego brzmienia!
Obrazek
Music Man Silhouette Special Limited Edition 2005
pgmuzyk
Doradca

Pochwały: 68

Postprzez softnet » 2011-01-20, 00:54

Dobór był przypadkowy :) Chodziło o to, że ci trzej Panowie są znanymi polskimi kompozytorami.
Obrazek

softnet

Postprzez kyloss » 2011-02-09, 09:12

softnet napisał(a): Jeżeli autor książki oprócz umiejętności komponowania umie również tak interesująco pisać aby zainspirować czytelnika to taka pozycja jest potrzebna i ciekawa. Na pewno dla marzycieli. Bo w końcu wszystko zaczyna się od marzeń. Później pozostaje już tylko determinacja w dążeniu do ich realizacji.

Jest w tym dużo prawdy, ale to nie jest wszystko, co zawiera podręcznik.

softnet napisał(a):I zapewne jest to książka dla marzycieli. Bo nie sądzę aby Jan Borysewicz, Robert Gawliński czy Grzegorz Skawiński znaleźli w niej coś o czym by nie wiedzieli. Ale dla Janka Kowalskiego, któremu rodzice kupili gitarę może to być podręcznik, który okaże się kamieniem milowym w jego dalszym muzycznym rozwoju. Może, ale nie musi. Bo książka nie napisze dzieła muzycznego. Napisać je może tylko człowiek - przykładowy Janek Kowalski, zainspirowany taką pozycją jaką napisał Kyloss.

Pozdrawiam serdecznie!
Tomek

Jeśli mogę - to nie wydaje mi się, żebyś miał rację tak bardzo. Generalnie podręcznik pokazuje jak uniknąć rażących błędów, jak rozbudować kompozycję, jak zrobić ją ciekawszą itp.
Byłoby nonsensem, żebym dawał komuś "przepis na przebój", bo takich podręczników nie ma :) Można tylko rozwinąć swoje myślenie w sensie "aha, można tak, tamto może być do bani, tak mogę polepszyć, tak mogę pogorszyć" itp. Jeśli to dla kogoś jest bezwartościowe - okay, jeśli jest - fajnie.

Po to napisałem ten podręcznik, dla każdego z was o nieco mniejszym doświadczeniu niż moje. Jeśli to szajs - piszcie, jeśli pomógł - będę zadowolony, że moja praca komuś pomogła. To wszystko.

btw jeśli ktoś chce (może już podawałem), to może posłuchać moich drobnych kompozycji na www.myspace.com/kylosscom i ocenić czy to warte kupienia ze te drobne grosze (ja z tego mam bardzo drobne).
kyloss
Szkoła gitarowa

Postprzez softnet » 2011-02-09, 09:34

Kyloss - a orientujesz się, gdzie w Lublinie mogę ją kupić?
Niestety - nadal się nie zdecydowałem na wysyłkę droga pocztową i pewnie szybko się nie zdecyduję.
Obrazek

softnet

Postprzez Ryszard66 » 2011-03-17, 09:05

Mam bardzo przykrą wiadomość.
Mój brat Krzysiek (kyloss) zmarł w środę, 16.03 w Lublinie, na zawał serca.
W razie pytań proszę o kontakt na gg 2136075 lub skory@wp.pl
Ryszard66

Postprzez softnet » 2011-03-17, 19:22

Ta wiadomość zwaliła mnie z nóg. Zaskoczenie jest tak wielkie, że nie wiem co powiedzieć. Jeszcze wczoraj myślałem aby do niego napisać. Dziś wchodzę na forum i widzę, że cokolwiek bym mu napisał, on tego już nie przeczyta... :(

Przyjmij Ryszard ode mnie wyrazy szczerego współczucia :(
Obrazek

softnet

Reklama