Struny do gitary akustycznej, klasyczne i elektrycznej

Postprzez Goraal » 2012-02-13, 17:37

Witam, na początku chciałbym zaznaczyć, że jest to moja pierwsza gitara, więc można powiedzieć, że jestem całkowicie zielony w tych sprawach. A sprawa wygląda następująco : fabryczne struny są już w złym stanie, szczególnie widać to na tych trzech najgrubszych, basowych. Ta metalowa obwódka jest poprzecierana, a na 2 i 7 progu struny D4 już całkowicie odsłonił się nylon i ta obwódka odstawała w postaci takich cieniutkich drucików (odciąłem je pęsetą, bo wydawały nieprzyjemny odgłos - brzęczenie). Ok, do czego zmierzam? Jako, że te struny pewnie długo nie pociągną już, to rozglądam się za nowymi, tyle, że zupełnie się na tym nie znam i dlatego proszę Was o pomoc. Jakie struny wybrać, powiedzmy w granicach 50 zł. Gdzieś czytałem, że struny dzielą się na cienkie, grube itp, najlepiej, żeby miały taką grubość jak te, które mam teraz, bo już się przyzwyczaiłem. Struny raczej zamówię przez internet, w jedynym sklepie muzycznym w okolicy pytałem o struny to mieli tylko takie za 14 i 18zł, chyba nie warto kupować takiego czegoś? A i kolejna sprawa, czy jestem w stanie (przy pomocy jakiegoś samouczka) sam założyć struny w prawidłowy sposób? Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam, Góral :)
Goraal

Fingerstyle Nauka gryWarsztaty gitarowe 50 ćwiczeń na gitarę solo
35,00 złCD + książka 60 str
Łatwy kolędy gitaręDruga część śpiewnika z kolędami na gitarę
25,00 złksiążka 48 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Adios » 2012-02-13, 18:07

http://taniestruny.pl/c/65/savarez-stru ... cznej.html

Zainteresuj się czymś z Savarezów, chyba najbardziej polecane struny, za 50zł raczej nic lepszego nie dostaniesz. Ewentualnie trochę tańsze (koło 30zł) d'Addario Pro Arte, również znajdziesz na tej stronie. Struny za mniej niż 20zł mają tylko jeden cel - mają grać, nieważne jak brzmią - ważne żeby grały. Nie ma sensu się nimi interesować.

Mając internet bez żadnych problemów powinieneś poradzić sobie z wymianą strun, odpalasz Google/YouTube i jazda :)
Martch, Takamine EG-116 i parę innych gratów.

Mroova napisał(a):nirda okevke

Stefan napisał(a):Kasztanki to mój świat!
Adios
Moderator

Pochwały: 32

Postprzez Goraal » 2012-02-13, 18:17

Dzięki ;) Tylko jeśli mógłbyś, to wołałbym trochę bardziej szczegółowo, bo w sumie nie mam zielonego pojęcia czym te wszystkie struny się różnią. Które mam wybrać? Normal, Hard, Hybrid... ? :) I jeśli mógłbyś pokrótce napisać czym one się różnią to byłoby wspaniale :D
Goraal

Postprzez TanieStruny » 2012-02-13, 19:38

Ja od siebie polecę Ci ten komplet:
http://taniestruny.pl/p/154/304/savarez ... cznej.html
Czym się różni poszczególny rodzaj (Alliance, Corum, Cantiga itp...) przeczytasz w opisach w naszym sklepie.
Jeśli chodzi o Hard, Medium, Normal to są to oznaczenia naciągów strun. Struny Hard będą troszkę bardziej napięte niż struny Medium oraz Normal. Struny Hard lepiej wybrzmiewają, lepiej się na nich gra palcowo. Struny Normal polecane są do nauki gry, oraz do gry akordowej.
TanieStruny.pl - Profesjonalny sklep z akcesoriami dla gitarzystów!

Forumowa zniżka w TanichStrunach: forumowa-znizka-dla-uzytkownikow-t26377.html
Wymień punkty na produkty!: produkty-za-punkty-program-lojalnosciowy-t32352.html
Extra produkty w zaskakująco niskich cenach? ANTYaukcja!
TanieStruny
Sklep Muzyczny

Pochwały: 57

Postprzez Adios » 2012-02-13, 20:05

Goraal napisał(a):Dzięki ;) Tylko jeśli mógłbyś, to wołałbym trochę bardziej szczegółowo, bo w sumie nie mam zielonego pojęcia czym te wszystkie struny się różnią. Które mam wybrać? Normal, Hard, Hybrid... ? :) I jeśli mógłbyś pokrótce napisać czym one się różnią to byłoby wspaniale :D

Myślę, że dla laika różnice pomiędzy poszczególnymi modelami strun Savareza o tym samym naciągu raczej nie będą widoczne/słyszalne. Weź na początek coś z serii Nylon, bo jest chyba najtańsza i po prostu wybierz jaki naciąg Ci pasuje, mocniejszy (Hard) czy słabszy (Low).

Adios
Moderator

Postprzez Imrahil » 2012-02-13, 22:36

Wg mnie najlepsze struny do klasyka to La Bella 900. (koniecznie 900, nie może być 900w czy 900b bo one są słabe)
Mają niewiele gorsze wioliny niż Savarezy a basy mają o niebo lepsze + kosztują 40zł.
Obrazek

|Washburn Wi66 Prof|Merlin Sabotage bridge&neck|Fender Super Champ|Ibanez G-200|LongAmp RAT
Imrahil

Pochwały: 17

Postprzez Goraal » 2012-02-29, 19:48

Witam znowu, jutro mam zamiar zamówić struny, ale wciąż nie jestem zdecydowany i proszę o pomoc, które struny wybrać :

http://taniestruny.pl/p/154/304/savarez ... cznej.html

http://taniestruny.pl/p/134/307/savarez ... cznej.html

pierwsze czy drugie?
Różnią się one naciągiem, nie wiem czy wybrać te hard czy low, czy w ogóle zrobi mi to jakąś różnicę? Szczerze mówiąc skłaniam się bardziej w stronę tych hard, bo jak już prędzej ktoś tutaj napisał - lepiej wybrzmiewają.
Goraal

Postprzez Adios » 2012-03-01, 19:00

Drugie.
Mam je od jakichś 2 tygodni i po prostu mnie zmiotły swoim brzmieniem. Co prawda te pierwsze to tylko mniejszy naciąg, ale ja sugerowałbym raczej hard.

Adios
Moderator

Reklama