Opinie i dyskusje o gitarach akustycznych i klasycznych

Postprzez FlamStyle » 2012-01-21, 18:46

W podanym przez Ciebie coverze Classical Gas gitarzysta gra na gitarze klasycznej z założonymi strunami do niej przeznaczonym tj. nylonowymi. 3 struny ( E, A, D ) w gitarze klasycznej posiadają owijkę z np posrebrzanej miedzi dzięki czemu przypominają te z gitar akustycznych czy też klasycznych. Podziwiam Twoją wiedzę na ten temat.

Co do autorki. Po pierwsze: nie istnieje słowo kupywać.
Po drugie: struny zmieniłaś rok temu. Przez ten czas miały prawo się już masakrycznie zużyć przez co nie trzymają strojenia bądź też nie stroją na progach. Wymiana powinna załatwić sprawę. Jeżeli nie to problem może leżeć między innymi w progach, które również miały prawo się zużyć. Kolejna sprawa to stan gitary. Co i jak sprawdzić podano już wcześniej.
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 171

Fingerstyle Nauka gryWarsztaty gitarowe 50 ćwiczeń na gitarę solo
35,00 złCD + książka 60 str
Łatwy kolędy gitarę21 kolęd na gitarę w 3 tonacjach z tabulaturą. Zagraj to na Wigilii!
25,00 złksiążka 48 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez astonmarcin » 2012-01-21, 18:51

Nawet tu na forum jest temat :
Kod: Zaznacz cały
http://gitarzysci.pl/metalowe-struny-w-klasyku-ku-przestrodze-t28449.html
polecam lekturę, zanim ktoś wpadnie na taki pomysł
gg 1826540
astonmarcin

Pochwały: 5

Postprzez radzimex » 2012-01-21, 20:21

Ja też radziłbym najpierw poszukać potem napisać temat bo takowy już istnieje:
metalowe-struny-w-klasyku-ku-przestrodze-t28449.html

FlamStyle napisał(a):W podanym przez Ciebie coverze Classical Gas gitarzysta gra na gitarze klasycznej z założonymi strunami do niej przeznaczonym tj. nylonowymi. 3 struny ( E, A, D ) w gitarze klasycznej posiadają owijkę z np posrebrzanej miedzi dzięki czemu przypominają te z gitar akustycznych czy też klasycznych. Podziwiam Twoją wiedzę na ten temat.

Oglądałem ten film z kilkadziesiąt razy i dokładnie przypatrzałem się. Nawet na mostku widać, że najcieńsze struny są metalowe, ponieważ widać, że nie są wiązane w przeciwieństwie do grubych, które są nylonowe..
Nie zrozumiałeś mnie. Chodziło mi o to, że struny (E H G) są metalowe a (E A D) są nylonowe. Zrobił tak pół na pół. Tak jak mój nauczyciel. Najpierw przeczytaj dokładnie i zrozum o co komuś chodzi, a potem pisz.

FlamStyle napisał(a):Co do autorki. Po pierwsze: nie istnieje słowo kupywać.

Czy Ty wszystkiego musisz się czepiać? Po prostu się pomyliła a Ty ZAWSZE musisz zwracać komuś uwagę. Zrozum, że nie każdy jest idealny, a czepiasz się dosłownie o błahostkę. Dużo osób tak mówi i jakoś nie zauważyłem, żeby ktoś tej osobie zwracał uwagę.
Epiphone Les Paul Junior & Yamaha F310
co-to-za-utwor-t49418.html#p567833?view=unread
radzimex

Pochwały: 37

Postprzez KlapekJL » 2012-01-21, 20:34

@radzimex, FlamStyle
Panowie, ogarnijcie się. Jak chcecie prowadzić dyskusje, zróbcie to poprzez prywatne wiadomości, co? Po co zaśmiecać temat? Nawet autorka zwróciła wam uwagę, że nie potrzebuje już opinii o gryfie/mostku, tylko propozycji nowych nylonowych strun...
KlapekJL

Pochwały: 27

Postprzez FlamStyle » 2012-01-21, 21:35

@Radzimex
Na początku naprostuję samego siebie. Nie doczytałem i wciąż myślałem, że chodzi o struny basowe E,A,D. Chodziło o E,H,G. Jako posiadacz gitary akustycznej powinieneś wiedzieć jak takowe brzmią. Powinieneś również znać mniej więcej amplitudę drgań strun. Nylonowe mają ją znacznie większą, tak jak na tym nagraniu. Brzmienie to również niestety nie takie, jak strun metalowych. Kieruj się słuchem a nie tym co widzisz, bo wzrok również Cie zawodzi. Obraz z nagrania za wiele nie wyjaśnia, jednak inne zdjęcia owego gitarzysty z ową gitarą jak najbardziej:)
http://soireeproductions.com/blog/wp-co ... arelli.jpg
tak wygląda sposób zawiązania tych strun
http://www.dreamguitars.com/products/mo ... bridge.jpg
a tak wygląda struna nylonowa podczas zakładania
http://www.staffordguitar.com/images/st ... estart.jpg
Chyba wszystko jasne prawda?
A czepiam się, bo chyba o to chodzi? Widząc czyjś błąd informujesz osobę o tym. Człowiek uczy się na błędach a sam wszystkich nie wychwyci nieprawdaż ?

@KlapekJL
Dyskusja to definicja forum. Bez dyskusji forum by nie istniało. Na tym to wszystko polega.

Myślę, że co do tematu początkowego to wszystko co powinno zostało powiedziane ;p
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Postprzez KlapekJL » 2012-01-21, 21:40

FlamStyle napisał(a):@KlapekJL
Dyskusja to definicja forum. Bez dyskusji forum by nie istniało. Na tym to wszystko polega.

Myślę, że co do tematu początkowego to wszystko co powinno zostało powiedziane ;p

Tak, oczywiście. Fajnie jak na "odwal się" rzucacie jakiś ochłap na temat, żeby tylko nie złamać regulaminu, a resztę postu kłócicie się między sobą nie na temat. No tak, ale forum jest od dyskutowania. Pozdro...
KlapekJL

Postprzez FlamStyle » 2012-01-21, 21:46

Nie widzę niczego w moich jak i Radzimexa postach, co byłoby odbierane jako kłótnia. Po prostu piszemy to, co widzimy i staramy się coś wyjaśnić. Kłótnia to raczej ta negatywna strona dyskusji. Podczas owej dyskusji podejrzewam, że jak jak i Radzimex możemy się czegoś nauczyć, więc czemu tego nie ciągnąć tylko zaprzestać na rzeczach niewyjaśnionych? To co piszemy może również przydać się innym a kto wie, czy nie postawić przysłowiowej "kropki nad i" w tym głównym temacie tematu.
Obrazek
FlamStyle

Postprzez Verethill » 2012-01-21, 21:51

@KlapekJL - A ty czepiasz się, że oni się siebie czepiają, zamiast dziewczynie struny polecić. ;)
@radzimex - Wątpię, by można jej było polecić coś o dużym naprężeniu. (?)

http://taniestruny.pl/p/63/997/d-addario-classic-normal-tension-d-addario-struny-do-gitary-klasycznej.html
Tak imo prędzej. Nie żebym się znał.
"The perfect words never crossed my mind
'Cause there was nothing in there but you"

Obrazek
Verethill

Postprzez KlapekJL » 2012-01-21, 22:12

Verethill napisał(a):@KlapekJL - A ty czepiasz się, że oni się siebie czepiają, zamiast dziewczynie struny polecić. ;)

Złota myśl. A strun nie poleciłem, bo w tym temacie raczej nie jestem dobry.
KlapekJL

Postprzez radzimex » 2012-01-21, 22:51

@FlamStyle, zwracam honor. Pomyliłem się, zresztą mój słuch nie jest jeszcze bardzo dobrze wyrobiony, oglądam filmy w jakości 240p ponieważ mam słabego neta, więc trochę problem rozróżnić brzmienie strun. Struny wydawały się dość cienkie jak na nylonowe i nie zauważyłem przy mostku odstających części. Teraz wiem, że nie mam racji..

Co do strun, jeśli chcesz żeby struny długo "żyły" to polecam te http://taniestruny.pl/p/63/314/d-addari ... cznej.html
Kolega z zespołu ma je już od chyba półtora roku :P
Epiphone Les Paul Junior & Yamaha F310
co-to-za-utwor-t49418.html#p567833?view=unread
radzimex

Pochwały: 37

Postprzez astonmarcin » 2012-01-22, 21:56

radzimex napisał(a):Kolega z zespołu ma je już od chyba półtora roku :P

No proszę Cię ;) To że ma 1,5 roku to nie znaczy, że mają długą żywotność ;)
A co powiesz na to, jeśli ktoś ma radziecką gitarę i oryginalne struny ?
Też długo żyją, tylko co to za życie chciałoby się rzec.
Struny się powinno zmieniać co "jakiś czas" po pierwsze, aby nie szkodzić progom(rdza), dwa żeby to wszystko jakoś brzmiało ;).
gg 1826540
astonmarcin

Reklama