Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez daniel112 » 2012-01-29, 19:55

Hej jestem totalnie zielony, mam 16lat i chciałbym zacząc grac, na poczatek oczywiscie na klasycznej a potem moze kupie porzadnego elektryka.

Jaka jest najtańsza gitara dla poczatkujacego? Widzialem po 85zł dobra bylaby taka LINK? Podajcie linki do konkretnych aukcji zalezy mi na cenie bo nie mam za duzo pieniedzy na to.
Jak sie najlepiej uczyc? Jakies cwiczenia na palce(chodz te mam na prawde dobrze rozsciagniete, potrafie je niezle wygiac) czy od razu uczyc sie chwytow jakis prostych piosenek a potem przejsc do tych trudniejszych?
Potrzeba do tego nauczyciela czy mozna z YouTuba sie nauczyc ogladajac chwyty itp? Np od KopaRa77
Cos trzeba dokupowac do gitary klas. zeby normalnie grac?
Widzialem ze niektorzy graja na palcach a niektorzy np. moneta pociagaja za struny, ma to jakas roznice w brzmieniu czy tylko tak zeby wygodniej bylo?
daniel112

Szkoła gry na gitarze dla początkującychDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
29,00 złinteraktywny kurs gry na CD
Fingerstyle Nauka gryWarsztaty gitarowe 50 ćwiczeń na gitarę solo
35,00 złCD + książka 60 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Jimbo » 2012-01-29, 20:01

A broń Cię panie Boże! Nawet nie próbuj tego kupować, no chyba ,że chcesz się szybko zniechęcić.Powiedz ile planujesz przeznaczyć na gitarę , postaramy się coś wybrać.
Obrazek
Jimbo

Pochwały: 9

Postprzez Madziarka » 2012-01-29, 20:08

wnioskuje że jak mówisz o klasyku to nie chcesz akustyka? (pytam bo ja będąc totalnie zielona nie wiedziałam że jest różnica)

Musisz powiedzieć ile chcesz wydać na gitare, w sumie średnio siedzę w klasykach ale chyba yamaha c-30 jest dobra.
Ucz się czysto łapać chwyty, później szybką i czystą ich zmiane i jakieś łatwe piosenki + łatwe piosenki na taby.
Chwyty masz rozpisane w necie (google grafika chociażby) i jest wiele darmowych kursów (gitaradlapoczatkujacych.pl , google.pl ) .Z nauczycielem będzie Ci łatwiej, ale to już zależy od Ciebie czy się zdecydujesz.
Na klasykach gra się palcami więc kostki nie potrzebujesz.Na początku może przydać Ci się stroik, zanim nauczysz się stroić ze słuchu, pokrowiec i chyba tyle.

apropo, czemu jak napisałam c h o r d s . p l to mi to zamieniło na google? xd
Madziarka

Pochwały: 1

Postprzez Endi » 2012-01-29, 20:15

Bo to jest strona bez licencji i ten serwis nie pozwala na jej, nie wiem jak to nazwać, promowanie :)

A co do tematu, napisz nam najpierw co byś chciał grać i ile możesz kasy załatwić, znacznie nam to ułatwi pomoc :)
Endi

Pochwały: 5

Postprzez daniel112 » 2012-01-29, 20:20

Nie wiem chyba taki maximum to 200zł na taka gitare na ktorej moglbym pograc zarowno te spokojne jak i ostrzejsze kawalki typu Smells Like Teen Spirit itp. Moze takie cos? http://allegro.pl/gitara-akustyczna-kla ... 44442.html wyglada na porzadne.
Nie mam zielonego pojecia czym sie rozni klasyk od akustyka ; ) Stroik co to jest? O co chodzi z tym strojeniem gitary? Przydalby mi sie ktos w rodzaju "senseia" a za nauczyciela trzeba placic, nikt kogo znam nie gra na gitarze.
daniel112

Postprzez Endi » 2012-01-29, 20:31

No więc tak, 99% tych tanich gitar, które znajdziesz na allegro to niestety kawałki drewna niewarte żadnych pieniędzy, które tylko zniechęcą Cię do grania.
Jeśli chcesz grać i spokojnie i "na ostro" to polecam raczej akustyka (różnice pomiędzy akustykiem a klasykiem nie będę Ci tłumaczył, bo sam możesz to znaleźć jeśli bardzo Ci zależy, ja powiem Ci tylko tyle, że możesz mi zaufać i szukać akustyka, a nie klasyka).
Za 200 zł niestety nie znajdziesz nic porządnego :/ Na sam początek proponuję Ci albo pożyczenie gitary od kogoś kto ją już ma i może przy okazji nauczy Cię jakichś podstaw albo w wypadku gdy nie znasz nikogo takiego sugerowałbym dalsze zbieranie pieniędzy (może masz jakieś zbędne graty, które da się sprzedać albo urodziny w najbliższym czasie).
Nowe, porządne gitary akustyczne niestety zaczynają się gdzieś tak od około 500 zł. Jeśli chcesz to mogę Ci znaleźć kilka przykładów.
Endi

Pochwały: 5

Postprzez Jimbo » 2012-01-29, 20:33

Stary.. Weź nam napisz jakie zespoły słuchasz , skoro wylatujesz z Smells Like Teen Spirit to na ch..usteczke Ci Klasyk ? Nie musisz zaczynać od Klasyka , jeśli preferujesz mocniejsze granie celuj w elektryka i nie baw się w coś czego nie lubisz.Napisałeś ,że chciałbyś grać "zarówno spokojne jak i te ostrzejsze kawałki", w elektryku masz i przester i clean ,także jak najbardziej pasuje(tylko,że piecyk to kolejny wydatek).Strasznie mały budżet , za tyle raczej nic dobrego nie kupisz.I nawet nie próbuj kupić którąś z tych gitar na allegro z 10 dodatkami i gitarą marki gitara, strata pieniędzy.
Obrazek
Jimbo

Postprzez daniel112 » 2012-01-29, 20:44

Uwielbiam Nirvane, znam kazda piosenke z tekstem na pamiec, ale czy ja wiem zeby tak od razu od elektryka? (dodam ze mieszkam w bloku ;D) bardzo lubie dac czadu i preferuje te mocne, szybkie i ostre kawalki i rowniez te nieco wolniejsze (About a Girl, Moist Vagina?), nie lubuje sie w "romansidlach przy ognisku" chce ostro na***wiac ze tak sie wyraze. Tylko ze nie mam zielonego pojecia o gitarach a wiekszosc pisze ze dla poczatkujacych klasyk/akustyk wiec poszedlem tym krokiem. Nie wiem, palce mam calkiem gibkie wiec chyba pozostaje praktyka i podstawy, chwyty.

@http://allegro.pl/gitara-elektryczna-2xhumbucker-hard-rock-style-i2053931816.html ktos wyda opinie? Moze jakas do 400zł zakladajac ze sprzedam pare rzeczy i wyzebram kase pod kosciolem :d

@Przester i Clear czyli ze moge grac bez tego takiego efektu charakterystycznego drapania(nie wiem jak go nazwac) i z nim? :o
daniel112

Postprzez Madziarka » 2012-01-29, 20:57

daniel112 napisał(a):Uwielbiam Nirvane, znam kazda piosenke z tekstem na pamiec, ale czy ja wiem zeby tak od razu od elektryka? (dodam ze mieszkam w bloku ;D) bardzo lubie dac czadu i preferuje te mocne, szybkie i ostre kawalki i rowniez te nieco wolniejsze (About a Girl, Moist Vagina?), nie lubuje sie w "romansidlach przy ognisku" chce ostro na***wiac ze tak sie wyraze. Tylko ze nie mam zielonego pojecia o gitarach a wiekszosc pisze ze dla poczatkujacych klasyk/akustyk wiec poszedlem tym krokiem. Nie wiem, palce mam calkiem gibkie wiec chyba pozostaje praktyka i podstawy, chwyty.

@http://allegro.pl/gitara-elektryczna-2xhumbucker-hard-rock-style-i2053931816.html ktos wyda opinie? Moze jakas do 400zł zakladajac ze sprzedam pare rzeczy i wyzebram kase pod kosciolem :d

@Przester i Clear czyli ze moge grac bez tego takiego efektu charakterystycznego drapania(nie wiem jak go nazwac) i z nim? :o

no to wal w elektryka.

NIE, ta gitara nie jest dobra.Poszukaj używanych washborn'ów.(jest taki dział, gitary elektryczne do 500 zł ;)

ale zostaje jeszcze wzmacniacz, chociaż przy Twoim budżecie raczej będziesz musiał grać z kompa.
Ostatnio edytowano 2012-01-29, 20:59 przez Madziarka, łącznie edytowano 1 raz
Madziarka

Postprzez Jimbo » 2012-01-29, 20:59

To, że większość tak robi, nie znaczy, że to jest słuszne.Mieszkanie w bloku?To nie przeszkadza, możesz do piecyka podłączyć słuchawki.Z tym ,że teraz tak.. 400zł na gitarę i piec,hmm.A zastanawiałeś się nad jakimiś używanymi? Nieraz są oferty,gdzie ktoś kupił elektryk z piecem ,a później mu przeszło i wystawia to za grosze.Co do pytania o przester - Tak.
Obrazek
Jimbo

Postprzez Madziarka » 2012-01-29, 21:01

http://allegro.pl/gitara-washburn-x-ser ... 73884.html

ta będzie chyba najlepszą opcją przy taki budżecie.
Madziarka

Postprzez daniel112 » 2012-01-29, 21:05

A ocb z tym piecykiem? Bez niego nie da sie grac na elektryku? Jest jakas roznica miedzy gra Z a BEZ? wiecie... ja nie chce tutaj koncertu wystawiac tylko grac dla siebie
daniel112

Postprzez Jimbo » 2012-01-29, 21:09

Da się grać bez piecyka , ale wtedy nie będziesz miał przesteru no i będzie ona ledwie słyszalna więc w takim wypadku lepszy będzie akustyk, i przy 400zł można już coś przyzwoitego znaleźć.
Ostatnio edytowano 2012-01-29, 21:13 przez Jimbo, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Jimbo

Postprzez daniel112 » 2012-01-29, 21:10

Preferowalbym bardziej tego elektryka, mimo to ze bedzie mnie to kosztowac pare baniek, poniewaz jak juz mowilem preferuje ostre granie :D A gdzie sie naucze obslugi tego calego sprzetu? Jak wlaczac te tryby itp bo nie mam pojecia zielonego jest jakis eporadnik?
Ostatnio edytowano 2012-01-29, 21:14 przez daniel112, łącznie edytowano 1 raz
daniel112

Postprzez Jimbo » 2012-01-29, 21:13

Za tyle pieniędzy nie kupisz nic skomplikowanego , będziesz miał kilka pokręteł i to wszystko.
Dla przykładu : http://www.youtube.com/watch?v=Z1X6YtZYI3w tutaj masz jak na początku gra "na sucho" a później z piecykiem.
Obrazek
Jimbo

Reklama