Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez macchuck » 2012-01-25, 14:45

Hej, dzięki.

Generalnie tak, o ile nie wchodzą w grę dziesiąte milimetra to gryf wydaje się prosty (cóż, może po prostu nie widzę jak powinno być, ale prosty się wydaje ;) )

Żadnego miejsca na imbus nie widzę. To mnie jednak nie zaskakuje (niestety).

Co do brzęczenia przy progach. Próbowałem teraz, wydaje mi się, że to chyba nie tylko wina sprzętu, raczej też moja. Jak odrywam palce to po prostu robi "brzdęk", szczególnie przy metalowych. Jak dociskam to też jak dotyka progu to robi "brzdęk". Będę próbował na upartego. Przydałaby się mała pomoc od kogoś żywego. :D
macchuck

Komponowanie RockowePodręcznik do nauki komponowania rockowego
35,00 złCD + książka 48 str
Gitarowe wyzwania + Śpiewnik gitarowySzkoła gitarowa na 5 płytach DVD i ponad 600 stron śpiewnika
142,00 zł600 str + 5xDVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Krzysiuuu » 2012-01-25, 16:05

Co do brzęczenia strun to też mam z tym mały problem. Zarówno przed wymianą jak i po wymianie, więc nie jestem pewny do końca czy wina leży po mojej stronie czy sprzętu. W moim przypadku wygląda to tak, że na niektórych progach i strunach, strunę muszę docisnąć bardzo mocno lub tuż przy progu by nie zabrzęczała, ale są też progi na których bez problemów wszystko ładnie brzmi... Miejsca na imbus również nie ma. :E
Krzysiuuu

Postprzez BialyMurzyn » 2012-01-25, 16:25

Na klasyku brzęczenie strun bardzo często zależy właśnie od tego jak się gra. Z czasem człowiek się uczy dobrze dociskać struny i brzęczenie znika. Przynajmniej w moim wypadku tak było.
Obrazek
BialyMurzyn

Pochwały: 5

Postprzez macchuck » 2012-01-25, 19:57

Rozumiem, że Tobie chodzi tutaj o brzęczenie po szarpnięciu, jak struna za słabo dociśnięta?
Mnie chodzi o to, że kiedy puszczam próg to dźwięk jest taki jakbym uderzył pustą strunę [mniej więcej].
W załączniku dałem taki dźwięk, uderzenie struny i puszczenie z progu. Czy toi po prostu moja wina?
Załączniki
1.rar
(63.74 KiB) Pobrane 4 razy
macchuck

Postprzez BialyMurzyn » 2012-01-25, 20:23

Wydaje mi się, że robisz tam pull-offa dlatego jest taki dźwięk. Po prostu zbyt energicznie odrywasz palec.
Obrazek
BialyMurzyn

Pochwały: 5

Postprzez AI3Time » 2012-01-25, 21:56

Możesz poszukać wśród znajomych kogoś, o kim wiesz, że radzi sobie z gitarami i poprosić żeby zagrał na tej gitarze. Dowiesz się wtedy, czy akcja strun za wysoka, czy progi są równo wbite w gryf i wygładzone jak należy i czy wklęsłość gryfy (gryf nigdy nie może być idealnie prosty) jest właściwa. Ze wszystkimi dolegliwościami poradzić sobie może lutnik - ale zanim do niego pójdziesz daj do ogrania komuś tę gitarę.

Z drugiej strony brzęczenie strun jest najczęstszym objawem niewyrobionej jeszcze techniki. Graj, próbuj, ćwicz.
AI3Time

Postprzez Krzysiuuu » 2012-01-25, 22:02

Ponawiam moje pytanie bo nie jestem pewny czy odpowiedziałeś mnie czy koledze maccuck. Dodaję, że gdy docisnę strunę tuż przy progu jest okej (wcale nie wkładam w to dużego wysiłku), ale gdy zrobię to już na środku progu muszę docisnąć ją na prawdę mocno, a pod koniec progu nawet bardzo silne naciskanie nic nie daje. Struna albo mi zabrzęczy lub dźwięk będzie "głuchy". Przypominam, że ta gitara ma 28 lat, a żaden lutnik nie miał jej jeszcze w rękach. Może warto bym udał się do jakiegoś, a ten może by coś wyczarował?
Krzysiuuu

Postprzez karolck » 2012-01-27, 22:32

Tu albo progi masz już zużyte, albo przyciskasz palcem na progu, a nie przed i Ci taki 'przytłumiony' dźwięk wydaje (no, chyba, że nie zdajesz sobie sprawy, że można lepiej przycisnąć).
Z lutnikiem może być różnie, możesz pokazać mu gitarę, ale nie sądzę by było opłacalne. Prawdopodobnie będzie chciał wymieniać progi, wyregulować gryf i coś tam jeszcze, a do tego poda cenę rzędu ok 200 zł (może nawet więcej), a w takim przypadku jednak chyba lepiej zbierać na nową gitarę.

Krzysiuuu napisał(a):strunę muszę docisnąć bardzo mocno lub tuż przy progu

Struny to zawsze dociska się przy progach, a nie po środku pomiędzy progami (chyba, że łapiesz chwyty typu A, to ciężko o to, by wszystkie były przy progu, ale trzeba starać się jak najbliżej).

A i jak napisał AI3Time, jak masz znajomego, co gra, niech on to zobaczy, bo tak ciężko powiedzieć co może być nie tak.
Obrazek Obrazek
Vintage VS6 + Roland Cube 20 xl + Niezydentyfikowany akustyk Aria
.

Kto głupi i niezorganizowany ten targa i nawet fax ze sobą. Oczywiście według mnie powinno się używać tego co nie da się kupić a z czym się rodzimy.
karolck

Reklama