Zagadnienia i pytania z teorii muzyki i technik gry na gitarze

Postprzez hank » 2012-02-02, 16:56

Witam, kiedy mam rozpoznać pojedyncze interwały melodyczne nie mam z tym większych problemów.
Jednak kiedy już pojawiają się trzy nuty, pojawia się problem, nawet jeśli tylko 2 interwały (w górę i w dół) wchodzą w grę. Niekiedy lecę na intuicję i nawet wychodzi, ale jeśli będzie tych interwałów więcej, to już lipa, więc nie tędy droga.
Interwał między 1 a drugim dźwiękiem słyszę, ale już między 2 a 3 nie. Mogę ewentualnie najpierw usłyszeć pierwszy interwał (1-2 dźwięk) a potem z pamięci przywołać brzmienie 2 dźwięku i 3 i porównać w pamięci. Jednak chyba nie tędy droga, bo w przypadku kilku dźwięków więcej będzie straszna lipa.

Macie jakieś rady?
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...

http://paypalwarning.com/
http://www.screw-paypal.com
hank

Improwizacja na gitarzePoznaj tajniki improwizacji melodycznej, zagraj jak oni!
20,00 zł56 str. A4
Tajniki solowej gry akordowejDowiedz się jak oni to robią, nowa szkoła A.Lesickiego
33,00 zł56 stron A4, + płyta CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez icys99 » 2012-02-04, 19:47

Kiedy słyszysz trzy dźwięki to faktycznie nieco trudniej jest usłyszeć interwały. Jeśli ja usłyszę trójdźwięk durowy to nie słyszę tego jako tercja wielka i potem mała, tylko po prostu jako trójdźwięk i nie zawracam sobie głowy z interwałami. Dlatego bardzo ważne jest, żeby rozpoznawać podstawowe akordy: durowy, dominanta 7, molowy, zwiększony, zmniejszony. Jeśli usłyszę akord np. C7 to już wiem że jest to "ten" akord (dominanta septymowa), a nie tercja wielka, i potem dwie tercje małe (bo to jest trudne do usłyszenia, po prostu akordy łatwiej usłyszeć jako całość a nie z podziałem na interwały). Pozatym spróbuj zająć się na początku z trzema dźwiękami (np. C,D,E) i ustawiać je w różnej kolejności, a potem dołożyć kolejne jak opanujesz wcześniejsze. Są też programy do kształcenia słuchu np. Ear Master Pro. Tam możesz ustawiać i ćwiczyć prawie wszystko co chcesz.
icys99

Pochwały: 8

Postprzez wilq » 2012-02-04, 20:48

Jemu chyba chodziło o melodyczne rozpoznawanie interwałów między kilkoma kolejnymi dźwiękami. Jak masz trzy dźwięki i musisz podać interwały od pierwszego dźwięku to spróbuj sobie zaśpiewać pierwszy dźwięk i trzeci - będzie Ci łatwiej wysłyszeć :) Tak jest trochę łatwiej niż uznać drugi dźwięk za prymę i od niego określić drugi interwał. W praktyce i tak dłuższe melodie na gitarze gra się raczej intuicyjnie po gryfie, a nie myśląc interwałami w głowie.
Blue Tree, Dunlop Stubby 1-3mm, Roland CUBE 20x
ObrazekObrazekObrazek
wilq
Doradca

Pochwały: 39