Akcesoria, efekty, multiefekty, przetworniki, paski, kostki i inne drobiazgi

Postprzez Matty » 2012-01-22, 22:22

Uniwesalny... ale czy na prawdę czy do niczego ? Warte są uwagi takie kapodastery czy lepiej kupić do klasyka taki który nadaje się tylko do takiej gitary a do elektryka już inny ?
Washburn Wi14
Peavey Rage 258
Matty

Rzemiosło i sztuka Szkoła gry na gitarzeDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
34,00 złpłyty DVD
Fingerstyle Nauka gryWarsztaty gitarowe 50 ćwiczeń na gitarę solo
35,00 złCD + książka 60 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez MikeEX » 2012-01-22, 23:01

Kapodaster niby różni się do elektryka i akustyka od tego do klasyka, ale dla mnie to trochę marketing i pier*olenie bez sensu. Wiem, że zaraz będzie na mnie hejtował, ale takie jest moje zdanie. Mam jeden - teoretycznie do elektryka, ale jakoś nie ma problemu z graniem na klasyku czy akustyku przy jego użycuiu :)
Ozdobiony LTD EX-50 i jego młodszy brat Gibson Explorer, parę kostek BOSSa pod nogą i Marshall MG50FX
MikeEX

Pochwały: 1

Postprzez Verethill » 2012-01-22, 23:19

MikeEX napisał(a):Kapodaster niby różni się do elektryka i akustyka od tego do klasyka, ale dla mnie to trochę marketing i pier*olenie bez sensu. Wiem, że zaraz będzie na mnie hejtował, ale takie jest moje zdanie. Mam jeden - teoretycznie do elektryka, ale jakoś nie ma problemu z graniem na klasyku czy akustyku przy jego użycuiu :)

Taka sama sytuacja w moim przypadku, takie samo zdanie. (Pewnie inny nacisk niby jest, ale to też raczej od ustawienia zależy)
"The perfect words never crossed my mind
'Cause there was nothing in there but you"

Obrazek
Verethill

Pochwały: 5

Postprzez sadyslaw » 2012-01-22, 23:42

Ze swojego niedużego doświadczenia wiem, że prawidłowe działanie zależy od dobrego ustawienia, które bywa czasami uciążliwe. Odradzam tylko kapodaster tego typu: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/a ... unlop-50cf bo ma bardzo dużą siłę nacisku i podwyższa dźwięki.

Kiedyś miałem taki "klips" i działał równie dobrze na akustyku i na elektryku. Klasyka nie mam więc nie próbowałem. Jeśli się przyłożysz i znajdziesz dobre ustawienie to będzie brzmiało dobrze.
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

Do sprzedania Alesis Quadraverb
sadyslaw

Pochwały: 65

Postprzez StrunyElixirPL » 2012-01-23, 09:37

Rozróżnienie modeli kapo na te do klasyka i akustyka/elektryka nie jest "marketingiem" ani "pierdoleniem". Wiadomo zapewne większości, że profil podstrunnicy w klasyku jest płaski a w aku/el - zaokrąglony. Stąd też różne modele kapo, w których element, który dociska struny do podstrunicy jest w zbliżonym do niej kształcie.
Oczywiście w niskobudżetowych (czyt. mało precyzyjnie wykonanych instrumentach) czasami nie ma to znaczenia ponieważ akcja strun jest na tyle wysoka, że kapo jaki by nie był dociśnie struny na tyle, że te nie będą brzęczeć. Przynajmniej w tym miejscu :)
Reasumując: jeżeli użyjesz kapo o profilu zaokrąglonym do git. klasycznej istnieje ryzyko, że struny środkowe G i D nie będą dokładnie dociśnięte i albo będą stłumione i nie wybrzmią jak należy albo będą brzęczęć.
Jeżeli użyjesz kapo o płaskim profilu do git. akustycznej lub elektrycznej sytuacja może być podobna ale dotyczyć będzie strun skrajnych czyli E1 i E6.
Do tego jeszcze należy dodać różną szerokość gryfów w gitarze klas i aku/el. Czasem taki kapo może okazać się za wąski (szczególnie ten do aku/el użyty w wyższych pozycjach na klasyku).
Pzdr!
StrunyElixirPL
Sklep Muzyczny

Pochwały: 1